Numatyta, kad pirmajame projekto etape dalyvaus per 4 tūkstančius šalies restoranų, kavinių ir užkandinių. Planinių patikrinimų metu šiose viešojo maitinimo įstaigose inspektoriai, užpildydami patikrinimo klausimynus, tuo pačiu suves duomenis į informacinę maisto kontrolės sistemą.

„Idėja sukurti tokią vertinimo sistemą kilo iš poreikio skatinti atsakingo ir sąžiningo verslo plėtrą, ugdyti viešojo maitinimo kultūrą šalyje bei suteikti vartotojams galimybę sužinoti ir atsižvelgti į objektyvius valstybinės kontrolės duomenis renkantis restoraną ar kavinę. Kitaip sakant, siekiame suteikti galimybę restoranų, kavinių ir užkandinių lankytojams inspektorių akimis pažvelgti į šių įstaigų virtuves. Tuo pačiu stengėmės neužkrauti papildomos naštos verslui, todėl kuriant taisykles ir vertinimo kriterijus, glaudžiai bendradarbiavome su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, vertinome ir stengėmės atsižvelgti į verslo išsakytas pastabas ir nuomonę“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, per pastaruosius 4 metus mūsų šalyje viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įmonių skaičius išaugo beveik 10 proc. 2012 metais viešojo maitinimo veiklą vykdė beveik 9,2 tūkst. įmonių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, tikrindami viešojo maitinimo įmones, įvairių pažeidimų nustatė kas antroje įmonėje. Pastaraisiais metais ypač padaugėjo bendrų higienos pažeidimų, jie sudarė apie 30-40 proc. visų patikrinimų metu nustatytų pažeidimų. Specialistų teigimu, tai rodo, kad kavinėse ir restoranuose per mažai dėmesio skiriama patalpų būklės, įrangos, inventoriaus priežiūrai, ne visada paisoma asmens ar maisto gaminimo higienos taisyklių.

Nustatomi atvejai, kai patiekalai gaminami nesivadovaujant pačios įmonės patvirtintomis receptūromis bei technologiniais aprašymais. Produktai, skirti patiekalų gaminimui, kartais būna su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, sušaldyti, be ženklinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)