"Kai kurių prekių kainų skirtumo žirklės tapo ypač didelės - pavyzdžiui, tabako gaminių kainos Lietuvos kaimynėje Baltarusijoje ir Rusijoje yra iki 10 kartų mažesnės. Esant tokiai situacijai, šešėlinis kapitalas pradėjo šokti "velnišką kadrilį" ir jį sustabdyti galima tik išjungus muziką. Kiekvienas medis žaliuos tol, kol turės šaknis ir bus laistomas. Iš to kyla problema - šešėlinės ekonomikos šaknų nukirtimas. Tai šiandien padaryti labai sunku, bet tam mes turime ruoštis ir eiti ta linkme", - ketvirtadienį Seime vykstančioje Tarpparlamentinėje ES ekonomikos ir finansų valdysenos konferencijoje sakė B.Bradauskas.

Jo teigimu, kontrabandos mastą parodė ir Lietuvos vežėjų kelionių į Rusiją apribojimai.

"Kai pasunkėjo mūsų vežėjų kelias per Rusijos teritoriją, iš karto pajutome pasienio degalinėse apyvartų augimą - jis siekia iki 40-50 procentų. Reiškia kontrabandos poveikis mūsų ekonomikai yra labai didelis", - tvirtino B.Bradauskas.

Pasak jo, kovoje su kontrabanda ir šešėline ekonomika ES turi skirti didesnį dėmesį ir pagalbą bendrijos šalims, kurios ribojasi su trečiosiomis šalimis.

Bronius Bradauskas
"Europos Sąjunga turi skirti didesnį dėmesį ir pagalbą valstybėms narėms, kurios turi sienas su trečiosiomis šalimis, ypač įsigyjant ir pritaikant naujausias technologines priemones. Tačiau tai būtų tik viena iš kontrabandos stabdymo priemonių ir ji nėra pagrindinė. Kur kas svarbiau pašalinti kontrabandos priežastis - pakirsti jos šaknis", - sakė B.Bradauskas.

Parlamentaras įsitikinęs, kad šešėlinę ekonomiką pažaboti įmanoma tobulinant ES mokesčių politiką, muitinės procedūras, išmokų žemės ūkyje suvienodinimą.

Dvi dienas Seime vykstanti Tarpparlamentinė ES ekonomikos ir finansų valdysenos konferencija ketvirtadienį baigs darbą.

Lietuva šių metų antrąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)