„Jūs galėtumėte tapti Kinijos vartais Europos Sąjungoje ir padarykite kinų kalbą oficialia kalba. Padarykite, kad kiekvienas vaikas kiekvienoje šalies mokykloje mokytųsi kinų kalbos. Tai daug nekainuotų. Tai būtų didžiulė naujiena, visi Kinijoje sužinotų, kas yra Lietuva. Be to, apie tai parašytų kiekvienas rimtas ir nerimtas pasaulio laikraštis“, - antradienį dienraščio „Verslo žinios“ surengtoje konferencijoje „Augimo pagreičio beieškant“ kalbėjo jis.

Tokia Lietuvos iniciatyva, pranešėjo nuomone, sukeltų milžinišką Kinijos politikų ir verslininkų susidomėjimą.

Pasak investuotojo, tokios sėkmingos šalys kaip Singapūras ar Honkongas turi šį tą bendro: kinų ir anglų kalbas.

„Lietuviai jau gerai kalba angliškai, būtų gerai dar šnekėti ir kiniškai“, - sakė jis.

Pasak J. Helenius, tose šalyse, kaip ir Lietuvoje yra paprasta mokesčių sistema, artimumas didelei rinkai, gera infrastruktūra.

„Tai turi įvykti, jeigu politikai turėtų viziją, tai įvyktų. Ar po dešimties metų kiekvienas vaikas Lietuvoje kalbėtų kiniškai? Žinoma, kad ne. Bet jeigu visi mokyklose mokytųsi kinų, nemažas skaičius vaikų vis dėlto kalbėtų šia kalba“, - dėstė jis.

Investuotojas svarstė, kad sužinojusi tokią žinią Kinija galbūt net „būtų taip maloniai nustebinta, kad net apmokėtų tai arba atsiųstų mokytojų“.

Savo pasiūlymui pagrįsti jis atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra palyginti netoli Helsinkio, kuris yra daugiausiai skrydžių su Kinijos miestais turintis Europos miestas.

Investicinės kompanijos valdybos pirmininko nuomone, Estijos ateitis siejasi su Skandinavija, o Latvijos – galimybe tapti Rusijos pinigų prieglobsčiu.

„Be to, kad Baltijos šalys yra viena šalia kitos, jos daugiau bendrumų neturi“, - įsitikinęs J. Helenius.

Tuo metu JAV pilietybę turintis verslininkas Benas Gudelis juokais pranešėjui pasiūlė kitą planą – paprašyti JAV kongreso patvirtinti Lietuvą 51-ąja JAV valstija. Jo nuomone, lietuviai jau moka anglų kalbą, o ir amerikiečių kultūra kur kas artimesnė nei kinų.

DELFI primena, kad lietuvių kilmės Kinijoje vienai gamyklai vadovaujantis Johnas Mackas taip pat ne sykį yra sakęs, kad Kinijos įmonės domisi galimybe įkurti savo atstovybes Europos Sąjungoje, o Lietuva galėtų būti ta šalis, kuri jas viliotų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)