„Visų pirma, reikėtų pasakyti, kad bet kokia elektroninė erdvė, taip pat ir „Facebook", teismų praktikoje turėti būti pripažinta viešąja erdve. Tai reiškia, kad ten negalima elgtis bet kaip,pvz.: įžeidinėti kitų asmenų, viešai skelbti draudžiamą informaciją. Tačiau šioje konkrečioje situacijoje reikėtų vertinti ir kitas aplinkybes. Žvelgiant pro darbo teisės prizmę, reikėtų išsiaiškinti, ar toks ginčas apskritai susijęs su darbine veikla ir ar tikrai darbuotojo veiksmai padarė kažkokią žalą darbdaviui“, - „Laisvajai bangai" sakė J. Usonis.

DELFI trečiadienį rašė, kad „Facebook“ debilu darbdavį išvadinusi kaunietė neteko darbo.

Pasak pašnekovo, reikėtų aiškintis, ar tokį darbuotojo elgesį galima pripažinti jo einamų pareigų pažeidimu už kurį jį galima teisėtai atleisti.

„Čia atsiremiame į įrodymų klausimą. Juk reikia išsiaiškinti, ar apskritai paskyra yra būtent to asmens ir ar įžeidimas atitinka Darbo kodekse numatytus šiurkščius darbo drausmės pažeidimus, o pasitvirtinus anksčiau minėtiems dalykams, turi vykti kitos procedūros“, - vardija advokatas.

J. Usonio teigimu, viską reikia įrodyti, pradedant tuo, ar tai iš tikrųjų yra veiksmai, prieštaraujantys Darbo kodeksui, ar konkrečiais veiksmais pažeidžiamos žmogaus konstitucinės teisės, darbdavio vidaus tvarkos taisyklės, ar kolektyvinės sutartys numato nuostatas, kuriomis draudžiami vieni ar kiti veiksmai. Taip pat reikėtų aiškintis, ar jie yra pažeisti ir nesuderinami su darbo funkcijomis.

Anot pašnekovo, tik teisme galima įrodyti, ar komentaras, apie kurį kalbama, tikrai atitiks anksčiau minėtus pažeidimus, ar žmogaus veiksmas - neigiamos informacijos paskleidimas - bus tiesiogiai susijęs su darbinėmis pareigomis ir ar jį galima pripažinti šiurkščiu, iš esmės darančiu žalą darbdavio interesams.

„O taip gali atsitikti, nes kai kuriais atvejais tai įmanoma, juolab, kad yra labai daug aplinkybių, galinčių daryti įtaką galutiniam teismo sprendimui, pradedant darbuotojo ir darbdavio visuomeniniu statusu“, – sakė J. Usonis.

„Nesukonkretinant atvejo, galima sakyti, jog jeigu ginčas yra asmeninio pobūdžio, jei nesusijęs su darbine veikla ir nebuvo poveikio įmonės interesams ir tai būtų įrodyta, toks atleidimas būtų pripažintas neteisėtu“, - savo nuomonę „Laisvajai bangai“ dėstė advokatas J. Usonis.