„Pamatėme, kad dabar Lietuvoje didžioji dalis fiskalinių sprendimų yra pagrįsta išlaidų mažinimu, norėtume pamatyti, kad ateityje požiūris keistųsi ir pajamos būtų didinamos. Tai gali būti daroma ir didinant mokesčius. Mes manome, kad toks mokesčių didinimas galėtų būti taikomas turtui, automobiliams ir ypatingai nekilnojamam turtui. Šie mokesčiai užtikrina stabilesnį pajamų šaltinį, jie mažiau iškreipia žmonių galimybes susirasti darbą ir yra labiau progresiniai“, - sakė TVF Europos departamento vadovė Julie Kozack.

Ji pabrėžė, kad kapitalo apmokestinimas Lietuvoje taip pat yra žemesnis nei kitose Europos šalyse.

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, jog dabar esminiai mokestiniai pakeitimai neplanuojami, nes dauguma jų jau yra priimta iki liepos 1 d., tačiau su biudžetu dar bus teikiamos ir mokestinės pataisos.

„Kai kurios mokestinės pataisos bus pateiktos kartu su biudžetu, - sakė jis. - Viena pagrindinių krypčių: išvengti arba likviduoti tam tikras mokestines spragas, ypač, kurios yra sudarytos kalbant apie kapitalo mokesčius.“

Pirmadienį finansų ministras Rimantas Šadžius kartu su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku Vyriausybės rūmuose susitiko su TVF atstovais.

Lietuvos ekonomika - sveika, euras duos naudos

„Ekonomikos augimas vyksta sveiku tempu“, - konstatavo J. Kozack, pridūrusi, jog sudėtingi makroekonominiai ir politiniai sprendimai dabar subrandino vaisius. Ji pagyrė ir Lietuvos indėlį skaidrinant finansų sektoriaus veiklą, įskaitant kredito unijų darbą.

Prognozuojama, kad Lietuvos ekonomikos augimas sieks po 3,5 proc. 2013 ir 2014 metais, šiemet  vidutinė infliacija turėtų sumažėti iki 1,25 proc., kai 2014 m. ji gali būti kiek aukštesnė.

Pasak jos, pagrindinės rizikos, su kuriomis susiduria Lietuva, yra prekybos partnerių ekonomikų augimas ir finansų rinkų pažeidžiamumas. Jei Lietuvos prekybos partneriams seksis prasčiau nei dabar tikimasi, atitinkamai, nukentės ir šalies ekonomika.

TVF konstatavo, kad Lietuvoje 2013 m. fiskalinis deficitas turėtų viršyti jam nustatytą tikslą maždaug 0,5 proc. punkto BVP, nepaliekant galimybių tolesniems nukrypimams.

„Nepaisant santykinai spartaus ūkio atsigavimo, pajamų rezultatai yra prasti, ypač iš vartojimo mokesčių surenkamų pajamų“, - konstatavo TVF misija, prognozuodama, jog šiemet fiskalinis deficitas turėtų siekti 2,9 proc. BVP.

J.Kozack pridūrė, kad būtent dėl šios priežasties yra ypatingai svarbu, kad biudžeto išlaidos nedidėtų šiemet, o kitąmet toliau būtų dirbama konsoliduojant valstybės finansus ir mažinant jos skolą, kuri, kaip prognozuojama, išliks esamo lygio ir sieks daugiau kaip 40 proc. BVP.

“Mes tikime, kad tęsdama dabartinę politiką Lietuva užims labai stiprią poziciją ir suklestės kaip euro zonos narė”, - sakė J. Kozack.

Ji dėstė, jog euras pagerins skolinimosi sąlygas tarptautinėse rinkose, taip pat leis Lietuvai geriau integruotis į regiono ekonomiką.

"Mums buvo labai svarbu išgirsti objektyvią TVF nuomonę, kad euras Lietuvai yra naudingas ir kad mes turėtume nuosekliai siekti prisijungti prie euro zonos. Tai sutvirtina mūsų jėgas ir, manau, yra pakankamai stiprus argumentas vykstančioje vidinėje politinėje diskusijoje", - dėstė R. Šadžius.

Lietuvos bankas atliko esminę euro įvedimo pasėkmių Lietuvai studiją, kurią planuoja spalio pradžioje pristatyti.

Į Lietuvą TVF Europos departamento misija atvyksta kas pusę metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (505)