Statistikos departamentas nurodo, kad šalies ketvirčio BVP siekė 32 165 mln. litų.

Kaip aiškina statistikai, šį ketvirtį BVP augimą didžiąja dalimi lėmė atsigaunantis statybos sektorius, vidaus vartojimas (maitinimo bei mažmeninės ir didmeninės prekybos įmonių apyvarta) ir teigiami ne rinkos paslaugų įmonių veiklos pokyčiai.

Banko „Finasta” vyriausioji ekonomistė Rūta Medaiskytė teigia, kad iki šiol turėjome pakankamai neblogus plėtros skaičius, tačiau šie pokyčiai yra „nuviliantys”.

„Paskutiniai duomenys rodo, kad lėtėjo pramonės gamybos apsukos ir III ketv. nebematėme tokių tempų, kaip II ketv. Tas pat pasakytina ir apie eksporto pokyčius, tad stipresniąja ekonomikos dalimi liko vidaus vartojimas. Augimo lėtėjimui įtakos taip pat galėjo turėti žemės ūkis, kur derlius buvo mažesnis po rekordinių 2012 metų”, - komentare teigia R. Medaiskytė.

Su kolege sutinka ir SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė. Anot jos, eksporto „auksinės dienos“ artėja į pabaigą.

„Euro zonos ūkio pokytis persilaužė į teigiamą, tad Vakarų rinkose paklausa pamažu tvirtėja, tačiau laukti ženklaus postūmio neverta. Rusijos ekonomikos apsnūdimas, Baltarusijos sunkumai nerodo gerų perspektyvų rytų rinkose, o prie jų savo ruožtu prisideda lietuviškų prekių importo į Rusiją ribojimas. Svarbu ir tai, kad eksporto konkurencingumas pasmerktas prastėti dėl darbo užmokesčio ir energijos sąnaudų didėjimo. Papildomų sunkumų sudarys darbo jėgos trūkumo problema”, - komentuoja ji.

DNB banko vyr. ekonomistė Baltijos šalims Jekaterina Rojaka nurodo, kad
vidaus rinkoje vis stipriau jaučiasi pamažu atsitiesiančio vartojimo įtaka. Tai turi poveikio ir šalies dirbantiesiems.

„Pagrindinis ūkio ramstis persikelia iš eksporto rinkų į vidaus vartojimo ir investicijų sferą. Gerėjant užimtumo rodikliams, pradėjus kilti vidutiniam realiajam darbo užmokesčiui, padaugėjo prielaidų, jog šalies ekonomikos augimas pagaliau taps jaučiamas eiliniams gyventojams”, - teigai V. Tauraitė.

Pasak R. Medaiskytės, Lietuvos ekonomikai vargu ar šiemet pavyks pasiekti 4 proc. augimo tempą, tačiau galimybė 2014 metais pasiekti prieškrizinį lygį išlieka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)