Slovėnijoje rugsėjo 4 d. prasidėjusiame Europos krepšinio čempionate Lietuvos rinktinė su Serbijos komanda pradėjo žaisti 22 val. Varžybos lietuvių pralaimėjimu baigėsi likus mažiau nei pusvalandžiui iki vidurnakčio. Pagal varžybų tvarkaraštį, tokių vėlyvų rungtynių dar turėtų būti ne sykį.

„Bet kuriuo atveju poveikis būtų labai nedidelis, bet jeigu gyventojai krepšinį žiūri iki vėlyvos nakties, tai kitą dieną, kai reikia eiti į darbą, efektyvumas dažnai būna mažesnis. Bet vėlgi, daug kas priklauso, ar varžybos sukelia geras ar blogas emocijas. Jeigu lietuviai laimi, tuomet žiūrovai emociškai pasikrauna ir efektyvumas būna didesnis, nes jį lemia ne darbe praleistų valandų skaičius, o efektyvumas: kiek naujų idėjų sugeneruoja darbuotojas, kaip efektyviai sugeba susiplanuoti laiką ir padaryti darbą“, – DELFI sakė Ž. Mauricas.

Ekonomistas atkreipia dėmesį, kad nesėkmės kenkia kur kas labiau.

„Taigi lazda turi du galus. Tai gali išeiti į gera, nes galbūt tai sumobilizuos gyventojus efektyviau planuoti savo laiką, bet, kita vertus, gali labai išblaškyti gyventojus. Ypač jeigu nesėkmės vėliau dar yra „aplaistomos“. Atrodo šiek tiek paradoksaliai, lyg ir žiūrimas sportas, kuris propaguoja sveiką gyvenseną, bet jeigu paskui rezultatas yra aplaistomas, tuomet rezultatas yra priešingas“, – komentavo ekonomistas.

Žygimantas Mauricas
Ž. Mauricas atkreipia dėmesį, kad vykstant krepšinio ir kitų sporto šakų čempionatams padaugėja sportuojančių žmonių.

„Didžiausią krepšinio ir kitų čempionatų vertę, ypač jei pasiekiamos pergalės, matau, kad gyventojai pradeda daugiau sportuoti. Įprastai galima pamatyti, kad vykstant krepšinio čempionatui krepšinio aikštelės taip pat būna pilnesnės. Tačiau tuo pačiu būna ir gerokai daugiau liūdesio skandinimo arba pergalės šventimo, kurios neapsieina ir be alkoholio. O tai pernelyg didelės pridėtinės vertės ekonomikai nedaro. Būtų geriau, kad žmonės labiau išnaudotų pirmąją medalio pusę: eitų daugiau sportuoti, propaguotų sveiką gyvenseną“, – kalbėjo jis.

Tuo metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas, kuruojantis darbo santykius, Jonas Guzavičius neigiamos įtakos ekonomikai neįžvelgia.

„Jeigu jis būtų rodomas šiek tiek anksčiau, tiesiog būtų patogiau. Tačiau, aš manau, kad tai nepriklauso nuo Lietuvos. Vakar pats irgi žiūrėjau, bet aš į viską žiūriu labai ramiai, rimtai, manau, kad jis veikia nei teigiamai, nei neigiamai“, - DELFI sakė jis.

Jo nuomone, šiuo metu, lyginant su sovietmečiu, krepšininkų pergalės ir nesėkmės „aplaistomos“ kur kas mažiau.

„Dabar tai vyksta daug kartų mažiau, nes dabartiniame versle yra ką veikti. Kad mes turime tokią stiprią krepšinio komandą, kuri gali kaip lygi su lygia žaisti su kitomis, yra tik pasididžiavimas“, - tvirtino J. Guzavičius.

DELFI primena, kad Europos krepšinio čempionatas Slovėnijoje vyksta rugsėjo 4-22 d. Visas susijusias naujienas galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)