Ne taip seniai buvęs Kataro ministras pirmininkas pareiškė, kad baigęs karjerą gyvens ne savo tėvynėje, o Londone. Tai labai simboliškas pareiškimas, mat Didžiosios Britanijos sostinė virto iš užsienio atvykusių turtuolių žaidimų aikštele, garsėjančia geriausiais restoranais, neribotomis apsipirkimo galimybėmis ir tuo pačiu garantuojančia konfidencialumą.

Londonas įgijo vieno iš prabangiausių pasaulio miestų įvaizdį. Jis geranoriškas ir plutokratams, ir diktatoriams, bandantiems užslėpti savo turtus. Persijos įlankos milijonieriai įsikūrė Didžiojoje Britanijoje dar naftos krizės laikais, aštuntojo dešimtmečio viduryje. Nuo to laiko jų skaičius ir turto apimtys nuolat augo kartu su energetinių resursų kainomis.

Arabų turtuoliai yra labai reiklūs klientai, teigia konsjeržo paslaugas teikiančios bendrovės „Quintessential“ bendraturtė Clementine Churchward. Pavyzdžiui, vienas jų kaip namų augintinio pareikalavo medūzos. Kitas klientas iš Saudo Arabijos į Sautamptoną savo merginai atsiuntė tūkstantį rožių už tai, kad ji sėkmingai išlaikė egzaminą. Dar viena šeima užsakė keturiems mėnesiams kupranugarių pieno tiekimą, mat jų metų vaikas alergiškas karvės pienui.

Jeigu arabai tradiciškai apsistoja Meifero rajone, tai rusai pirmenybę teikia Belgreivijai ir Kensingtonui. „Pernai vasarą pas mane atėjo draugas iš Rusijos ir pasakė, kad nori pirkti brangiausią namą rinkoje, - pasakoja kompanijos „Rustyle“ vadovė Aliona Blinova. - Nei vieta, nei dydis jam nerūpėjo. Galų gale jis nusipirko namą už 100 milijonų svarų (410 milijonų litų) su nuosavomis sraigtasparnių aikštelėmis. Jis jame gyvena dvi ar tris savaites per metus“.

„Gatvėse rusų moteris atpažįstu, - teigia dizainerė Natalie Kaut. - Jos nuo galvos iki kojų dėvi žinomiausių prekės ženklų daiktus, ypač „Dolce&Gabbana“, „Versace“, „Roberto Cavali“, kuriuos visiškai neskoningai derina tarpusavyje ir kurie gali kainuoti daugiau kaip 10 tūkstančių svarų (41 tūkstantis litų) vienas komplektas“.

Mažai kas iš oligarchų demonstruoja tokį aktyvumą, kaip Romanas Abramovičius, perkantis nekilnojamą turtą savo vardu – iš užsienio atvykę turtuoliai Londone taip elgiasi nedažnai.

Naujųjų turtuolių įsiviešpatavimas Londone turi ir neigiamų pusių. Londono patrauklumą nulėmė švelnūs mokesčių įstatymai ir tai, jog nekamantinėjama apie turto kilmę.

„Didelę dalį pinigų, kurie sukasi Meiferyje, Belgreivijoje ir Čelsyje, pavadinčiau kraujo pinigais, gautais iš siaubingų nusikaltimų, - teigia saugos fondo įkūrėjas Billas Browderis, kurio teisininkas Sergejus Magnickis buvo nužudytas kalėjime už tai, kad bandė atskleisti korupcijos schemą. - Ne visi, tačiau labai daug rusų turtuolių pažeidinėjo įstatymus“.

„Ironiška, kad tokie žmonės nori laikyti savo šeimas ir savo pavogtus pinigus tokiose vietose, kaip Londonas. Tai vieta, kuri yra tokia saugi būtent dėl to, kad mes gerbiame nuosavybės teisę ir įstatymo viršenybę“, - pažymi B. Browderis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)