Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) informuoja, kad, bendradarbiaudama su Rusijos Federacijos mokesčių administratoriumi, nustatė Lietuvos bendrovę, kuri, turėdama finansinių sunkumų ir skolų, sukurpė schemą, kuria siekė išvengti mokesčių valstybei ir įsipareigojimų kreditoriams. Suklastojusi sandorį su Rusijos bendrove, lietuvių įmonė neva ketino įsigyti žemės sklypą Sočio mieste bei statyti pramonės ir komercijos bazę. Mokesčių inspekcija nustatė, kad prisidengus šia schema, lietuvių bendrovė bandė nuslėpti savininkui išmokėtus dividendus, todėl jai apskaičiavo per 0,6 mln. mokesčių, baudų ir delspinigių.

Mokesčių inspektoriai, patikrinę metalo dirbinių bei konstrukcijų gamyba ir montavimu užsiimančią bendrovę, nustatė, kad savininkas jai buvo skolingas 2,3 mln. Lt. Šia skola bendrovė padengė avansinės įmokos dalį Rusijos įmonei už neva numatomą plėtoti nekilnojamojo turto objektą Sočio mieste. Būtent savininkas ir buvo įgaliotas Lietuvos bendrovės vardu pasirašyti visas sutartis ir kitus dokumentus, susijusius su nekilnojamo turto objektu Rusijoje. Tačiau kasos pajamų orderio kvite, kurį esą išrašė Rusijos bendrovė, Lietuvos įmonės atstovas nenurodytas.

Savininkas pateikė prieštaringus ir neišsamius paaiškinimus, tvirtino, kad Rusijos įmonei pinigus vežusi ir perdavusi projekto vadovė. Savininkas negalėjo pateikti įrodymų, pagrindžiančių pinigų perdavimo projekto vadovei faktą, kaip ir nurodyti asmenų, su kuriais konkrečiai buvo deramasi dėl projekto Sočio mieste. Vilniaus AVMI išsiaiškino, kad moteris, kuri neva buvo atsakinga už projektą ir į Rusiją vežė pinigus, jau buvo mirusi, o kasos pajamų orderio kvitas išrašytas 3 mėn. vėliau.

Kaip rašoma inspekcijos pranešime, bendrovės savininkas atsisakė pasakyti, su kuo iš rusų partnerių jis buvo susitikęs po projektų vadovės mirties. Jis negalėjo pateikti duomenų ir apie realius šios įmonės savininkus, vadovus ir įgaliotus asmenis.

Inspektoriai išsiaiškino, kad sandorio tarp Lietuvos ir Rusijos įmonių nebuvo, o Rusijos įmonės pasirašytas kasos pajamų orderio kvitas suklastotas, žemės sklypas Sočyje nebuvo įsigytas, o neva rusams sumokėti 3,3 mln. Lt Lietuvos įmonei nesugrąžinti. Bendrovės akcininkas paaiškinime teigė, kad po darbuotojos mirties projekto vykdymas esą buvo sustabdytas. Tačiau jis negalėjo paaiškinti, kodėl net ketverius metus bendrovė, turėdama finansinių sunkumų ir įsipareigojimų bankams ir lizingo bendrovėms, be to, Vilniaus apygardos teismo nutartimi jai iškelta restruktūrizavimo byla, nesiėmė jokių veiksmų, kad susigrąžintų Rusijos bendrovei sumokėtus pinigus.

Vilniaus AVMI pagalbos kreipėsi į kolegas Rusijoje ir jie patvirtino, kad lietuvių bendrovė į buhalterinę apskaitą įtraukė juridinės galios neturintį kasos pajamų orderio kvitą, nes jį pasirašė niekada minėtoje Rusijos bendrovėje nedirbęs ir įgaliojimo veikti jos vardu neturėjęs asmuo. Maža to, šis asmuo Rusijos Federacijos mokesčių administratoriui tvirtino, kad parašas ant minėto kasos pajamų orderio kvito yra ne jo. Tai nurodyta apklausos protokole. Rusijos bendrovės vadovai neigia gavę 3,3 Lt sumą iš lietuvių bendrovės ir tikina nesudarę jokių sutarčių, pinigai neįtraukti į Rusijos bendrovės buhalterinę apskaitą, atsakingi asmenys teigė nepažįstą lietuvių bendrovės atsakingų asmenų.

Atsižvelgusi į nustatytas aplinkybes ir iš Rusijos Federacijos mokesčių administratoriaus gautą informaciją, Vilniaus AVMI konstatavo, kad savo veiksmais bendrovė siekė nuslėpti savininkui išmokėtus dividendus ir išvengti jų apmokestinimo. Bendrovei papildomai apskaičiuota 614 tūkst. Lt mokesčių, baudų ir delspinigių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)