"Griežtinama iš Lietuvos į Rusiją įvežamų pieno produktų kokybės ir saugumo kontrolė", - pranešė Rusijos federalinės priežiūros tarnybos "Rospotrebnadzor" vadovas Genadijus Oniščenka.

Jo žodžiais, tokių priemonių paskatino imtis tai, kad tikrinamų lietuviškų pieno produktų pavyzdžiuose nustatoma vis daugiau kokybės ir vartojimo saugumo neatitikimų.

G.Oniščenka pareiškė, jog "draudimai dėl saldumynų, alkoholio ar pieno produktų neturi jokio politinio atspalvio ir priimti tik rūpintis Rusijos gyventojų sveikata".

Anot G.Oniščenkos, "Rospotrebnadzor" neturi pretenzijų kitų Baltijos valstybių pieno produktų gamintojams.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad jokių oficialių pranešimų apie neatitikimus lietuviškoje produkcijoje iš atsakingų Rusijos institucijų nėra gauta.

Pasak tarnybos, šiuo metu nei vienai Lietuvos pieno perdirbimo įmonei eksporto apribojimai į Rusiją nėra įvesti.

Premjeras ir žemės ūkio ministras nuo aštresnių vertinimų susilaiko

Vyriausybė informaciją apie Rusijos veiksmus turi, tačiau vertinti jų neskuba.

„Mes šitą informaciją išnagrinėsime ir tikrai priimsime artimiausiu metu sprendimus. Kol kas dar neturiu pilnos informacijos“, - žurnalistams teigė premjeras Algirdas Butkevičius.

Tuo tarpu žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna teigė laukiantis oficialios informacijos iš Maskvos.

„Kol kas dar niekaip nevertiname, nes oficialios informacijos dar nesame gavę. Kai gausime ją – tada ir vertinsime“, - kalbėjo V. Jukna.

Ministras teigė nesiruošiantis „kariauti“: esą reikia ieškoti dialogo.

„Kovoti tikrai nereikia. Reikia ieškoti kompromiso, diskutuoti ir ieškoti geriausių išeičių. Tikrai čia ne tas kovos laukas, kur reikėtų kovomis užsiimti“, - sakė V. Jukna.

Apie galimą pieno produktų eksporto į Rusiją stabdymą žemės ūkio ministras teigė nenorįs kalbėti. „Tikrai tikiu, kad nebus stabdoma. Ir, man atrodo, anksti būtų apie tai kalbėti“, - teigė politikas.

2009-ųjų vasarą Rusijoje buvo uždrausta importuoti pieno produktus iš Lietuvos. Tetraciklino buvo aptikta iš Lietuvos įvežto pieno, grietinės, varškė ir sviesto mėginiuose.

L. Linkevičius apie prekybinę situaciją su Rusija: tai netoleruotina

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius žurnalistams taip pat teigė neturintis pakankamai informacijos apie Rusijos veiksmus Lietuvos pieno produktų eksportuotojų atžvilgiu. Paklaustas, ar tai gali būti Maskvos politinis spaudimas Lietuvai, Lietuvos diplomatijos šefas teigė negalįs nei patvirtinti, nei atmesti šios galimybės.

„Aš negaliu atmesti – visko gali būti. Aš tik neturiu tokių faktų, kad galėčiau jums dabar teigti, kad taip – tai yra spaudimas. (...) Galima daryti įvairias prielaidas. O žinant, kad tokie metodai yra taikomi kitų šalių atžvilgiu – mes tai jau matėme ir apie tai kalbėjome. Gal tai nepatinka kažkam, bet taip yra. Todėl neatmesčiau tokių galimybių, nors negaliu to konstatuoti“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Ministras patikino, jog į dialogą su Rusija pajungtos ir Europos Sąjungos institucijos.

„Jau yra problemos uostui, terminalams, sandėliams. Viskas labai komplikuoja situaciją ir jinai visiškai netoleruotina. Gera žinia ta, kad mes tuos kanalus tikrai pajungę. Mes turime visišką supratimą. Jeigu dar paminėti konkrečiai – tai ir komisaro laiškas muitinės vadovui buvo įteiktas per mūsų atstovybę. (...) Prekybos direktorato ekspertai taip pat tuos klausimus kelia su kolegomis iš Rusijos. Taip, kad mes nesame vieni. Gera žinai. Bet bloga ta, kad situacija nesitaiso. Ir, aišku, mes to netoleruosime“, - sakė L. Linkevičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (717)