Apie tai praneša ru.DELFI.lt, remdamasis leidiniu „Novyj Kaliningrad“ ir Kaliningrado prekybos ir pramonės rūmų informacija.

„Vien tik iš Lietuvos atvykstančių vežėjų nuostoliai per keturias savaites po 100 proc. apžiūros muitinėje įvedimo siekia mažiausiai 150 mln. rublių (11,8 mln. Lt), – informavo Kaliningrado prekybos ir pramonės rūmų spaudos tarnyba. – Prieš mėnesį vieno vilkiko apžiūra laikinajame sandėlyje atsieidavo 1 500 (118 Lt)–2 000 rublių (158 Lt), o šiuo metu gali kainuoja net 50 tūkst. rublių (3,9 tūkst. Lt). Krovinių patikrinimas pailgėjo mažiausiai dvigubai. Yra pasipiktinimą keliančių atvejų, kai vilkikas negalėjo išvažiuoti iš muitinės punkto ilgiau nei dvi savaites.“

Trys Kaliningrado įmonės – statybos medžiagų tiekėjos pranešė sustabdančios veiklą. Kilo grėsmė, kad sustos gyvenamųjų namų kvartalo statybos Levitano gatvėje.

Verslininkų teigimu, dėl problemų pasienyje kilo sunkumų tiekiant žaliavą ir perdirbimui reikalingus komponentus. Didelė maisto produktų gamintoja Kaliningrade pareiškė, kad iš 84-ių jai siųstų prekių partijų kol kas sulaukta tik 39-ių. Bendrovė naudoja žaliavos likučius, yra rizikos, kad sustos gamyba. „Vienoje iš didžiausių elektronikos gamintojų konvejeris prastovėjo penkias dienas. Nuostoliai – 5 mln. rublių (394,8 tūkst. Lt), – teigė spaudos tarnyba. – Dalių tiekėjas nepajėgė laiku jų atgabenti iš Klaipėdos uosto.“ Kaliningrado verslininkai pabrėžė, kad jau nukreipia logistiką į Latvijos ir Estijos uostus, taip pat į Ust-Lugos uostą, tačiau tam reikia daugiau laiko ir lėšų.

Be to, įmonės pajuto transporto priemonių stygių tiek tiekimui čia, tiek krovinių išsiuntimui iš regiono. „Nerimą kelią ir galimos „atsakomosios priemonės“ – pavyzdžiui, didelė Kaliningrado automobilių gamintoja žodžiu sulaukė informacijos iš lietuviškosios pusės, kad konkurso dėl tiekimo Lietuvos valstybinei įmonei laimėjimas jau kelia abejonių, nors jos paraiška dėl kainos lenkia artimiausią konkurentą 15 proc.“, – pabrėžė spaudos tarnybos atstovas.

Kaliningrado verslo bendruomenės surinkta informacija išsiųsta Kaliningrado srities valdžiai.

Primename, jog rugsėjo viduryje, kai išaiškėjo problemos pasienyje, gubernatorius Nikolajus Cukanovas pranešė, kad nežino nė vieno konkretaus probleminio krovinių vežėjų atvejo kertant Lietuvos ir Rusijos sieną. Jis pasiūlė aptarti konkrečius probleminius atvejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)