Planuojama, kad vartotojams, už vandenį atsiskaitantiems butuose, vandens kaina gali ūgtelėti 35 proc., nuo 4,37 Lt už kubinį metrą su PVM, iki 5,88 Lt. Už kubą šalto vandens gyventojams teks mokėti 1,51 litu daugiau.

Tiesa, kainą numatyta didinti mažiau, nei prašė „Vilniaus vandenys“. Bendrovė skaičiavo, kad kaina turėtų augti iki 5,94 Lt už kubą su PVM.

Tačiau mažės gyventojų mokamas abonentinis mokestis už skaitiklius.

Jeigu skaitiklis priklauso „Vilniaus vandenims“, gyventojams tektų mokėti nebe 3,92 lito su PVM mėnesinį abonentinį mokestį, o mažiau – 3,27 lito.

Kai apskaitos prietaisas yra nuosavas, mėnesio abonentinis mokestis sumažėtų nuo 2,37 lito iki 2,19 lito.

Jei šeima per mėnesį sunaudoja 4 kubus šalto vandens, jų mokėjimai, neskaičiuojant abonentinio mokesčio, per mėnesį padidėtų 6,04 lito: nuo 17,48 lito iki 23,52 lito.

Vanduo brangs ir namų savininkams

Gyvenantiems individualiuose namuose už kubą vandens tektų mokėti nebe 4,37 Lt už kubinį metrą su PVM, o 5,34 lito už kubinį metrą su PVM.

Daugiau namų gyventojams teks pakloti ir abonentinio mokesčio. Kai skaitiklis priklauso „Vilniaus vandenims“, jiems kas mėnesį teks mokėti nebe 2,95 Lt su PVM, o 3,76 Lt.

Kai skaitiklis yra nuosavas, mokestis padidėtų nuo 1,63 Lt iki 2,36 Lt.

„Vilniaus vandenys“ paaiškina, kad kainos turi didėti dėl 2013-2015 m. bendrovės plėtros programos, kuriai įgyvendinti reikia daugiau kaip 240 mln. litų investicijų.

„Dėl jau įgyvendintų ir šiuo metu įgyvendinamų plėtros projektų bendrovės ūkis išsiplėtė daugiau nei 3 kartus, todėl smarkiai išaugo ūkio eksploatacinės sąnaudos. Pavyzdžiui, dumblo apdorojimo įrenginiai Lazdynuose jau pastatyti ir nemalonaus kvapo aplinkiniuose rajonuose neliko. Tačiau vien šių įrenginių tiesioginės sąnaudos per metus bendrovei kainuoja 23 mln. litų. Be to, kaip ir numatyta, šiemet prasidėjo vandens gerinimo įrenginių statyba Bukčiuose, tiesiami nauji vandentiekio ir nuotekų tinklai daugelyje naujų miesto mikrorajonų“, - dėstė „Vilniaus vandenų“ Komunikacijos skyriaus vadovė Eglė Matonienė.

Kai Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtins naujas kainas, joms dar tarybose turės pritarti Vilniaus miesto, rajono, bei Švenčionių ir Šalčininkų rajonų savivaldybės. Tačiau, jei savivaldybės posėdžiams naujų kainų neteiks, vandens kainos nesikeis.

„Kainos įsigaliotų po tarybų sprendimų“, - sako E. Matonienė.

Šioms kainoms siūloma pritarti spalio 15 d. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos posėdyje.

Paskutinį kartą „Vilniaus vandenų“ paslaugų kainos buvo keičiamos 2011 m. rugsėjį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)