Restoranus „Carskoje selo“, „Charlie pizza“, „Katpėdėlė“ ir „La Crepe“ valdančios bendrovės „Vičiūnų restoranų grupė“ generalinis direktorius Gediminas Balnis DELFI sakė, kad klientų antplūdžio laukia didesnės darbuotojų pajėgos.

„Žmonės, be abejo, rezervavosi. Mes esame padidinę žmonių kiekį. Darbo režimas yra įtemptesnis nei Kalėdų laikotarpiu, nes yra ne tik labai daug žmonių, bet dar veikia ir lauko kavinės. Todėl galime sutalpinti kur kas daugiau žmonių nei per Kalėdas. Šią dieną visi restoranai yra užsėsti labai smarkiai“, - DELFI sakė jis.

Pašnekovas skaičiuoja, kad apyvarta Rugsėjo 1-ąją yra maždaug 50 proc. didesnė nei per Kalėdas.

„Žinoma, nereikia pamiršti, kad Rugsėjo 1-oji yra viena diena, o Kalėdų periodas trunka keletą dienų“, - priminė jis.

Dažniausiai į kavines šeimos ateina papietauti, užsisako desertą ir kavos.

Pasak G. Balnio, apyvartos didėja visoje Lietuvoje, ne tik Vilniuje ar kituose didžiuosiuose miestuose.

Staliukus kai kas rezervuoja iš anksto, tačiau mažesnė dalis klientų. Švenčiantiems patraukliausios tos kavinės, kurios yra arčiau mokyklų.

Nutįsta eilės

Restoranų tinklą „Čili“ valdančios bendrovės „Čili Holdings” Marketingo departamento direktorė Olga Belova DELFI taip pat sakė, kad lietuviams jau tapo tradicija po oficialios šventės mokymo įstaigoje užsukti pietų į restoraną ar kavinę.

„Labai džiaugiamės, kad yra susiformavusi tokia tradicija, jog pirmą dieną nuvedus vaikus į mokyklą arba tiesiog susitikus su draugais, žmonės renkasi restoranuose ir kavinėse. Mes šią dieną vadiname antromis Kalėdomis“, - kalbėjo ji.

Pašnekovė sakė negalinti tiksliai pasakyti, kiek šią dieną padidėja apyvarta.

„Daug kas priklauso nuo restorano. Būna, kad apyvarta didėja tris kartus, būna ir pusantro karto. Viskas labai priklauso nuo restorano vietos, ar ji yra arti mokyklos, ar gyvenamajame rajone, ar prekybos centre. Populiariausi būna miesto centre ir prekybos centruose esantys restoranai“, - teigė „Čili Holdings“ Marketingo departamento vadovė.

Jos nuomone, net ir ne pačius geriausius laikus išgyvenančios šeimos šią dieną nori pasilepinti.

„Nuo senų laikų Lietuvoje Rugsėjo 1-oji yra šventė. Tikrai tikiu, kad vieni švenčia namuose, kiti išeina į restoranus, nes patogiau ir paprasčiau. Žinoma, galbūt žmonėms yra sunkus metas, tačiau tai yra neeilinė diena ir žmonės pasidaro sau šventę“, - sakė O. Belova.

Pašnekovė pripažino, kad šią dieną formuojasi eilės, nors ir būna daugiau personalo. Laukiančius žadama vaišinti nemokamais gėrimais.

„Būna įvairiai, būna 10 min., 15 minučių. Tai priklauso nuo taško, bet eilių tikrai būna“, - sakė O. Belova.

Greito maisto restorano „McDonald‘s“ vykdomasis direktorius Baltijos šalyse Tomaszas Nawrockis DELFI sakė, kad apyvarta tokiomis dienomis išauga beveik du kartus.

„Lyginant su įprasta darbo diena, pernai pirmąją mokslo metų dieną „McDonald‘s“ pardavimai išaugo beveik 2 kartus, panašios statistikos tikimės ir šiemet. Tam įtakos turi ne tik šią dieną mieste vykstantys renginiai, bet ir tai, kad Rugsėjo pirmoji yra šeimos šventė, neatsiejama nuo pasibuvimo drauge. Daugelis tėvų šią dieną turi laisvadienį ir drauge su vaikais pasitinka naujus mokslo metus, todėl dažniau nei įprasta pietauja ne namuose“, - atsakyme DELFI tvirtina jis.


Išauga alkoholio pardavimas

Mažmeninės prekybos tinklą „Maxima“ valdančios bendrovės „Maxima LT“ atstovė spaudai Renata Saulytė sakė, kad Rugsėjo 1-ąją išauga alkoholio, skintų gėlių ir saldumynų pardavimas.

„Alkoholio pardavimas šokteli išvakarėse, kalbant apie šią dieną, dar nematome kažkokio didesnio šoktelėjimo. Dažniausiai išvakarėse, šiuo atveju šeštadienį, alaus pardavimas didėja nuo kelių iki keliolikos procentų, tačiau daugiausiai auga vynas. Vyno parduodama keliasdešimt procentų. Tuo metu stipriojo alkoholio nuperkama mažiau. Šiandien kažkokio bumo tikrai nėra“, - DELFI komentavo ji.

Parduotuvėse kelis kartus išauga skintų gėlių pardavimas, daugiau nuperkama ir saldumynų, tortų, pyragų.

„Žmonės iš tiesų švenčia“, - sakė R. Saulytė.

Sekmadienį, rugsėjo 1-ąją, parduotuvės negalėjo prekiauti alkoholiu. Pašnekovė tvirtina, kad rugsėjo 2-ąją parduotuvės tikrina dokumentus, kad alkoholio neįsigytų nepilnamečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)