Šiauliuose dar pernai nupirkta 4890 konteinerių žaliosioms atliekoms surinkti. Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) gyventojams pranešė, jog pradėjus surinkti žaliąsias atliekas, bus retinamas buitinių atliekų išvežimas - jos bus išvežamos kas antrą savaitę, nes vieną savaitę vežamos buitinės, kitą – žaliosios atliekos.

Tačiau tokia tvarka šiauliečiams nepatinka, mat vasarą perpildyti konteineriai su maisto atliekomis po langais dvokia jau ir po mėnesį. Jeigu gyventojas tą savaitę, kai išvežamas konteineris atostogauja, šiukšlės po langais lieka dar dviems savaitėms, vadinasi, iš viso mėnesiui, nes tiesiog nėra kam išstumti konteinerio.

Taigi kai kurie individualių namų savininkai pateko į keblią situaciją. ŠRATC turi atsakymą ir šiuo atveju: gyventojai patys turi pasirūpinti aplinkos komfortu.

„Išvykdami ilgesniam laikui (nebūtinai atostogauti), gyventojai turi pasirūpinti, kad jų buitinių atliekų konteinerių turinys aplinkiniams nesudarytų antisanitarinių sąlygų. Blogiausiu atveju, jei išvyka neplanuota dėl nenumatytų priežasčių ir individualaus namo savininkas nesusitaria su kaimynu, kad šis vežimo dieną konteinerį išstumtų į gatvę, į maišelius tvarkingai sudėtas atliekas galima išmesti į daugiabučių namų konteinerius“, - toks ŠRATC atsakymas.

Tačiau kyla klausimas, kaip individualių namų savininkai turėtų šiukšles mesti į daugiabučių konteinerius, jeigu šalia individualių valdų nėra daugiabučio? Vadinasi, dvi savaites šiukšlių maišą tektų vežioti autobusu ar mašina iki artimiausio daugiabučio?

Į gyventojų klausimus, ar retinant buitinių atliekų išvežimą nereikėjo sumažinti ir rinkliavos, ŠRATC atsako, kad rinkliavos nemažins. Paslauga teikiama, kaip ir žadėta: konteineriai išvežami kiekvieną savaitę, tik kas kas antrą vis skirtingi. Neoficialiomis žiniomis, kai kurie Šiaulių individualių namų savininkai dėl buitinių atliekų išvežimo grafikų jau kreipėsi į Aplinkos ministeriją.