"Yuganskneftegaz" kovo pradžioje kreipėsi į Maskvos arbitražo teismą ir "Yukos" kompanijai pateikė ieškinį dėl 11 mlrd. JAV dolerių nuostolio atlyginimo. Tokia suma naujoji "Yuganskneftegaz" savininkė "Rosneft" įvertino žalą, kurią savo antrinei įmonei padarė "Yukos" 1999-2003 metais pirkdama iš jos naftą sumažintomis kainomis. "Yuganskneftegaz" reikalauja iš "Yukos" ne tik padengti 5,1 mlrd. JAV dolerių mokesčių pretenziją, bet ir grąžinti negautas pajamas - beveik 6 mlrd. JAV dolerių.

"Yuganskneftegaz", reikalaujanti iš "Yukos" padengti 11 mlrd. JAV dolerių nuostolį, sieks "Yukos" bankroto", - yra įsitikinęs kompanijos valdybos pirmininko pavaduotojas A. Temerka. Jis mano, kad kai tik teismas pripažins šio reikalavimo teisėtumą, naujoji "Yuganskneftegaz" savininkė "Rosneft" inicijuos "Yukos" bankrotą.

"Galbūt visa tai bus išspręsta per vieną teismo posėdį", - pranašauja A. Temerka. Jis priminė, kad Rusijos generalinė prokuratūra dabar siūlo kitoms "Yukos" antrinėms įmonėms - "Samarneftegaz" ir "Tomskneft" - pasekti "Yuganskneftegaz" pavyzdžiu ir pareikalauti iš pagrindinės kompanijos atlyginti nuostolį, kurio bendra suma - 11,5 mlrd. JAV dolerių. "Vedomosti" pašnekovas mano, kad tuomet, kai toks reikalavimas bus pripažintas teisėtu, jį "Samarneftegaz" ir "Tomskneft" gali perleisti tretiesiems asmenims.

"Yukos" spaudos atstovas Aleksandras Šadrinas sako, kad tokias prognozes daryti dar per anksti. "Ieškinys dėl bankroto kol kas dar nepateiktas, o kompanija nespėlioja ir nekomentuoja dar neįvykusių faktų", - pažymėjo jis.

"Rosneft" atstovas dienraščiui teigė, jog valstybinė kompanija kol kas yra pateikusi ieškinius tik dėl 11 mlrd. JAV dolerių žalos atlyginimo ir "Yuganskneftegaz" turto sugrąžinimo. Tolimesnių planų oficialūs "Rosneft" atstovai nekomentuoja. Tačiau šaltinis, artimas "Rosneft", sutinka, kad "Yukos" bankrotas buvusios antrinės įmonės "Yuganskneftegaz" iniciatyva - "pati elegantiškiausia schema". "Tokiu atveju valstybė apskritai būtų niekuo dėta, juk bankrotas įvyktų dviejų ūkio subjektų ginčo nagrinėjimo procese", - aiškino šaltinis.

"Vedomosti" kalbinti teisininkai mano, kad pranašaujamas spartus "Yukos" bankroto paskelbimas teisiškai yra sunkiai įmanomas. Ekspertai prognozuoja, jog "Rosneft" kompanijai prireiks kelių mėnesių, kol pajudės "Jukos" bankroto procedūra.

"Yukos" antradienį paskelbė nebenorinti, jog jos bankroto byla būtų nagrinėjama JAV ir žada imtis kitos strategijos, kad išlaikytų savo griūvančią imperiją.

Praėjusią savaitę JAV apygardos teismo teisėja atmetė Rusijos kompanijos prašymą užtikrinti jos turto apsaugą, kol bus išnagrinėta apeliacija dėl atmesto prašymo kelti bankroto bylą JAV.

"Yukos" bankroto paraišką JAV teismui pateikė 2004 metų gruodį. Tokiu būdu kompanija norėjo sutrukdyti parduoti jos antrinę naftos gavybos įmonę "Yuganskneftegaz".

Rusijos valdžios "Yukos" pateiktų mokesčių pretenzijų suma - 27,5 mlrd. JAV dolerių, iš šio skaičiaus sumokėta 4,9 mlrd. Pagrindinis "Yukos" turtas - bendrovė "Yuganskneftegaz" praėjusių metų gruodį už 9,35 mlrd. JAV dolerių buvo parduota "Baikal Finance Group", kurią vėliau nusipirko "Rosneft". Svarbiausias dar likęs "Yukos" turtas - gavybos įmonės "Samarneftegaz" ir "Tomskneft", šešios naftos perdirbimo įmonės ir degalinių tinklas įvairiuose regionuose. Pernai "Yukos" išgavo 83,4 mln. tonų naftos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją