Apie tai ministras Lietuvos žurnalistams sakė po uždaro euro grupės susitikimo.

„Aš buvau pakviestas į euro grupės posėdį ir tai, iš tikrųjų, simboliškas dalykas, kadangi šalis pirmininkė, nesanti euro zonos nare buvo pakviesta į euro grupės posėdį pirmą kartą. Manau, kad tai rodo, kad Europos Sąjungos šalių ministrai ir ES šalių vyriausybės yra nusiteikusios neleisti susidaryti dviejų, trijų, keturių greičių Europai“, - sakė R. Šadžius.

Jo manymu, toks Lietuvos finansų ministro pakvietimas ir jo vizitas euro grupėje yra geras ženklas.

„Aš buvau pakviestas, kaip ir susitarta, svarstyti vieną klausimą, būtent, kaip mes toliau organizuosime Bankų sąjungos kūrimo teisės aktų svarstymą. Kalba buvo tik apie procedūrinius dalykus“, - teigė R. Šadžius.

Jis paaiškino, jog ruošiamus teisės aktus dėl Bankų sąjungos svarsto visos ES šalys narės, t.y. 28 šalių ministrai, ir tik jie turi įstatymų leidybos galias, o euro grupė turi savo funkcijas: valdyti euro zoną. Tačiau Bankų sąjunga bus aktuali tiek euro zonos narėms, tiek visai ES, nes pirmajame Bankų sąjungos etape dalyvaus bankai iš euro zonos šalių, o vėliau – ir ne iš euro zonos šalių.

Rimantas Šadžius
„Bankų sąjunga stumiasi į priekį, Europos Parlamentas vakar balsavo teigiamai už vieningą priežiūros mechanizmą ir todėl mes galime manyti, kad pirmas Bankų sąjungos laikantysis polis jau įkaltas į žemę tvirtai ir toliau mes turime rūpintis kitais poliais“, - sakė Lietuvos finansų ministras.

Pasak jo, buvo sutarta, kad tikslas pasiekti politinį sutarimą Bankų sąjungos klausimais iki šio politinio ciklo pabaigos, t.y. iki Europos Parlamento rinkimų 2014 m. pavasarį, yra vykdytinas, o terminai – realistiški. Tai ir bus pagrindinis Lietuvos darbas finansų srityje.

Sulaukėme moralinio palaikymo dėl euro

Finansų ministras teigė, jog, jei Lietuva bus pasirengusi įstojimui į euro zoną kriterijų ir organizacine prasme, greičiausiai mes sulauksime pritarimo stodami į euro zoną.

„Turiu pabrėžti, kad iš visų šalių mes gavome moralinį palaikymą, bet visi puikiai supranta, ir mes patys suprantame, kad turime atlikti savo namų darbus“, - sakė R. Šadžius.

ECOFIN susitikimai Vilniuje vyks dvi dienas: penktadienį ir šeštadienį. Jo metu Europos Sąjungos (ES) šalių finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai aptars tolesnį Bankų sąjungos vystymą ir kitus Europos finansinį stabilumą užtikrinančius žingsnius, galimybes gerinti mažų ir vidutinių įmonių prieigą prie kredito išteklių, ES ekonominę padėtį, vieningo automatinio apsikeitimo informacija mokesčių srityje standartą bei kitas aktualijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)