Gausias naftos atsargas turinti valstybė, kur itin brangiai kainuoja apgyvendinimas ir importuotos prekės, pirmoje brangiausių valstybių atvykėliams sąrašo vietoje atsidūrė po metų pertraukos – 2012 metais Luanda buvo antroji. 2010 ir 2011 metais jai priklausė pirmoji vieta.

Brangiausiųjų miestų dešimtuke iš Europos ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regiono atsidūrė po keturis miestus.

Antroje vietoje atsidūrė Maskva. Septintoje, aštuntoje ir devintoje brangiausiųjų dešimtuko vietoje išsidėstė atitinkamai trys Šveicarijos miestai: Ženeva, Ciūrichas ir Bernas.

Pats brangiausias Azijos miestas atvykėliams – Tokijas, dešimtuke jam atiteko garbinga trečioji vieta, į kurią jis turėjo leistis iš praeitais metais užimtos pirmosios.

Tyrimo metu analizuojama 214 miestų iš viso pasaulio, skaičiuojamos pragyvenimo išlaidos - lyginamos maisto produktų kainos, būtinosios išlaidos komunalinėms paslaugoms bei būstui, transportui ir drabužiams (Niujorko miestas imamas kaip atspirties taškas).

Angola, antroji pagal dydį naftos gavėja Afrikoje po Nigerijos, kaip bites medus traukia tarptautines bendroves šalyje kurti savo filialus.

Tačiau įkandamo būsto paieškos – didžiausias ir brangiausias iššūkis, su kuriuo tenka susidurti darbdaviams, teigia „Mercer“ vyresnysis partneris ir pasaulinio mobilumo praktikos specialistas Barbas Marderis.

„Nors Angola ir yra viena iš didžiausių naftos gavėjų Afrikoje, šalis gana skurdi. Tačiau itin brangi atvykėliams, nes importuotos prekės tikrai ne pigios. Be to, rasti saugų būstą, atitinkantį atvykėlių neretai keliamus aukštus standartus, gali būti tikrai nelengva ir brangi užduotis“, - teigia B. Marderis.

2012 metais vidutiniškai už prabangaus dviejų miegamųjų būsto nuomą Luandoje teko pakloti apie 6 tūkst. 500 dolerių (17 tūkst. Lt), teigia „Mercer“. Tai 500 dolerių (1312 Lt) pigiau nei Honkonge, kuris įvardijamas kaip pati brangiausia nekilnojamojo turto rinka pasaulyje.

1. Luanda, Angola
2. Maskva, Rusija
3. Tokijas, Japonija
4. N’Djamena, Čadas
5. Singapūras
6. Hongkongas
7. Ženeva, Šveicarija
8. Ciūrichas, Šveicarija
9. Bernas, Šveicarija
10. Sidnėjus, Australija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)