Baltieji rūmai sukritikavo, jų teigimu, bandymus pataikauti mažai grupelei konservatorių, tačiau pagyrė paralelinį dvipartinį Senato planą.

Baltieji rūmai nesutiko su naujajame Atstovų plane siūlomomis priemonėmis, susijusiomis su sveikatos apsaugos reforma, žinoma kaip "Obamacare".

Jungtinių Valstijų politikai turi iki spalio 17 dienos padidinti šiuo metu nustatytą ties 16,7 trln. JAV dolerių riba skolinimosi limitą, nes kitaip gresiantis šaliai nemokumas "gali ypač nualinti šalies ekonomiką", teigia JAV prezidentas Barackas Obama.

Iki šiol neaišku, ar Kongresas ras tinkamą sprendimą laiku ir ar pavyks išvengti didžiulės ekonominės suirutės JAV ir visame pasaulyje.

„Fitch" ketina peržiūrėti JAV skolinimosi reitingą

Tarptautinė reitingų agentūra "Fitch" ketina peržiūrėti šiuo metu aukščiausią JAV skolinimosi reitingą - AAA - ir galbūt jį sumažinti, nes artėja galutinis terminas, iki kurio valdžia turi padidinti skolinimosi limitą. Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai demokratų partija atmetė respublikonų pasiūlymą, nes įžvelgė bandymus pataikauti mažai grupelei konservatorių. Po kelių valandų respublikonai pataisė savo pasiūlymą, tačiau ir naujasis jo variantas buvo atmestas, praneša BBC.

"Fitch" nerimas rodo, kad Kongresui reikia kuo greičiau pašalinti iškilusias kliūtis, kurios gali neigiamai paveikti šalies ekonomiką", - teigia JAV iždo atstovė spaudai Brandi Hoffine. Nors "Fitch" mano, kad visgi skolinimosi apribojimai netrukus bus padidinti, tačiau agentūra pabrėžia, kad "balansavimas ties politinės krizės riba" ir "smukęs lankstumas gali gerokai padidinti JAV nemokumo galimybę".

Praėjusios politinės ir finansinės suirutės Vašingtone metu, 2011-aisiais, reitingų agentūra "Standard & Poor's" sumažino JAV skolinimosi reitingą nuo aukščiausio AAA iki AA+.

Pastaroji suirutė prasidėjo prieš 15 dienų, kai dėl Atstovų rūmų konservatyviųjų respublikonų ir prezidento administracijos tarpusavio nesutarimų buvo uždaryta dalis valstybinių institucijų, nes pirmieji reikalavo atidėti Baracko Obamos sveikatos apsaugos sistemos pokyčius. Antradienį jie kiek apkarpė reikalavimus, tačiau Senatas vis tiek nesutiko su tokiu planu. Pagal naująjį svarstomą variantą vyriausybinės įstaigos vėl dirbtų iki gruodžio 15 d., o valstybės skolos limitas būtų padidintas laikinai - iki vasario 7 d. Šio plano nagrinėjimas atidėtas, todėl nėra aišku, ar valdžia spės susitarti iki galutinės datos - spalio 17 d. Taip pat iki šiol nėra aišku, ar planą patvirtins ir Žemieji rūmai.

Tiesa, B. Obama vietos televizijai ABC teigė tikįs, kad iš aklavietės pamažu bus išeinama.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)