Išlydėjęs Europos Sąjungos žemės ūkio ministrus, žurnalistų delegaciją pasitiko Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius Vygantas Vanagas.

Jis ėmėsi vedžioti po fabriką – parodė, kur perrenkami ir plaunami agurkai, kur jie termiškai apdorojami, uždaromi, marinuojami ir po to iškeliauja iš fabriko. Po fabriką žurnalistus lydėjo pats vadovas, todėl prie gamybinių linijų stovintys darbuotojai buvo nekalbūs. Kai kurie jų noriai paaiškina, ką atlieka, tačiau į detales apie darbą nesileidžia.

„Viskas gerai“ – puse lūpų taria jie.

Fabrikas gamina apie 200 rūšių produkciją, čia trimis pamainomis dirba maždaug 300 darbuotojų. Vasaros arba dar vadinamam agurkų sezonui fabrikas priima dar keliasdešimt žmonių.

Apie antrą valandą popiet prie fabriko, kuris stovi kiek atokiau nuo miesto, vyksta didesnis nei įprastai sujudimas. Autobusu iš miesto atvažiuoja keliasdešimt moterų, o po keliolikos minučių iš fabriko išėjo savo pamainą baigusios darbininkės.

Autobusu atvažiavo ir išvažiavo išimtinai tik moterys, fabrike taip pat galima sutikti dirbantį tik vieną kitą vyrą. Daugiausiai darbininkių – moterys.

Vidutinė alga – 1400 Lt

V. Vanagas DELFI sakė didelio vargo ieškodamas darbuotojų nepatiria.

„Didelio vargo nėra. Dabar nėra per daug darbuotojų, bet nėra ir per didelio trūkumo. Šiuo metu žmonių poreikio nėra. Vasarą agurkų sezonui priimame šiek tiek moksleivių ir studentų“, - kalbėjo Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius.

Jis tvirtino, kad algos įmonėje panašios kaip visur – didesnės už minimumą. Pasak vadovo, vidutinė alga įmonėje yra maždaug 1400 Lt.

„Algos, manau, panašios kaip ir visur. Na, už minimumą jos yra didesnės, kadangi yra naktinės pamainos, mokami priedai. Pas mus atlyginimai yra nuo atliktų darbų vienetų, taip vadinamas nuo išdirbio. Mes konkuruojame toje pačioje rinkoje ir turime konkuruoti su viskuo: ir su kainomis, ir su darbo jėga. Tai yra pakankamai sunku padaryti, nes ir algos kyla, ir elektra žinome, kiek kainuoja. Jeigu Vokietijoje dujos 30 proc. pigesnės, o pas mus žinote, kiek kainuoja, o mūsų sritis yra imli energijai“, - kalbėjo V. Vanagas.

Tuo metu sutikti kėdainiškiai DELFI sakė, kad paprasti darbuotojai dirba už minimumą.

„Nu, patenkinti tie žmonės, o ką darysi. Čia bent jau laiku algą moka, minimumas, aišku“, - kalbėjo jie.

Galima rasti agurkų su V. Uspaskicho atvaizdu

Vygantas Vanagas
Ekskursija po fabriką negali apsieiti be akcininko V. Uspaskicho paminėjimo. Vienas užsienio žurnalistas, apžiūrinėdamas gatavos produkcijos sandėlį, susidomėjo, ar ant agurkų „Geras vaizdelis“ stiklainio pavaizduotas pats direktorius.

„Ne, tai mūsų akcininkas. Matote, kaip gerbiame akcininkus. Jeigu tapsite akcininku ir Jūsų nuotrauka čia bus“, - užsienio žurnalistui juokais paaiškinp V. Vanagas.

Vėliau jis sakė, kad šiuos agurkus su paties V. Uspaskicho nuotrauka gamina kaip suvenyrą, nes prekiauti jais negali.

„Gaminame tik savo reikalams, dovanoms, ypatingiems svečiams. Į parduotuvių lentynas negalime dėti, nes dabar V. Uspaskichas yra politikoje. Buvome uždėję R. Vilkaičio atvaizdą, bet jis irgi išėjo į politiką“, - išlydėjęs Europos Sąjungos žemės ūkio ministrus kalbėjo fabriko vadovas.

Pasiteiravus, kodėl pats negalėtų būti ant agurkų etiketės, V. Vanagas sakė: „Kad aš ir pats politikoje – miesto tarybos narys. Tai pažeistų viešuosius ir privačius interesus dėl sau daromos reklamos“.

„Šių agurkų kokybė yra išskirtinė, nes ant prasto produkto mums neleistų dėti tokios etiketės“, - rodydamas į vieną pakuotę „Gero vaizdelio“ agurkų su V. Uspaskicho atvaizdu sakė vadovas.

Jis tvirtino, kad V. Uspaskichas fabrike retas svečias, o ir pats nėra tiesioginis akcininkas.

„Lankosi retai, nebent jeigu atvažiuoja kokie ypatingi svečiai, o šiaip ne“, - tvirtino pašnekovas.

Planuoja naują cechą ir europinę paramą

V. Vanagas DELFI sakė, kad pagrindinės fabriko žaliavos yra vietinės, užauginamos Kėdainių apylinkėse.

„Agurkų šiek tiek atsivežame iš Lenkijos, o visa kita auginama Kėdainių rajone. Ūkininkai kitų daržovių užaugina pakankamai, trūksta tik mums tinkamų agurkų“, – tvirtino jis.

Fabriko vadovas skundėsi, kad vis mažėja agurkų augintojų, nes esą žmones išlepina gyvenimas ir pašalpų, jie atpranta dirbti.

Kaip skelbia bendrovė, Kėdainių konservų fabriko metinė apyvarta – 50 mln. Lt. Didžiausia jos produkcijos rinka – Lietuva, o 25 proc. gaminių eksportuojama.

Šį rudenį dar planuojama investuoti 7 mln. Lt į naują raugintų produktų cechą, kuriam žadama pritraukti ir europinę paramą.

Šalia Kėdainių konservų fabriko stovi ir su ta pačia šeima siejama mėsos perdirbimo įmonė - Krekenavos agrofirma.

DELFI primena, kad V. Uspaskicho šeimai priklausiusi įmonė Krekenavos agrofirma 2006-aisiais buvo patekusi į skandalą, nes buvusi šios įmonės darbuotoja Dalia Budrevičienė teisme apkaltino, jog darbo užmokestis šioje įmonėje buvo mokamas „vokelyje“ ir prisiteisė kompensaciją dėl neteisėto atleidimo iš darbo.

Šiai grupei priklauso ir minėtas Kėdainių konservų fabrikas bei dar 19 įmonių, tarp jų: Krekenavos agrofirma, „Vikeda“, „Krekenava“, „Krekenavos pašarai“, Kėdainių konservų fabrikas.

Pats V. Uspaskichas Vilniaus apygardos teismo buvo pripažintas kaltu Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje ir nuteistas ketverių metų laisvės atėjimo bausme. Tiesa, šį teismo sprendimą jis yra apskundęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)