„Šiemet, kai mokslo metai prasidės ne rugsėjo 1 d., o rugsėjo 2 d., toks draudimas yra nesusipratimas, nes jis nepasiekia savo tikslų: neriboja galimo moksleivių svaiginimosi ir išbalansuoja prekybą“, - DELFI sakė „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Pasak jo, nors prekybos tinklas imsis papildomų priemonių, kad nepilnamečiai negalėtų įsigyti alkoholio, bet į susiklosčiusią padėtį dėmesį turėtų atkreipti ir įstatymų leidėjai.

„Pardavimų šis įstatymas nesumažina, jis tik išbalansuoja prekybą: arba šventėms ruošiamasi iš anksto, arba perkama vėliau – kas geria, tas vis tiek gers“, - apibendrino jis.

„Įstatymą galima suprasti dviprasmiškai. Vieną vertus, tie kas nori įsigyti alkoholio, jo įsigyja išvakarėse, tuomet jo pardavimai, priklausomai nuo rūšies, šokteli kelis kartus. Be to, prekyba alkoholiu yra ribojama tik parduotuvėse, tad norintys jo vartoti tam turi galimybių. Kitą vertus, parduotuvių Lietuvoje yra daug, visos yra lengvai prieinamos, galbūt ribojimas ką nors ir sulaiko nuo didesnio svaiginimosi būtent Mokslo ir žinių dieną“, - dėstė prekybos tinklo „Maxima“ atstovė Renata Saulytė.

Ji sako, jog prekybos centras pastebėjo, kad mokslo metų pradžioje padaugėja nepilnamečių bandymų įsigyti alkoholinių gėrimų, jų nepilnamečiams bando nupirkti ir suaugusieji.

„Klientai dėl tokio ribojimo, žinoma, patiria nepatogumų, nes žmonės klausia pardavėjų, kodėl jie negali nusipirkti vyno prie vakarienės, svarsto, kodėl jie apskritai negali nusipirkti alkoholio – tai yra nepatogumas. Tačiau kita visuomenės dalis, kuri turi vaikų, yra supratinga ir suvokia, kad ribojimas kažkiek prasmės turi“, - pridėjo ji.

Ruošiasi akylai stebėti ir prašyti dokumentų

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas primena, kad prekybininkai savo iniciatyva ims griežčiau kontroliuoti alkoholio prekybą rugsėjo pradžioje.

Pirkėjai neturėtų nustebti, jei dažniau bus prašomi pateikti dokumentus, o apsaugos darbuotojai stebės, jog nepilnamečiams svaigalų nepirktų priprašyti suaugusieji.

„Įstatymas numato draudimą rugsėjo 1-ajai, o jei tai savaitgalis, kaip šiemet, be abejo, kyla klausimas, kokia yra nauda siekiant įstatymo tikslų, - dėstė L. Vilimas. - Jeigu techniškai žiūrėti į įstatymo raidę, be abejo, šiais metais logikos draudime nebus, nes didžioji dalis mokyklų mokslo metus pradės rugsėjo 2 d., kai draudimas įstatymiškai negalios.“

Pasak jo, prekybininkai dėl to ir imasi iniciatyvos akyliau stebėti alkoholio pardavimus pirmosiomis rugsėjo dienomis.

„Jei šis draudimas sumažina alkoholį vartojančių nepilnamečių, mes tik pritariam tam, - sako „Rimi Lietuva“ Viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė - Česnulienė. - Mes savo ruožtu galime pasakyti, jog rugsėjo pirmosios išvakarėse alkoholio pardavimai išauga, pavyzdžiui, pernai jie padidėjo dvigubai. Bendrai visą rugsėjį pardavimai išlieka panašūs - prieš savaitgalius padidėja. Norėtųsi tikėti, kad taip gėrimais iš anksto pasirūpina savo šventes rugsėjį švenčiantys pilnamečiai.“

Pagal Alkoholio kontrolės įstatymą, rugsėjo 1-ąją svaigiaisiais gėrimais prekiauti galima tik kavinėse, baruose bei tarptautinio susisiekimo transporte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (451)