Prancūzijos teisėsauga sulaikė buvusį stambiausio komercinio Kazachstano banko – „BTA banko“ – direktorių tarybos pirmininką Muchtarą Abliazovą. Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, buvęs bankininkas buvo suimtas trečiadienio, liepos 31 dienos, vakarą Prancūzijos pietuose. Šį faktą patvirtino ir M. Abliazovo giminaičiai.

2009 metais nacionalizavus „BTA banką“, buvęs jo savininkas M. Abliazovas buvo atleistas nuo teisinės atsakomybės, o vėliau slapstėsi. Londone jis pasirodė kaip senas Kazachstano valdžios kritikas.

Europoje tyrimai pradėti bent kelių buvusių ar esamų oligarchų iš centrinių Azijos šalių atžvilgiu. Įstatymų pažeidimais įtariama Gulnara Karimova, Maksimas Bakijevas ir Rachata Alijeva.

Astana reikalavo, kad Londonas ne tik išduotų buvusį bankininką bei opozicionierių M. Abliazovą, bet ir grąžintų 6 mlrd. JAV dolerių, kurie, Kazachstano prokuratūros teigimu, pasitelkus apgaulės schemas buvo išplukdyti iš šalies.

Buvusio bankininko taip pat ieško Rusijos, Ukrainos ir Didžiosios Britanijos teisėsaugos, įtariančios jį machinacijomis. 2012 metų vasarį Londono Aukštasis teismas M. Abliazovui skyrė 22 mėnesius kalėjimo, kai jis parodė nepagarbą teismui, pateikdamas neteisingus duomenis apie savo banko sąskaitas. Tačiau verslininkas sugebėjo pabėgti iš Didžiosios Britanijos.

„Interfax“ duomenimis, Maskva jau išsiuntė Prancūzijai užklausą dėl M. Abliazovo ekstradicijos. Naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad tolesnis M. Abliazovo likimas bus sprendžiamas rugpjūčio 1 dieną per teismo posėdį Nicoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)