Tam, kad toks sprendimas įsigaliotų Elektroninių ryšių įstatymo pataisoms turės pritarti Seimas.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme nustatyta, kad įrangos, reikalingos vietos nustatymo duomenims teikti Bendrajam pagalbos centrui (BPC), išlaidos viešųjų ryšių tinklų teikėjams kompensuojamos valstybės biudžeto lėšomis Vyriausybės nustatyta tvarka.

Ši norma įstatyme atsirado remiantis Konstitucinio Teismo nutarimu, kuriuo jis konstatavo, kad negali būti nustatyta tokio teisinio reguliavimo, kuriuo ne valstybės nuosavybės subjektams būtų nustatyta nuolatinė pareiga savo nuosavybę naudoti valstybės funkcijoms, kurios turi būti finansuojamos valstybės lėšomis, vykdyti.

Vykdydama įstatymą valstybė per 5 metus, 2008-2012 metais, trims mobiliojo ryšio operatoriams sumokėjo 6,5 mln. litų.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pasiūlė vietos nustatymo duomenų teikimą BPC pradėti traktuoti ne kaip valstybės funkcijų vykdymą, bet kaip verslo socialinę funkciją ir pareigą.

Savo poziciją ministerija grindžia kitais Konstitucinio Teismo nutarimais, kuriais jis pasisakė dėl nuosavybės socialinės funkcijos bei ne valstybės nuosavybės subjektų pareigos prisidėti prie visuomenės reikmių užtikrinimo.

2012 metais BPC ir Ryšių reguliavimo tarnyba apklausė 22 Europos valstybes dėl kompensavimo už vietos nustatymo duomenų teikimą 112 ir kitoms pagalbos tarnybos. Šios apklausos parodė, kad nė vienoje iš 22 valstybių vietos nustatymo duomenų išlaidos nekompensuojamos, teigiama VRM aiškinamajame rašte Vyriausybei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)