Galutine ir neskundžiama nutartimi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paskelbė, kad pakeičia anksčiau bylą nagrinėjusių teismų sprendimus – Arnoldui B. pinigus už pavogtą paltą privalės sumokėti naujametį renginį organizavusi bendrovė „Ogrė“ ir jai patalpas išnuomojusi viešoji įstaiga „Kultūros vadybos projektai“.

Teismo sprendimu, parduotuvėje „Du broliai“ vilnonį paltą nusipirkęs, tačiau jo per renginį netekęs vyras atgaus visus už jį sumokėtus pinigus – 3 933 Lt.

„Bendrovė „Ogrė“, sudarydama paslaugų sutartį, įsipareigojo veikti taip, kad būtų užtikrintas kliento interesų prioriteto principo tinkamas įgyvendinimas, o „Kultūros vadybos projektai“ – nuomos sutarties pagrindu įsipareigojo užtikrinti tinkamą renginio dalyvių daiktų apsaugą renginio metu“, – teismo teigimu, atsakovai privalėjo užtikrinti į renginį atvykusių asmenų viršutinių drabužių saugumą viso renginio metu, tačiau jų netinkamas veikimas lėmė Arnoldo B. palto praradimą.

Forum palace
Bylos duomenimis, Arnoldas B. lankėsi naujametiniame renginyje, vykusiame „Forum Palace“ rūmuose. Juodu paltu atvykęs vyras į namus grįžo pusnuogis – jo, kaip ir dar 63 lankytojų viršutiniai drabužiai buvo pavogti. Kaip įrodymą vyras galėjo pateikti tik numeriuką nuo palto pakabinimo vietos.

Nustatyta, kad tą naktį vienas rūbinėje dirbęs apsaugos darbuotojų buvo sumuštas įsisiautėjusių šventės dalyvių, kitas – išsigandęs dėl jam kilusio pavojaus trumpam buvo pasišalinęs iš darbo vietos. Būtent tada per esą kilusią sumaištį ir buvo pavogti drabužiai.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad paslaugos sutarties vykdymas iš esmės grindžiamas kliento interesų prioriteto principu, kuris paslaugos vykdytoją įpareigoja veikti sąžiningai ir protingai, jog tai labiausiai atitiktų kliento interesus.

„Žiemos metu uždaroje patalpoje vyksiančio šventinio renginio organizavimas suponuoja tai, kad renginio organizatoriui tenka pareiga pasirūpinti atvykusių į renginį asmenų daiktų (viršutinių drabužių) priėmimu saugoti ir jų apsauga viso renginio metu“, – teismo teigimu, kiekvienas į renginį atvykstantis asmuo turi pagrindą tikėtis, jog bus sudarytos sąlygos saugiai palikti viršutinius drabužius viso renginio metu.

Pasak teismo, už tai turi atsakyti renginio organizatoriai – nepasirūpinę ir neužtikrinę atvykusių į renginį asmenų daiktų saugumo, jie turi atsakyti už jų praradimą.

Už tai, pasak teismo, privalo atsakyti ir iš bendrovės „Forumo rūmai“ patalpas išsinuomoję, o paskui jas pernuomoję „Kultūros valdybos projektai“ – patalpų nuomos sutartyje nurodyta, kad nuomininkas visiškai atsako už subnuomininkų veiksmus, prisiima pareigą koordinuoti ir kontroliuoti jų veiksmus, įsipareigoja visu nuomos terminu užtikrinti patalpų ir įrangos apsaugą ir t. t.

Teismas pažymėjo, kad renginio organizatoriai įsipareigojo veikti taip, kad būtų užtikrintas kliento interesų prioriteto principo tinkamas įgyvendinimas, o patalpas išnuomoję „Kultūros vadybos projektai“ – nuomos sutarties pagrindu įsipareigojo užtikrinti tinkamą renginio dalyvių daiktų apsaugą renginio metu.

„Iš šių sutarčių sąlygų aiškus abiejų atsakovų kaip verslo įmonių bendras tikslas – užtikrinti į renginį atvykusių asmenų viršutinių drabužių saugumą viso renginio metu“, – LAT nurodė, kad yra nustatytas teisinis ir faktinis priežastinis ryšys, todėl žalos atlyginimas solidariai priteisiamas iš abiejų atsakovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)