Sutuoktiniai įtarė kasininkę, todėl kreipėsi į policiją, tačiau pareigūnai ikiteisminio tyrimo nepradėjo, mat iš filmuotos medžiagos nepavyko nustatyti kasininkės kaltės. Policijos atsakyme teigiama, kad „banko darbuotoja ir jos darbo vieta nefilmuojama“.

„Citadele“ atstovė spaudai Rita Simanavičiūtė sako, kad tyrimas dėl to buvo nedelsiant atliktas ir banke, tačiau esą iš filmuotos medžiagos akivaizdu, kad darbuotojos kaltės nėra.

„Banke tyrimas dėl šio įvykio buvo atliktas nedelsiant. Iš filmuotos medžiagos akivaizdu, kad darbuotojos kaltės nėra. Filmuota medžiaga buvo operatyviai perduota policijai, kuri taip pat jokių pažeidimų nenustatė ir nutraukė tyrimą”, - banko komentarą DELFI perdavė R. Simanavičiūtė.

350 eurų – kaip į vandenį

„Ilgokai svarsčiau, ar šią istoriją pasakoti viešai, mat lietuviškas patriotizmas neleido taip mylimos gimtinės į šuns dienas visų akivaizdoje išdėti, bet galiausiai nusprendžiau perspėti brangius tautiečius apie tykančius pavojus Lietuvos bankuose ir ne tik...“, - sako Vilma (pavardė redakcijai žinoma – DELFI).

Mergina prieš septynerius metus išvyko į Prancūziją, ten sutiko būsimąjį vyrą, tačiau ryšių su Lietuva nenutraukė. Dėl šios priežasties pora apsisprendė civilinę santuoką sudaryti Prancūzijos Pietuose, tačiau šventę giminaičiams ir svečiams būtini norėjo surengti Lietuvoje.

„Iškart po civilinės santuokos Prancūzijos Pietuose, kaip ant sparnų išlėkėme į Vilnių organizuoti šventės su lietuviškomis tradicijomis. Visą savaitę lakstėme kaip galvas pametę tvarkydami su vestuvėmis susijusius reikalus. Likus dviems dienoms iki vestuvių su vyru nuvykome į banką išsikeisti eurų į litus vestuvinėms išlaidoms“, - pasakoja Vilma.

Jos teigimu, prieš atvykdami į banką rugpjūčio 1-ąją sutuoktiniai sudarė išlaidų sąrašą ir atskaičiavo 2500 eurų, kuriuos reikėjo iškeisti į litus. Pora atvyko į Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje (VCUP) esantį „Citadele“ banko skyrių. Vilma teigia, kad prieš paduodami eurus kasininkei abu sutuoktiniai juos perskaičiavo – esą skaičiuojant visus kartus buvo 2500 eurų.

„Ji paėmė duotus pinigus ir paprašiusi pateikti asmens dokumentą ėmė skaičiuoti kupiūras. Kol iš rankinės išsitraukiau pasą, nei aš, nei mano vyras, stovėjęs šalia, kasininkės, deja, nestebėjome... Padavusi asmens dokumentą staiga iš kasininkės lūpų išgirdau: 2150 eurų!“ - pasakoja mergina.

Vilma sako paprašiusi perskaičiuoti pinigus, tačiau pinigų krūvoje vis tiek buvo 2150 eurų.

Kreipėsi į policiją

„Ir kasininkė, ir dvi jos mašinos, ir, galų gale, mes patys atsiėmę pinigus perskaičiavome krūvelę eurų net nebežinau kiek kartų. Juk puikiai žinome, kokią sumą buvome padavę! Viskas vyko taip greitai... Kažkoks blogas sapnas... Deja... Taip ir nesupratome, kur iš pat nosies per keletą sekundžių išgaravo 350 eurų“, - stebėjosi Vilma.

Atsipeikėjusi mergina sako pamačiusi, kad virš kasininkės kybo filmavimo kameros, todėl paprašė peržiūrėti įrašus. Kasininkė pasiūlė porai nuvykti į centrinę banko būstinę ir ten parašyti skundą. Į banką pora nuvažiavo kitą dieną.

„Banko darbuotojas mus priėmime abejingai, išklausė mūsų pasakojimą apie vakarykštį įvykį ir atsisakęs parodyti filmuotą medžiagą (supraskite, bet kam konfidencialios informacijos rodyti negali) liepė parašyti pareiškimą, nurodyti koordinates ir tiesiog pasakė: laukite, susisieksime su jumis“, - prisimena Vilma.

„Supratome sugaišę laiką, bet vis dar pykčio vedami ir naiviai tikėdamiesi, kad nuo to kas nors pasikeis, nulėkėme į policiją. Papasakojome savo istoriją, parašėme pareiškimą ir išgirdę tą pačią frazę: „Laukite, susisieksime su jumis“. Tris kartus nusispjovėme per petį ir pasižadėjome sau bent jau kuriam laikui pamiršti šias negandas ir visą dėmesį skirti mūsų vestuvėms“, - pridūrė mergina.

