Pilies gatvėje įsikūrusių prekybininkų teigimu, turistų padaugėjo vos prieš kelias dienas, tad kol kas pasakyti, kokie suvenyrai populiariausi, sunku. Tačiau Lietuvai pradėjus pirmininkauti Europos Sąjungos Taryboje, atvykėlių iš svetur tikimasi sulaukti vis daugiau.

Ant prekystalių vienoje iš reprezentacinių miesto vietų išrikiuoti įvairūs smulkūs suvenyrai: magnetukai, lėkštutės, figūrėlės su tautine simbolika, gaminiai iš gintaro, lino bei molio. Tiesa, ant daugelio prekystalių matyti ir nelietuviškų priekių, pavyzdžiui, rusiškų matrioškų. Prekybininkai ginasi, kad šios figūrėlės labai populiarios, tad išimti jų iš prekybos tikrai neketina.

Nenorėtų nuvilti pirkėjų

Išskirtinai tik matrioškas pirkti siūlanti, savo vardo nenorėjusi pasakyti, gatvės prekeivė, paklausta, kodėl prekiauja būtent tokiomis prekėmis, atsakyti į klausimus nesutiko. Ji pakvietė netoliese dirbantį vyrą.

Vilniečio Jono teigimu, matrioškomis prekiauti – joks nusikaltimas. Jas esą labiausiai mėgsta užsienio turistai, tad panaikinus jų prekybą šie interesantai būtų nuvilti.

„Vilniuje yra ypač daug rusų, tai jų nacionalinis suvenyras. Mes esame daugiatautis miestas ir neturėtų būti traktuojama, kad pardavinėjamos matrioškos yra blogas pavyzdys. Jeigu užsienio turistai mėgsta tokius meno kūrinius, tai ar jis rusiškas, ar žydiškas, ar lietuviškas, didelės reikšmės neturi. Reprezentuoti miestą vien lietuviškais suvenyrais, kai dauguma lietuvių negali išgyventi ir dėl materialinių sąlygų turi išvykti, tai čia yra tik propaganda“, - pasakojo prekeivis ir patikino, esą prekiaudamas rusiška atributika gelbėja savo kišenę ir Lietuvos ekonomiką.

Matrioškos šioje vietoje pradavinėjamos po 20-80 litų, vežamos tik iš Rusijos fabrikų arba iš liaudies meistrų.

Gintaras Vilniaus širdyje – nelietuviškas

Jonas patikino, kad yra prekiavęs ir linu, ir gintaru ir net šiaudiniais gaminiais, tačiau tokio populiarumo kaip matrioškos šios prekės nesulaukė.

„Ir tas gintaras dabar yra nelietuviškas. Yra vežama žaliava arba pačios prekės iš Kaliningrado kasyklų, jau Baltijos jūra, deja, neskalauja tiek daug gintaro, kaip tai buvo prieš 30-50 metų“, - pasakojo vyras.

Pats jis prekiauja lietuviškais ir tarybiniais ženkliukais, senomis knygomis. Paklaustas, ar dėl tokios prekybos nesulaukia baudų ar įspėjimų, patikino, kad tokios problemos jau baigėsi. Dabar ženkliukus galima turėti, eksponuoti ir pardavinėti. Draudžiama tik viešai demonstruoti.

„Jei užsisegęs atlape vaikščiočiau ar pasiėmęs Tarybinę vėliavą, tai yra nepriimtina. Senas relikvijas parduoti aš galiu visada. Tos praeities, kuri buvo, niekas negali iš istorijos ištrinti ir dirbtinai ją naikindami tikrai nesunaikins. Kur dabar išnyks sovietiniai reliktai, jei jie tiek metų buvo? Buvo ir uždraudę, bet mes apskundėme. Jeigu negalima rodyti atributikos, tai ką daryti su diplomais? Su jais dirba ir Seimo nariai, ir senieji specialistai. Universitetus baigę žino, ten pjautuvas ir kūjis 4 kartus pavaizduoti. Jeigu atverti, parodai viršininkui tokį dokumentą, tai bus viešas rodymas, man mokėti 500 litų?“, - įsakymų nepagrįstumu piktinosi vyras.

Prekeivis patikino, kad labiausiai ženkliukus perka prancūzai, anglai ir vokiečiai. Jų kainos svyruoja nuo 1 iki 5 litų už vienetą. Pigiausiai kainuoja ženkliukas su miesto atvaizdu, brangiausiai – su tarybiniais ženklais.

Anot Jono, jis tokia veikla verčiasi tik todėl, kad lengviau išgyventų. Jis nejaučia jokio malonumo parduodamas 50 metų kauptą kolekciją. Jono nuomone, komunistinė sistema pati save išdavė, tad artimiausius 200 metų tikrai nereikia bijoti nei jos atsikūrimo, nei sovietinės atributikos.

Viena iš perkamiausių prekių

Pirmą vasarą suvenyrų parduotuvėlėje prekiaujanti Viktorija patikino, kad matrioškų iš prekybos išimti tikrai neketina.

„Visą laiką noriai perka magnetėlius ir gintarines apyrankes. Matrioškas irgi labai perka. Kadangi yra verslas, reikia pinigėlių užsidirbti. Matrioškos yra „einamas“ dalykas. Mes tai pristatome kaip Sovietų Sąjungos bloko atributą. Kadangi mes ten buvome, tai yra tam tikras mūsų palikimas“, - pasakojo mergina.

Matrioškos jos parduotuvėje kainuoja nuo 15 iki 1500 Lt. Labiausiai jas perka turkai ir kiniečiai. Beje, pastarieji ypatingai mėgsta ir baltąjį gintarą. Šių šalių atstovai parduotuvėlėje perka brangiausias prekes.

Matrioškų prekyba sekasi ne visiems

Kiek paprieštarauti kalbintiems pašnekovams galėtų gatvės prekybininkė Andželika. Jau antrą vasarą suvenyrus pardavinėjanti moteris patikino, kad atėjus vasarai matrioškų populiarumas labai sumažėja.

„Matrioškų dažnai net neišstatinėjame, dabar labiau lietuviškas prekes „prastuminėjame“. Įmanoma, kad jas greitai visai nuimsime nuo prekystalių. Labiausiai lietuviškas prekes perka“, - pasakojo mergina, girianti italų turistus, pasirodo, jie – dosniausi pirkėjai.

„Lino gintaro studijoje“ prekiaujanti Olga patikino, kad jos parduotuvėje siūlomos tik lietuviškos prekės. Tiesa, tai nėra labai pelninga. Nors turistai ir mėgsta lietuviška atributika paženklintus suvenyrus, jų esą perka vis mažiau.

„Nuo birželio sulaukėme pirkėjų, sezonas neretai užsitęsia iki lapkričio pabaigos. Geriausiai perka ispanai ir italai. Rugpjūtį jų labai daug. Prancūzai – prasčiausi pirkėjai, nes jie labai išrankūs. Mes tikrai turime tik lietuviškas prekes, bet pelnas vis prastėja. Vienintelė priežastis – krizė, mažiau pirkti linkusių turistų“, - guodėsi pardavėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (652)