Viena vertus, pasak dienraščio, tai vyksta vis akivaizdesnėmis tampančių prognozių dėl Rusijos ekonominės situacijos fone. Antra vertus, vis labiau jaučiamas poreikis turėti politinių sąjungininkų rizikos dėl JAV ir Europos šalių santykių Sirijos klausimu fone.

Iš tiesų Rusijai būtent šis karas yra pats svarbiausias. Nieko keisto, kad dėl jo aptarimo su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Davidu Cameronu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nutraukė svarbų pasitarimą.

Kaip rašo kommersant.ru, konfliktai Artimuosiuose Rytuose – dangaus mana. Kelių dolerių premija prie naftos barelio kainos kur kas svarbiau nei taktiniai laimėjimai ar pralaimėjimai Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) frontuose. Be to, Kremlių objektyviai domina būtent užsitęsę konfliktai, kaip, pavyzdžiui, situacijos Libijoje ar Irane peraugimas į pilnavertį pilietinį karą.

Būdingas entuziazmas, su kuriuo praėjusią savaitę daugelis Rusijos informacinių priemonių paskelbė, kai vėliau paaiškėjo, teisybės neatspindinčią naujieną, kad Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) komisarė Carla Del Ponte pareiškė, jog cheminis ginklas prieš taikius gyventojus Sirijoje buvo panaudotas opozicijos.

Jei ant šio grėblio būtų užlipę tik žurnalistai, viskas nebūtų taip jau prastai. Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas rugpjūčio 28 d. sugalvojo apkaltinti Vakarų žiniasklaidos priemones nutylint dėl C. Dėl Ponte pareiškimų šiuo klausimu.

Taip, Vakarų įsikišimas į Sirijos situaciją gali sukelti naftos kainų šoktelėjimą. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje pasekmes numatyti sudėtinga.

Societe Generale“ banko analitikai praėjusią savaitę pateikė prognozes, kad „Brent“ naftos kaina gali pasiekti 125 JAV dolerius (apie 319 litų) ar net 150 JAV dolerių (apie 382 litus) už barelį. Tačiau tai įvyktų tik trumpam, o po to greičiausiai naftos kainos kristų, nes Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) padidintų kvotas, o išsivysčiusios šalys imtų eikvoti savo atsargas.

Vidutinėje ar net ilgalaikėje perspektyvoje kainų lygis galiausiai taptų žemesnis nei ilgalaikės įtampos skatinimo atveju.

Tačiau, pasak dienraščio, kol kas karą dėl Sirijos Kremlius labiau laimi nei pralaimi. JAV ir D. Britanija įspėja dėl galimo raketų paleidimo ir artilerijos smūgio, tačiau ne dėl didžiulės taikos atkūrimo operacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)