Internetinėje parduotuvėje „eBay“ DELFI skaitytojas nusipirko siurblį-robotą. Kadangi vaikinui prekė buvo pristatyta iš Europos Sąjungos šalies, jam jokių papildomų muito mokesčių mokėti nereikėjo. Deja, po kurio laiko siurblys sugedo. Justinas išsiaiškino, kad dėl garantijos jam reikia kreiptis į gamintoją, kuris įsikūręs Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

Po susirašinėjimo su gamintoju, pastarasis nusprendė įrenginio netaisyti, o lietuviui atsiųsti naują gaminį. Veikiantis siurblys-robotas iš JAV jau pasiekė Lietuvos paštą, tačiau jaunuolis pasimetęs – atsiimant siuntinį jo prašoma sumokėti 287 Lt muito mokestį.

Justinas tiki, kad šis mokestis jam priskaičiuotas neteisingai, nes už pirkinį jis jau yra sumokėjęs, o naujas siurblys tėra garantijos pasinaudojimo pasekmė. Vaikinas bandė muitininkams siųsti įrodymus, kad tai – garantinis pakeitimas, tačiau, jo teigimu, į įrodymus nebuvo kreipiama dėmesio.

„Man nesutikus su jų sprendimu dėl mokesčių perskaičiavimo nurodė kreiptis į teritorinę muitinę. Čia jau reikalauja pereiti per daugybę institucijų, gauti leidimą procedūrai įforminti, registruotis muitinės prievolininkų registre, pateikti Vilniaus pašto postui prašymą pripažinti muitinės sąskaitą pašto siuntos gavėjui negaliojančia, o tai padaryti gali tik samdomas muitinės tarpininkas ir apmokėti turėčiau aš. Be to, 2 mėnesių laikotarpyje reikalauja įforminti rašytinę deklaraciją ir išsiųsti sugedusią prekę. Bet neturiu kam, nes gamintojas prekės išsiųsti nereikalavo“, - pasakojo niekaip negalintis suprasti sudėtingos procedūros lietuvis.

Muito nebūtų, jei būtų išsiuntęs prekę gamintojui

Lietuvos muitinės departamentas aiškina, kad pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, jeigu sugedusi prekė, įforminus atitinkamas muitinės procedūras, būtų išsiųsta į trečiąją šalį garantiniam remontui, tuomet už atgal grąžintą suremontuotą prekę importo mokesčiai nebūtų skaičiuojami.

„Kitais atvejais mokesčių lengvatos prekėms nenumatytos“, - teigė Muitinės departamento atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Muito mokestis netaikomas tiems pirkiniams iš už ES ribų, kurių vertė ne didesnė nei 150 eurų (apie 517 Lt). Importo PVM tokios siuntos neapmokestinamos tuomet, jeigu bendra tokių prekių vertė neviršija 75 Lt. Šios lengvatos netaikomos akcizais apmokestinamoms prekėms.

Mokesčius gautoms pašto siuntoms pagal siuntos dokumentus apskaičiuoja Vilniaus teritorinės muitinės pašto posto pareigūnai.

„Jei siuntos gavėjas mano, kad mokesčiai apskaičiuoti nepagrįstai arba neteisingai, gali kreiptis oficialiu raštu į Vilniaus teritorinę muitinę“, - patarė atstovė spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (284)