Sekmadienį parduotuvėse alkoholinių gėrimų skyriai bus uždaryti, o dauguma paauglių į mokyklą su gėlėmis skubės pirmadienį.

Parduotuvių tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė teigė, kad, kaip ir kiekvienais metais, pagal įstatymą parduotuvėse esantys alkoholiniai gėrimai nebus prieinami pirkėjams, o pirmadienį – alkoholį perkančių klientų lauks akylesni pardavėjų žvilgsniai.

„Rugsėjo 1-ąją atitversime alkoholinių gėrimų skyrius ir papildomai informuosime klientus, kad jie negali įsigyti šių gėrimų. Jų pardavimas bus ribojamas per kasas“, - teigė parduotuvių tinklo atstovė.

Pasitelks ir apsaugos darbuotojus

Pasak R. Saulytės, „Maxima“ nusprendė atidžiau kontroliuoti alkoholio pardavimą ir pirmadienį (rugsėjo 2 d.).

„Iš abejotino amžiaus žmonių griežčiau prašysime dokumentų arba prašysime įvesti gimimo datą kasoje“, - teigė pašnekovė. Pasak jos, praėjusių metų patirtis rodo, kad griežtesnė priežiūra pasiteisina.

„Taip pat paprašyta, kad parduotuves atidžiau stebėtų apsaugos darbuotojai - kad nebūtų bandymų ir prašymų, kai alkoholį nepilnamečiams perka suaugusieji“, - pridėjo „Maximos“ atstovė.

Vis dėlto R. Saulytė teigė, kad įstatyme nurodyta konkreti diena (rugsėjo 1 d.) prekybai alkoholiu draudimui šiek tiek nesuprantama.

„Pastebime, kad tie, kurie nori įsigyti alkoholio, tai padaro iš anksto. Alkoholio pardavimai prieš šią dieną išauga nuo keliolikos iki keliasdešimt procentų. Tai rodo, kad kad tie, kas nori, iš anksto apsirūpina. Iš kitos pusės rugsėjo 1-osios draudimas gal kai ką ir sustabdo nuo pirkimo”, - svarstė pašnekovė.

R. Saulytei pritarė ir „Rimi“ atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

„Pirkėjai jau įprato, kad rugsėjo 1-ąją alkoholiniais gėrimais neprekiaujame. Taip pat įprato alkoholio atsargomis pasirūpinti iš anksto. Pernai dieną prieš rugsėjo pirmąją alkoholio buvo nupirkta dvigubai daugiau nei įprastai. Todėl ir šiemet prognozuojame mažiau pirkėjų nepasitenkinimo dėl draudimo parduoti alkoholinius gėrimus, pirkėjai gėrimų daugiau nusipirks penktadienį ir šeštadienį“, - spėjo pašnekovė.

„Rimi“ taip pat žada pirmadienį akyliau stebėti pirkėjų amžių.

A. Matulas: mokyklos prarado galimybę ramesnei šventei

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas teigia, kad parlamentarai nežada inicijuoti įstatymo pataisos, kuria rugsėjo 1-oji būtų susieta su iš tiesų vykstančios šventės diena.

„Nesiruošiame įstatymo keisti dėl besikeičiančių švietimo ministrų ir neloginio mąstymo“, - teigė jis.

Pasak parlamentaro, jei dauguma mokyklų švęstų rugsėjo 1-ąją sekmadienį, jų mokiniai ir tėvai galėtų turėti ramesnę ir gražesnę šventę.

„Tai unikali proga tėvams atvykti į mokyklą ir nesiprašyti iš darbo“, - pridėjo jis.

Seimo narys pabrėžė, kad daugiau naudos būtų, jei mokyklų švenčiama mokslo metų pradžia sutaptų su rugsėjo 1-ąja: „Mažiau neblaivių žmonių, ramesnė šventė“.

Vis dėlto konservatorius nemano, kad nesutampantis draudimas prekiauti alkoholiu ir švenčiama pirmoji mokslo metų diena yra didžiulė tragedija.

„Jei nesutampa, tai reiškia, kad valstybė, parlamentas išsakė savo nuomonę, jog iš pagarbos mokyklai, jaunimui, žinioms šią dieną alkoholiu mažmeninėje prekyboje neprekiaujama“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)