Ekspertų paskaičiavimu, iki šių metų pabaigos šokolado kilogramo kaina JAV sieks 12,25 dolerio. Lyginant su 2007 metais, šokoladas pabrangs 45 procentais.

Kainų augimą ekspertai sieja pirmiausia su kakavos pupelių - pagrindinės šokolado žaliavos - deficitu. 2013 metais, kaip prognozuojama, šokolado gamintojai pirmą kartą nuo 2010 metų pritrūko kakavos pupelių. 2014 metais dėl sausros prognozuojamas mažesnis kakavos pupelių derlius Vakarų Afrikoje, tiekiančioje apie 70 proc. žaliavos šokolado gamybai. Nuo 2013 m. pradžios kakavos pupelių kainos jau išaugo 21 proc., teigia tyrimų autoriai.

Ekspertai kartu pastebi, kad Europoje ir JAV pastebima stabili juodojo šokolado vartojimo augimo tendencija, - šiam šokoladui pagaminti būtinas didesnis kakavos pupelių kiekis nei pieninio šokolado gamyboje. Be to, pirkėjai pastaruoju metu vis labiau rūpinasi savo sveikata - manoma, kad juodasis šokoladas turi mažiau cukraus nei pieninis.

Apskritai šokolado vartojimas tiek JAV, tiek Europoje auga. JAV šokolado pardavimai 2013 metais, ekspertų prognozėmis, padidės pirmą kartą nuo 2008 metų, o Vakarų Europoje šokolado vartojimas auga jau ketvirtus metus iš eilės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)