Dar prieš jos atidarymą tūkstančiai lietuvių siuntė savo CV ir vylėsi gauti čia darbą. Bendrovės personalo vadovė Aušra Delonaitė tvirtina, kad darbuotojai buvo atrenkami pirmiausiai remiantis įmonės vertybėmis ir nurodė, ko jiems dar trūksta.

„Geroji dalis buvo ta, kad kolektyvą pradėjome rinkti nuo nulio, o sunkioji - kad laikas iki atidarymo tik trumpėjo, o negali žmonių pasamdyti likus pusei metų iki atidarymo, jų reikia savaitę prieš šią datą. Todėl vienu metu teko įdarbinti daug žmonių, pavyzdžiui, vieną savaitę esame įdarbinę 50, o kitą – 80 žmonių. Tempas buvo labai didelis“, - prisiminė A. Delonaitė.

ISM vadybos ir ekonomikos universitete surengtuose „Verslo žinių“ personalo specialistų verslo pusryčiuose kolegoms ji sakė, kad svarbiausias kriterijus priimant darbuotojus buvo įmonės vertybių supratimas ir sutapimas. Pagrindinės „Ikea“ vertybės: vadovavimas savo pavyzdžiu, ekonomiškumas, paprastumas, bendradarbiavimas.

„Mes orientavomės į vertybinę atranką. Kiek man teko domėtis iš teorinės pusės, darbuotojai būna atrenkami arba pagal kompetencijas, arba pagal vertybes. Ankstesniame darbe man yra tekę susidurti, kad Lietuvoje labai populiari atranka pagal kompetencijas. O mes pradėjome nuo vertybių, žinoma, neatmetant kompetencijų filtro“, - sakė ji.

Vertybinė atranka labai padeda priimant mažai darbo patirties turinčius darbuotojus.

„Kai ieškojome jaunų žmonių, žiūri į jų CV ir matai, kad baigti mokslai ir turėta studentiška patirtis bare ar parduotuvėje. Nebėra už ko užsikabinti, todėl vertybinis kriterijus buvo labai svarbi atsvara“, - sakė A. Delonaitė.

Ji pabrėžia, kad geras kandidatas dar nereiškia, kad jis yra geras darbuotojas.

„Kai yra mažai duomenų CV, tikrai geras kandidatas gali nukonkuruoti gerą darbuotoją. Galima padaryti didelę klaidą tiesiog atsirinkus žavų, simpatišką žmogų, kuris gali visiškai netikti tai pozicijai, nors buvo smagu bendrauti“, - atkreipė dėmesį pranešėja.

Kodėl vadovas turi kostiumą palikti namuose?

Ji prisimena atvejus, kai darbintis atėjo kur kas stipresni vadovai nei įmonei reikėjo. Tai galėjo lemti lietuvių turimas tarptautinės kompanijos įvaizdis. Mat tarptautinės kompanijos visuomet būdavo kur kas patrauklesni darbdaviai nei lietuviškos įmonės.

„Pas mus kandidatai atėjo su nuostata, kad gaus visus tarptautinės kompanijos atributus, bet pamiršo, kad tai yra parduotuvė, kuri dirba septynias dienas per savaitę, turi ilgas darbo valandas, slenkantį darbo grafiką, o didžioji dalis darbų yra su klientais ir mes tiesiog neturime administracijos pozicijų, kur reikėtų dėvėti kostiumą. Buvo įdomus lūkesčių nesutapimas, tai ypač buvo būdinga vadovams. Mūsų skelbimai pritraukė labai daug gerų vadovų, kurie, deja, mums buvo per stiprūs“, - pripažino Lietuvos „Ikea“ personalo vadovė.

Jos teigimu, kai kuriems vadovams gali būti nepriimtina, kad vietoje įprasto kostiumo teks dėvėti geltoną uniformą. Todėl personalo specialistė tvirtina, kad apie tai reikėtų pasikalbėti su kandidatu.

„Pas mus visi darbuotojai dėvi uniformą. Kai pasakai IT vadui, kad jis turės dėvėti geltoną uniformą, jis klausia: „Kodėl turėčiau?“ Bet pas mus taip yra. Viena mūsų vertybių yra tai, kad visi esame lygūs. Mūsų vadovai turi vadovauti savo pavyzdžiu ir labai daug laiko praleidžia salėje dirbdami su klientais. Kai pasakai atvirai, kandidatas turi teisę tai priimti arba ne“, - dėstė A. Delonaitė.

