Nenorėdamas leisti eitynių pagrindine sostinės gatve, Vilniaus meras Artūras Zuokas ne kartą kaip argumentą pasitelkė verslą: esą eitynių metu reikėtų uždaryti kavines. Nors teismas galutinį sprendimą dėl eitynių vietos skelbs antradienį, eitynių maršrutas jau dėliojamas Gedimino prospektu. Kalbinti verslininkai šeštadienį užsidaryti neketina.

„Specialiai jokių pasiruošimų tai dienai nenumatę, dirbsime įprastu ritmu ir tikimės, kad žmonės bus gerai nusiteikę, prospekte nebus jokių incidentų, kurie galėtų trukdyti mūsų klientams. Kaip veikia lauko kavinė, taip ir bus, tikrai nesiruošiame daryti jokių pokyčių“, – sakė prospekte veikiančio restorano „Neringa“ pardavimų vadovė Agnė Baradinskaitė.

A. Baradinskaitės teigimu, šeštadienį „Neringa“ turi užsakymų ir lauks klientų. Ji tikisi, kad klientams nekils trukdžių pasiekiant restoraną.

Tačiau problemų kiltų, jei eitynių vieta būtų užtverta metalinėmis tvoromis – teisėsauga prieš kurį laiką yra užsiminusi, kad jų gali prisireikti užtikrinant dalyvių saugumą. „Mano asmenine nuomone, geležinėmis tvoromis atitverta centrinė gatvė jau yra negražu. Gedimino prospekte esančioms kavinėms metalinės tvoros ne į naudą vien jau dėl estetinio vaizdo“, – kalbėjo „Neringos“ atstovė.

Ieškos papildomos apsaugos

Gediminas Balnis
„Jeigu bus agresyvu, tada iš tikrųjų bus problema. Jeigu tai vyks taikiai, vienas atvejis, bet jei būtų kažkokių incidentų, provokacijų, be abejo, gali išlaužyti ir sulaužyti. Dėl to mes gal ir sustiprinsime apsaugą, šiam renginiui pasisamdysime papildomą apsaugą“, – sako „Vičiūnų restoranų grupės“ direktorius Gediminas Balnis.

Gedimino prospekte veikia ir erdvią lauko terasą turi Vičiūnams priklausantis restoranas „La Crepe“. G. Balnis nuogąstauja, kad protestuotojai konfliktų metu gali pačiupti lauke stovinčias kėdes.

„Nieko ypatingo, mes esame demokratiška vieta, atvira visiems, nesureikšminame, manau, kad tai bus kaip įprastinė šventė. Pas mus tai neišryškinta ir neužaštrinta ryškiomis spalvomis“, – sako kavinių tinklo „Coffee Inn“ vienas įkūrėjų ir komunikacijos vadovas Nidas Kiuberis.

N. Kiuberio nuomone, teisėsauga užtikrins tvarką, o jie gamins kavą. Jo manymu, kaip prospekte bevyktų eitynės, žmonės ras būdą, kaip ateiti kavos.

Žygiuos apie valandą

Kol nėra teismo sprendimo, policijos atstovai nekomentuoja, kaip bus užtikrinamas eitynių saugumas ir ar Gedimino prospektas bus atitvertas metalinėmis tvoromis.

Lietuvos gėjų lygos (LGL) valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko nesiryžo vertinti, kas šeštadienį bus su kavinėmis – esą tai policijos kompetencija. Jis pasakoja, kad užsienio šalyse homoseksualų eitynės į kavines pritraukia būrius stebėti reginio atėjusių žmonių.

„Mes jau pakankamai daug padarėme ruošdami šventę, tam atvejui, jei leidimas bus duotas, mes jau pradėjome bendrauti su policija. Galutinė schema ir visos smulkmenos bus aptartos ir praneštos tik tada, kai teismas paskelbs savo sprendimą dėl leidimo“, – sako V. Simonko.

Jo tvirtinimu, šeštadienį nuo 12 iki 13 val. numatoma rinktis prospekto pradžioje, 13 val. kolona pajudėtų Lukiškių aikštės link. Ten turėtų laukti scena, kurioje bus sakomos kalbos. Numatoma, kad renginys truks iki 16 val. Planuojama, kad pats žygiavimas prospektu gali tęstis iki valandos.

„Tolerantiški, gerai nusiteikę žmonės, kuriems žmogaus teisės nėra tuščia vieta, kuriems homofobija nėra trečioji lietuvių religija, tikrai kviečiami dalyvauti mūsų eitynėse. Informacija, kur bus galima prisijungt, bus paskelbta“, – žada V. Simonko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)