Kaune įsikūrusios šarvojimo paslaugas teikiančios įmonės „Liūdinga“ vitrina skelbia: „kremavimas nuo 488 litų“, o smulkesnėmis raidėmis yra prierašas, kad paslaugos kaina priklauso nuo zloto kurso.

Laidojimo namų atstovai skaičiuoja, kad nors Lietuvoje nebe pirmus metus veikia krematoriumas, dar yra norinčių artimuosius kremuoti užsienyje ir teigia, kad žmonės, rinkdamiesi Lenkiją, sutaupo kelis šimtus litų. Lietuvoje veikiančio krematoriumo „K2 LT“ vadovas įsitikinęs, kad sutaupoma ne visuomet ir abejoja, ar verta vykti į Lenkiją.

„Lietuvoje kremavimas kainuoja 1,65 tūkst. litų, papildomai kainuoja transportavimas. Lenkijoje kremuoti palaikus kainuoja apie 500 litų, bet papildomai kainuoja kelionė, tačiau sudėjus visas išlaidas kremuoti Lenkijoje vis tiek gaunasi apie 200 litų pigiau nei Lietuvoje. Žmonės ir pasirenka, nes kai kuriems 200 litų yra nemaži pinigai, kitiems ne tokie ir dideli, todėl jie nori kremuoti Lietuvoje. Kur žmogus nusprendžia, mes ten ir vežame jų artimųjų palaikus“, - vardija „Liūdingos“ vadovė Vanda Liniauskienė.

Ji sako, kad kremavimo paslaugomis Lietuvos gyventojai naudojasi jau apie dešimtmetį. Kėdainiuose siūlanti kremavimo paslaugas lietuviško kapitalo bendrovė „K2 LT" buvo įsteigta 2008 m. spalį.

„Kremavimo kaina Lenkijoje priklauso nuo zloto kurso. Jeigu zlotas svyruoja, kaina gali būti 515, 505, 488 litų ir panašiai. Už paslaugą atsiskaitoma zlotais, todėl ir paslaugos kaina priklauso nuo tos dienos zloto kurso“, - paaiškino V. Liniauskienė.

Mažesnė kaina – dėl konkurencijos

Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Pocius sako, kad kremavimo paslaugos kaina Lietuvoje ir Lenkijoje skiriasi kartais, o ne procentais.

„Lenkijoje kremuoti kūną yra gerokai pigiau nei Lietuvoje, nes ten yra konkurencija. Artimiausias krematoriumas yra Vyškove, apie 250 km nuo Lietuvos sienos, nuo Lazdijų. Apskritai Lenkijoje kremavimo tradicija yra daug senesnė nei Lietuvoje. Kol Lietuvoje žemė laidoti artimuosius bus nemokama, tol ir kremavimo paklausa bus nedidelė“, - apgailestauja jis.

R. Pocius pasakoja, kad Lenkija nėra vienintelė užsienio šalis, kur galima kremuoti artimuosius. Jis vardija, kad anksčiau palaikai buvo gabenami į Minską, taip pat Rygą, tačiau šiuo metu geriausios sąlygos kremuoti yra Lenkijoje.

Asociacijos duomenimis, kai palaikai vežami kremuoti į užsienį, ne visuomet artimieji vyksta jų palydėti.

Abejoja sutaupyta suma

Kėdainių krematoriumą valdančios bendrovės „K2 LT“ direktorius Vytenis Labanauskas abejoja, kad velionio artimieji sutaupo žymias sumas, keliaudami kremavimo paslaugos svetur.

„Vyksta laidojimo įmonių kova dėl velionio kūno, nes žmogus, kuris renkasi laidojimo paslaugą ar Lietuvoje, ar Lenkijoje, ar dar kitur, moka panašią kainą. Tik įmonė, kuri išveža kūną kremuoti į Lenkiją, naudojasi tam tikromis lengvatomis ir siekia ekonominės naudos, pavyzdžiui, nemoka PVM Lietuvoje, veža kremuoti ne vieną kūną ir taip sumažina transportavimo kainą. Taip atsiranda neva pigesnis kremavimas, bet žmonėms tenka ilgiau lauki ir procedūra trunka ilgiau. Tuo metu Kėdainių krematoriume eilių nėra, todėl artimieji gali tinkamai ir pagarbiai atsisveikinti su velioni“, - įsitikinęs V. Labanauskas.

Pasak jo, Lietuvoje kremavimas ir su juo susijusios paslaugos, tai yra, velionio paruošimas kremuoti, kremuotų pelenų valymas, kapsulė pelenams, kuri yra atiduodama su reikalingais dokumentais, taip pat būtini mokesčiai iš viso sudaro 1,65 tūkst. litų. Skaičiuojant su paprastu, standartiniu karstu, atvežimu ir atsisveikinimo salės nuoma kaina siekia apie 2 tūkst. litų.

„Įvertinus tai, kiek (vežant velionį į užsienį - DELFI) papildomai kainuoja kuras, transportas, laikas, kremavimo kainų skirtumas yra minimalus arba jo visiškai nėra. Aš manau, kad žmonės, laidodami artimąjį, ne visuomet gali racionaliai įvertinti, kiek kainuoja papildomos paslaugos ir susižavi kremavimu užsienyje, bet galiausiai sumoka tiek pat, kiek pirkdami paslaugą Lietuvoje, ar net daugiau. Tad kyla klausimas, kam važiuoti į Lenkiją“, - abejoja V. Labanauskas.

Lietuviško krematoriumo vadovas džiaugiasi, kad pastaruoju metu kremavimo paslauga Lietuvoje domimasi vis dažniau.

„Tikiuosi, kad per keletą metų mes išnaudosime turimus pajėgumus ir galėsime paleisti antrąją kremavimo liniją, kuriai vieta jau buvo paruošta statant krematoriumo pastatą“, - viliasi V. Labanauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)