Dirbdami antrą mėnesį klausia, kaip kilti toliau

Personalo vadovė vardija savybes, pagal kurias įmonė rinkosi darbuotojus: pirmas dalykas yra vertybės, antrasis – kompetencija, trečia – lyderio savybės.

„Turime tikslą, kad kuo daugiau žmonių turėtų lyderio savybių. Mūsų struktūra yra labai plokščia ir yra galimybė judėti į priekį. Taigi į paprastą poziciją atėjusiam darbuotojui yra visi šansai daryti karjerą. Kalbant apie „Ikea“ patirtį pasaulyje, žmonės ten dirba po 12-20 metų ir daro karjerą“, - sakė A. Delonaitė.

Ji pripažįsta maloniai nustebusi, kad lyderio savybių nestinga jauniems darbuotojams, tačiau kartu atkreipia dėmesį, kad reikia mokėti juos valdyti.

„Mane labai nustebino mūsų studentija. Jie tikrai yra super: ir iniciatyvūs, ir draugiški, ir paprasti, ir įsiliejantys. Jie mūsų kolektyve yra parakiukas, jeigu jiems ko nors neduosi, jie tuoj pat ką nors sugalvos. Jie ateina ne tik dirbti, bet ir sietis su kolektyvu. Žinoma, tai yra ir pliusas, ir minusas, nes jie yra labai judri jėga. Lyderio savybių jie tikrai turi, tik jas reikia teisingai padėti į vietą, nes jie dirba antrą mėnesį ir klausia, o kaip galima pakilti ir padaryti karjerą. Jie nori daug ir iš karto“, - pastebi pranešėja.

Ketvirta sąlyga būsimiems darbuotojams – domėtis namų interjeru, penkta – turėti patirties mažmeninėje prekyboje, šešta – noras tobulėti, septinta – kuo platesnis amžiaus diapazonas.

Pasak jos, „Ikea“ visame pasaulyje kelia griežtus demografinius reikalavimus: platų amžiaus diapazoną ir lankstumą, kai suteikiama galimybė dirbti studentams ir mamoms.

Įvardijo, ko dar trūksta

Prieš daugiau nei metus darbuotojų paiešką įmonė pradėjo nuo vadovų atrankos. Jos imtasi dedant skelbimus, medžiojant galvas, naudojantis rekomendacijomis, socialiniais tinklais („Linkedin“), atrankos kompanijomis.

Lietuvos „Ikea“ personalo vadovė pripažino, kad labai sunku buvo rasti IT specialistų. „Nežinau, kur jie pasideda. Dar prieš metus buvo visai nieko, o dabar yra kažkas tokio“, - sakė ji.

Tuo metu paprastų darbuotojų buvo ieškoma kiek kitokiais kanalais: buvo remtasi skelbimais, rekomendacijomis, „Ikea“ interneto svetaine, socialiniais tinklais („Facebook“), kolegijomis, darbuotojų nuoma.

„Suprantama, kad ieškant vadovų tikrai „Facebook“ nesinaudosi, bet ieškant paprastų jaunų žmonių jis puikiai veikia ir jį tikrai galima naudoti. Taip pat išbandėme mokamą mėnesio praktiką, iš šešių praktikantų dabar pas mus dirba keturi. Manau, kad praktika yra labai geras būdas pasitikrinti darbuotoją“, - sakė A. Delonaitė.

Ji pasakoja nusivylusi Darbo biržos baze: „Tie žmonės, kurie yra Darbo biržoje, pasirodo, dirbti nenori“.

Personalo specialistė pripažįsta susidūrusi su problema - sunkiausia susirasti pačius paprasčiausius darbuotojus, pavyzdžiui, valytojas.

„Sunkiausiai ieškojome ir dabar tebeieškome pačių paprasčiausių pozicijų darbuotojų. Jauni žmonės valytojais dirbti nelabai nori, o darbas tikrai nėra lengvas ir valandos netrumpos“, - pripažino Lietuvos „Ikea“ personalo vadovė.

Ji neatskleidė, kokį atlyginimą moka bendrovė, bet tvirtino, kad jis atitinka rinkos tendencijas.

Darbo skelbimo portalo „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė DELFI anskčiau sakė, kad vidutinis atlyginimas per mėnesį mažmeninėje prekyboje šiuo metu yra 1200-1500 Lt „į rankas“.

Įmonė šiuo metu turi 269 darbuotojus, darbuotojų amžiaus vidurkis – kiek daugiau 28 metai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)