Sunerimusi, kad nevykdomas Tarybos sprendimas, miesto valdžia pasikvietė verslininkus aptarti iškilusius sunkumus ir ieškoti galimų problemos sprendimo variantų.

Šiaulių miesto tarybos sprendimas uždrausti rūkyti kone visame mieste išprovokavo konfliktus. Valdininkai pyksta, kad verslininkai ir visuomenė nesilaiko nustatytų taisyklių, rūko lauko kavinėse, nepaiso ženklų.

Tuo tarpu verslininkai atkerta, kad valdininkai priėmė sprendimą, nepasitarę su verslininkais, o šiems primetė pareigą sugalvoti, kaip rūkančiuosius išguiti iš lauko kavinių.

Šiaulių miesto savivaldybėje vykusiame valdžios ir verslininkų pasitarime išsakytos bėdos, kurios gali užgriūti verslininkus, jeigu šie pradės konfliktuoti su rūkančiais klientais. Ypač nenorima barnių kavinėse. Tuo tarpu valdininkai linkę aklai skaityti Tarybos sprendimą, kompromisams nepasiruošę ir net ketina griežtinti kontrolę.

„Bandysime kreiptis į narkotikų kontrolę, departamentą, kad paaiškintų, kaip elgtis šiuo atveju. Lauko kavinėse. Nes pareigūnai gali nubausti tiktai fizinį asmenį, o juridinis asmuo? Lyg suteikta jam teisė neprižiūrėti lauko kavinės, bet ta situacija neturi būti tokia, nes tarybos sprendimai turi būti vykdomi tiek fizinių, tiek juridinių asmenų,“ - sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė.

Pasak valdžios atstovų, ieškant galimų tarybos sprendimo įgyvendinimo variantų, numatyta, kad problema gali būti sprendžiama šalia kavinių įrengus laikinas rūkymo vietas, už kurių pastatymą sumokėtų miestas. Tiesa, tokių rūkymo vietų kavinėse įrengimams visuomenė pritarimo nerodo.

„Aš, kaip nerūkantis, bet turintis rūkančių draugų, manau, kad juos išvaryt ten parūkyti, atrodytų keistai“, - sakė vienas kavinės lankytojas.

Verslininkai iš vis siūlė atšaukti šį miesto Tarybos sprendimą.

Miesto valdžia neatmeta, kad sprendimą galima ir pakeisti, tačiau sako, kad tai nebus lengvas procesas. Verslininkai privalės įrodinėti, kad Tarybos sprendimą vertą atšaukti, o tai užims nemažai laiko, reikės paruošti reikiamus dokumentus.