Nepriklausomybės aikštėje susirinko apie dešimt jaunų verslininkų. Apsiginklavę plakatais „No money, no honey“, „Už laivą verslą“, „Mažos bendrijos, dideli mokesčiai“ išreiškė nepasitenkinimą didėjančiais mokesčiais.

Akciją inicijavęs MB „Stepdraw“ vadovas Dalius Kederys teigė, kad protestu nesitikima, jog mažosios bendrijos bus atleistos nuo mokesčio, tačiau sakė norintis pabrėžti, kad mažųjų bendrijų steigėjams nebuvo pateikta visa informacija apie galiojančias lengvatas.

„Norime atkreipti tiek Seimo narių, tiek privačių asmenų dėmesį, kad vietoj to, kad būtų toliau stengiamasi kelti šalies ekonomiką, kaišoma pagalius į ratus“, - teigė jis.

Pasak verslininko, piktinamasi labiausiai tuo, kad, kai buvo steigiamos mažosios bendrijos, jų steigėjai nebuvo informuoti apie atleidimą nuo mokesčio tik tam tikram laikotarpiui.

„Manau, kad dauguma būtų pasirinkę tiesiog kitą juridinio asmens formą. Tai čia matau ne mokesčio dydžio problemą, o informacijos sklaidos iš Seimo pusės“, - kalbėjo jis.

Protesto akcijos organizatorius mini, kad kuriant mažąją bendriją buvo visada pabrėžiama, kad turint tokią verslo formą bendrijų nariams nereikės mokėti socialinio draudimo įmokų.

Skundžiamasi, kad mažosios bendrijos dar nėra pakankamai stiprios, kad atlaikytų padidintą mokesčių naštą.

Penkis narius turinčios mažosios bendrijos (MB) vadovas Tomas Michailovas sakė pasiskaičiavęs, kad kitais metais atsiradus naujai pareigai mokėti mokesčius jam teks valstybei sumokėti papildomai apie 22 tūkst. Lt.

„Apie papildomus mokesčius sužinojau prieš porą savaičių. Gal jis anksčiau ir buvo numatytas, bet niekas nežinojo“, - teigė grafikos dizainu užsiimantis verslininkas.

Pasak jo, prasidėjus mažųjų bendrijų steigimui konsultacinės įmonės už jų steigimą gaudavo Europos Sąjungos (ES) paramą.

„Už bendrijos steigimą jos gavo po 6-7 tūkst. Lt paramos, tai joms būtų buvę neaktualu pranešti, kad mums bus mokesčiai nuo naujų metų, nes jos būtų negavę tų pinigų. Dėl to jos nieko ir nepranešė“, - kalbėjo vaikinas.

T. Michailovas teigė, kad mažąja bendrija buvo patenkintas, kol nesužinojo apie naujus mokesčius nuo naujų metų.

„Viskas, mes nebegalime išsilaikyti. Draugai turintys įmones siūlo dirbti „lietuviškai“, kurti UAB ir dirbti su ketvirčiu etato“, - teigė jis.
MB vadovas teigia, kad jam tikriausiai teks bendriją reorganizuoti į UAB.

„O taip aš planavau nuo naujų metų du naujus žmones priimti, nes nebespėjame su darbais“, - teigė jis.

DELFI primena, kad mažąją bendriją (MB) steigti leista nuo praėjusių metų rugsėjo 1 d. Skaičiuojama, kad pasibaigus lengvatos terminui nuo kitų metų už kiekvieną MB narį teks papildomai mokėti Valstybiniam socialiniam draudimui daugiau nei 4 tūkst. Lt.

Finansų ministras Rimantas Šadžius yra teigęs, kad tvarka buvo patvirtinta dar buvusios Vyriausybės. Pagal ją mažosios bendrijos nuo mokesčių Valstybiniam socialiniam draudimui buvo atleidžiamos tik tam tikrą laikotarpį nuo įsikūrimo.

Nauja juridinė verslo forma patraukli naujus ir nedidelius verslus steigiantiems verslininkams. Jei MB pajamos siekia iki 1 mln. Lt ir bendrijoje dirba ne daugiau 10 darbuotojų, jai taikomas 5 proc. pelno mokestis.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Dainius Kreivys teigia parengęs įstatymo pataisą, kuria MB nuo Valstybinio socialinio draudimo būtų atleista dar dvejiems metams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)