"Tai nesąmonė. Beliko paieškoti Marse - ar ir ten mes ko neišplovėm? - sakė jis. - Tai mano oficialus komentaras".

Ispanijos vidaus reikalų ministerija šeštadienį pranešė, kad policija išaiškino iki 250 milijonų eurų plovimo operaciją, su kuria gali būti susijusi Rusijos kompanija "Jukos".

Remiantis ministerijos pranešimu, policija suėmė su šia byla susijusį 41 žmogų, be to, operaciją Ispanijos teisėsaugos institucijos vykdė kartu su kolegomis iš Rusijos. Tarp sulaikytųjų - Ispanijos, Prancūzijos, Suomijos, Rusijos ir Ukrainos piliečiai. Be to, policija Ispanijos Malagos miesto oro uoste areštavo du privačius lėktuvus ir brangią jachtą Marbeloje (Malagos provincija), taip pat konfiskavo 42 liukso klasės automobilius.

"Mes net sugebėjome nustatyti galimą paskirties vietą didelės dalies pinigų, gautų aktyviai pumpuojant lėšas iš Rusijos naftos kompanijos "Yukos" ir, matyt, nukreipiamų Olandijos kompanijai, kad ši toliau investuotų į Ispanijos skyrių", - sakoma ministerijos pranešime.

Rusijos generalinė prokuratūra kol kas nekomentavo Ispanijos VRM pranešimo.

Ispanijos VRM pranešė, kad teisėsaugos institucijos nustatė buvus ryšių tarp advokatų kontoros Marbeloje ir organizuotų nusikaltėlių atstovų, kurie kaltinami įvairiais nusikaltimais, - ne vien labai rafinuotu pinigų plovimu, bet ir žmogžudystėmis, narkotikų prekyba, vertimu užsiimti prostitucija ir neteisėta prekyba ginklais. Policija "Yukos" paminėjo todėl, kad ji buvo viena stambiausių šios kontoros klientų.

Kosta del Solio pakrantė, kurioje yra Malaga, nuo seno garsėja dideliu nusikalstamumu. Ispanijos žiniasklaida pranešė, jog pinigų plovimo byla Marbeloje įgavo tokį mastą, kad įvairių šalių policininkų veiksmus tenka koordinuoti Europolui ir Interpolui.

Po Rusijos teisėtvarkos institucijų pradėtų veiksmų "Yukos" atsidūrė ant bankroto ribos. Pasak tyrimo, kompanija valstybei yra skolinga 28 mlrd. JAV dolerių mokesčių. Buvęs kompanijos pagrindinis akcininkas Michailas Chodorkovskis yra kaltinamas sukčiavimu ir vengimu mokėti mokesčius.

Tuo tarpu stebėtojai "Jukos" bylą vadina sufabrikuota Kremliaus nurodymu, stengiantis sužlugdyti politines M.Chodorkovskio ambicijas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją