Prasta žinia apie sustabdomą šviežios kiaulienos ir jautienos eksportą gauta iš Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos, kurios inspektoriai gegužę tikrino Lietuvos kiaulių augintojus ir mėsos perdirbėjus. Kol kas neaišku ir kada bus atnaujintas dėl prieš porą metų Lietuvoje kilusio kiaulių maro uždraustas gyvų kiaulių eksportas, o pranešama apie naują apribojimą – nevežti ir atvėsintos mėsos.

Pagrindinė priežastis – vienoje didžiausių mėsos perdirbimo įmonių „Agrovet“ rasta latviškos ir lenkiškos kiaulienos, kuri neatskirta nuo lietuviškos. Rusija reikalauja, kad jai būtų tiekiama tik vietos produkcija, nors Europos Sąjungoje leidžiama atsivežti gyvų gyvulių ar žaliavos iš kitos jos šalies ir apdorojus ženklinti kaip lietuvišką produkciją.

Kiaulių augintojai dėl eksporto draudimo sako patiriantys didelių nuostolių. Esą ten kainos didesnės nei moka Lietuvos perdirbėjai. Be to, nėra kur parduoti veislinių gyvulių.

„Visas sektorius paliestas – viena įmonė to nepajėgia užtikrinti, kita vėl ko... Tai nors mes ir esame pajėgūs išvežti, bet dėl kitų įmonių, kurios, pasak inspektorių, vykdo nesąžiningą veiklą, negalime“, – kalbėjo veislinių kiaulių įmonės „Norsvin“ direktorius Jonas Žultautas.

„Mūsų perdirbėjai, mėsos ar gyvulių atsivežę iš kitų šalių, rodo, kad tai lietuviška. Lygiai kaip ir Lietuvoje: prekiauja atsivežta iš kitų šalių ir rodo, kad lietuviška“, – dėstė Jurbarko rajono Dainių kiaulių komplekso direktorius Kasparas Jurevičius.

„Mes neleisime, kad įmonė nesilaikytų reikalavimų ir kad dėl to nukentėtų kitos įmonės, kurios jų laikosi. Įmonėms, kurios nori eksportuoti į Rusiją, mes paskyrėme atskiras dienas, kada jos galės skersti tas kiaules, be to, liepėme, kad įrengtų ir atskirus sandėlius produkcijai“, – sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo, parnešusi apie sprendimą sustabdyti atvėsintos mėsos eksportą, Rusija suteikė vieną mėnesį įrodyti, kad laikomasi jos reikalavimų. Todėl bus reikalaujama papildomai žymėti žaliavą, numatyti ir papildomai tirti gyvūninę produkciją dėl kenksmingų medžiagų likučių, mikrobinės taršos.