Dabar savarankiškai pensijai kaupiantys žmonės dalį pinigų kasmet gali susigrąžinti deklaruodami pajamas. Lengvata taip pat taikoma kai lėšos atsiimamos praėjus bent 5 metams nuo pirmos įmokos ir anksčiau nei sueis pensinis amžius.

Savarankiškai senatvei kaupia daugiau nei 400 tūkst. žmonių.

„Čia gali būt tik vienas atvejis: čia turi paliest ne žmones, kurie moka įmokas, bet turi būt uždaryta landa, kuri neteisingai leidžia pasiskaičiuot tam tikrus pelnus (...)“, – teigia Algirdas Butkevičius.

Investuotojų asociacija pasisako prieš lengvatos naikinimą. Daugybė šalių ragina žmones atsidėti ateičiai, nes visuomenė sensta ir mažėja dirbančiųjų, iš kurių algų ir mokamos pensijos. Skatinimo nelikus, dalis žmonių nustos taip taupyti ir senatvėje bus priklausomi nuo valstybės išmokų. Be to, nuolatinis mokesčių įstatymų kaitaliojimas neleidžia žmonėms priimti ilgalaikių sprendimų.

„Trumpuoju laikotarpiu toks pasiūlymas padidintų biudžeto pajamas, nes turbūt mažiau žmonių taupytų, o laisvus pinigus kažkur išleistų parduotuvėse. Tačiau ilguoju laikotarpiu (...) tai didina tikimybę, kad anksčiau ar vėliau jie kreipsis į valstybę finansinės paramos, – aiškina Vytautas Plunksnis, Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas. – Lietuviai yra tokie žmonės, kurie be papildomo paskatinimo savo ateitimi nesirūpina ir iš tikrųjų valstybei tai yra ne lengvata, o investicija į ateitį. Kuo daugiau žmonių taupys, tuo bus mažesnė finansinė našta valstybei ateity“.