Prancūzui į 100 litų atidavė 50 rublių

Pasiskundę dėl dingusių pinigų sutuoktiniai suprato, kad reikalai greitai nepajudės, todėl susitelkė į kitus rūpesčius: išlėkė pietauti su svečiais iš Prancūzijos, kurie atvyko į jų vestuves.

„Klausinėjome jų įspūdžių apie Vilnių po pirmo vakaro. Ogi pasirodo vakaras praėjo ne taip jau sklandžiai kaip tikėjausi“, - sako Vilma.

Pasirodo, svečiai Vilniuje apsilankė viename naktinių klubų ir naktį įsėdo į taksi, kuris juos iki viešbučio pavežė už 50 litų. Vienas svečių taksistui padavė 100 litų ir gavo 50-inę kupiūrą – tik ne litų, o rublių.

„Atsikėlęs ryte nutarė pusryčiauti priešais viešbutį esančioje kavinėje ir atsiskaitydamas už kavą ištiesė tą patį „50 litų“ banknotą. Padavėjas šyptelėjo ir pinigus imti atsisakė, sakydamas, kad duotas pinigas buvo nieko vertas. Mūsų svečias, nebūdamas tikras gerai supratęs, bandė išsiaiškinti, kodėl jo duodami 50 litų netiko atsiskaitymui už kavą. Pasirodo, jis rankoje laikė ne 50 litų, o 50 rusiškų rublių“, - sako Vilma.

„Klausydama istorijos iš gėdos nežinojau kur dėtis“, - pridūrė mergina.

Gavo atsakymus iš banko ir policijos

Atsakymą dėl dingusių 350 eurų iš policijos bei banko Vilma ir jos vyras gavo po vestuvių. Abiejuose atsakymuose rašoma, kad kasininkės pažeidimų nustatyti nepavyko.

„Beje, Policijos komisariatas atsisakyme pradėti ikiteisminį tyrimą paminėjo, kad „banko darbuotoja ir jos darbo vieta nefilmuojama, (...) yra filmuojama banko aptarnavimo skyriaus įėjimas, salė ir klientai prie aptarnavimo langelio“, - sakė mergina.

„Tiek banke, tiek taksi automobilyje, tiek kitur – kad ir kaip didžiuočiausi Lietuva, deja, dalies gyventojų mentalitetas nesikeičia, nevakarėja ir vis dar kvepia sovietmečiu“, - nusivylimo neslepia Vilma.

Policija: kasininkė nebuvo filmuojama

Policija ikiteisminį tyrimą atsisakė pradėti vadovaudamasi Baudžiamojo kodekso straipsniu, pavadinimu „Aplinkybės, dėl kurių baudžiamasis procesas negalimas“.

Atsakyme Vilmai rašoma, kad banko filmuotoje medžiagoje matyti tik tiek, jog šių metų rugpjūčio 1 d. 15.55 val. į banko „Citadele“ klientų aptarnavimo skyrių užėjo vyras ir moteris. Vyras nusiėmė kuprinę, pasidėjo ją ant atitvaro, išėmė pinigus ir pradėjo juos skaičiuoti kartu su juo atėjusios moters akivaizdoje, bet banko darbuotojai nematomoje vietoje.

„Suskaičiavęs pinigus padėjo banko darbuotojai, kuri juos paėmė. Likusius rankoje pinigus įsidėjo atgal į kuprinę. Kiek tiksliai vyriškis suskaičiavo pinigų kupiūrų, kurias padavė banko darbuotojai, iš vaizdo įrašo nesimato. Banko darbuotoja ir jos darbo vieta nefilmuojama, jos nesimato. Yra filmuojama banko aptarnavimo skyriaus įėjimas, salė ir klientai prie aptarnavimo langelio“, - rašoma policijos atsakyme Vilmai.

Policija aprašė ir toliau sekusius veiksmus: moteris išsitraukė iš rankinės asmens dokumentą, banko darbuotoja jį paėmė, netrukus vyriškis iš kuprinės paėmė likusius pinigus, juos parodė, greitai suskaičiavo bei įsidėjo atgal į kuprinę. Banko darbuotoja grąžino pinigus, vyras juos suskaičiavo ir pradėjo kalbėtis su moterimi. Vėliau moteris stumtelėjo pinigus banko darbuotojai, kuri juos vėl paėmė. Banko darbuotoja grąžino moteriai asmens dokumentą ir padavė iškeistus pinigus, kuriuos paėmė ir perskaičiavo vyras.

Policija padarė išvadą, kad pradėti ikiteisminio tyrimo neturi pagrindo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)