Bankroto administratorius tikėjosi iš M. Laivio, kurio vadovaujamos įmonės paliko daugybę gyventojų be išsvajotų atostogų, prisiteisti daugiau nei 10 mln. Lt, tačiau teismas šią sumą sumažino, atsižvelgęs į tai, kad verslininkas turi vos 17,1 tūkst. Lt turto ir išlaiko tris nepilnamečius vaikus.

M. Laivys tikina, kad Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą skųs. Tuo metu bankroto administratorius Algimantas Zajankauskas abejoja, ar priteista suma pasieks „Star1 Airlines” kreditorius.

Šiuo metu M. Laivys plėtoja naują verslo idėją – jis pasinėrė į atvykstamąjį turizmą. Verslininkas vadovauja „Go Baltic Travel“, kuri pernai pasiekė 2,8 mln. Lt apyvartą.

Registrų centro duomenimis, šių metų birželio mėnesio pradžioje visos įmonės „Go Baltic Travel“ akcijos buvo parduotos bendrovei „Grand Go Group Limited“, registruotai Kipre. Prieš tai vieninteliu akcininku buvo Vidmantas Stonys.

Laiku neatsiskaitydavo

Bankroto administratoriaus įsitikinimu, nuostoliai užsakomųjų skrydžių bendrovėje „Star1 Airlines” susidarė dėl sutarčių sąlygų tarp minėtos užsakomųjų skrydžių bendrovės ir UAB „Star Holidays“ nevykdymo.

Kol bendrovė vykdė veiklą, „Star1 Airlines” pagrindinis užsakovas buvo įmonė „Star Holidays“, teikusi turizmo paslaugas ir užsakinėjusi skrydžius.

Šioms įmonėms vadovavo M. Laivys. Bendrovių akcininke buvo UAB „Star Team Group“, taip pat susijusi su M. Laiviu.

Kaip teigia bankroto administratorius, „Star Holidays“ sutarčių sąlygas pažeidė nepervesdama užstatų bei už paslaugas sumokėdama mažesnes sumas, nei buvo nurodyta sutartyse: pavyzdžiui, pagal vieną sutartį už paslaugas bendrovei „Star Holidays“ vežėjas „Star1 Airlines” išrašė sąskaitą už beveik 9 mln. Lt, tačiau „Star Holidays“ per sutartą laikotarpį sumokėjo tik 5,3 mln. Lt.

Bankroto administratorius skaičiuoja, kad dėl „Star Holidays“ neįvykdytų atsiskaitymų, „Star1 Airlines” patyrė daugiau nei 10,116 mln. Lt žalą.

2009 m. pabaigoje „Star Holidays” turėjo turto už šiek tiek daugiau nei 1 mln. Lt, o per vienerius metus mokėtinos sumos ir įsipareigojimai išaugo iki 8,3 mln. Lt.

„Star1 Airlines” finansinė situacija 2009 m. pabaigoje buvo ne ką geresnė: bendrovė per metus patyrė 7,679 mln. Lt nuostolių, bendrovės turtas sudarė 7,867 mln. Lt, iš kurių 4,44 mln. Lt buvo „Star Holidays” skola. Kompanijos mokėtinos sumos ir įsipareigojimai siekė daugiau nei 9 mln. Lt.

Bijo, kad išieškoti nepavyks

Vilniaus apygardos teismas buvo atmetęs bankrutavusios įmonės „Star1 Airlines” ieškinį dėl daugiau nei 10 mln. Lt žalos atlyginimo, tačiau bankroto administratorius kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą.
M. Laivys Lietuvos apeliacinio teismo prašė mažinti nuostolių dydį, jei ieškinys būtų patenkintas – verslininkas aiškino, kad jam priklausančio turto vertė sudaro vos 17 121 Lt ir jis išlaiko tris nepilnamečius vaikus.

Atsižvelgus į atsakovo prašymą, teismas nusprendė priteistos žalos atlyginimo sumą sumažinti iki 2,5 mln. Lt.

Bankroto administratorius A. Zajankauskas teigia, kad bankrutavus „Star1 Airlines” turto, kurį būtų galima realizuoti kreditorių reikalavimams patenkinti, beveik nebuvo.

„Nei trumpalaikio, nei ilgalaikio. Bendrovėje milijoniniai nuostoliai, tai tų keliasdešimt tūkstančių net nevertiname kaip turto“, - sakė jis.

Kreditorių eilėje yra apie tūkstantis asmenų, apie 800 iš jų – fiziniai.

Bankroto administratoriaus teigimu, jei Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas nebus apskųstas, bus kreiptasi į antstolius dėl 2,5 mln. Lt išieškojimo.

„Manau, kad galimybės yra labai ribotos (išieškojimo – DELFI), nes skolininkas yra fizinis asmuo, o suma yra didelė ir vilčių, kad ją spėtume išieškoti iš fizinio asmens, nelabai daug yra. Greičiausiai, kad bus priimtas sprendimą šią reikalavimo teisę pardavinėti“, - pridėjo jis.

M. Laivys DELFI teigė, kad pirmosios instancijos teisme jis laimėjo – ieškinys buvo atmestas, o antrosios instancijos teismas ieškinį patenkino tik iš dalies. Todėl verslininkas žada Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą skųsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)