„Norėčiau, jog aprašytumėt įvykusią nemalonią situaciją. Kiti jauni žmonės, beieškantys darbo, turi žinoti, kad gali susidurti su labai nekultūringu darbdaviu“, - rašė Aušra.

Vyko pakilia nuotaika

Ši moteris savo laiške mini, jog 19-metei dukrai Gabrielei prieš gerą mėnesį buvo pažadėtas padavėjos darbas Šventojoje kavinėje – bare „Volungė“. Jos teigimu, dukra su drauge pasisiūlė atvažiuoti susitikti, bet darbdavys pasakė, kad nereikia. Per tą laiką mergaitės susitvarkė medicininę knygelę ir laukė skambučio. Jo sulaukusios išgirdo, kad atvykti būtina antradienį. Ji su drauge tikėjosi dirbti visą vasarą, todėl vykdama iš Plungės pasiėmė reikalingų daiktų.

„Nuvykus darbdavys pasiūlė pasikalbėti. Prisėdus prie stalo jis paklausė, kas jos veidui ir ar raudona dėme išnyks. Jai atsakius, kad ne, darbdavys pasakė, jog padavėjos darbui dėl to netinkanti – su tokiu veidu gali tik indus plauti. Verslininkas visiškai nepasidomėjo dukra kaip asmenybe, jos bendravimo su žmonėmis galimybėmis. Toks jo elgesys visiškai sužlugdė mano vaiką. Ji pakilia nuotaika vyko į Palangą, nes tai būtų buvusi jos pirmoji darbo vieta. Dukrai tai yra labai skaudu... Visos draugės jau įsidarbino, o ji namuose sėdi, nes sezonas jau prasidėjęs, nebepavyko rasti darbo Palangoje ar Šventojoje“, - „Vakarinei Palangai“ atviravo mama.
Jos manymu, taip su jaunu žmogumi elgtis negalima, nes jis tik bando pradėti savo savarankišką gyvenimą.

Svajoja dirbti su žmonėmis

Gabrielė „Vakarinei Palangai“ prisipažino, kad vykdama į susitikimą su verslininku nesitikėjo, kad dėl vadinamosios vyno dėmės ant veido nepriims dirbti padavėja. „Aš tam darbdaviui sakiau, kad esu prie jos pripratusi, nekompleksuoju. Žinoma, tuo momentu buvo skaudu, kai išgirdau neigiamą atsakymą, bet tai manęs nepaveikė, tik sustiprino, pastūmėjo toliau eiti į priekį“, - tvirtino mergina. Ji prasitarė svajojanti ateityje dirbti būtent su žmonėmis, o ne užsidariusi tarp popierių, todėl ketina studijuoti socialinį darbą ar kitą panašią sritį, nes yra aktyvi, turi daug draugų, jai patinka bendrauti.
Prisiminė, jog tik vaikystėje dėl šios dėmės yra sulaukusi bendraamžių pašaipų, dabar nieko panašaus nebegirdi, tad buvo kartu ir keista tai vėl išgirsti iš suaugusio žmogaus.

Dėl šios dėmės Gabrielė atskleidė turėjusi ne vieną procedūrą, tačiau dabar pastarųjų nebekompensuoja Ligonių kasa, o jos yra labai brangios, tad nebeatlieka. „Bet aš prie dėmės pripratau, tad nelabai ir reikia, kad būtų pašalinta“, - atviravo mergina.

Kai dalį procedūros išlaidų padengdavo Ligonių kasa, už vieną jų tekdavę mokėti 830 Lt, dabar už tai reiktų pakloti apie 1500 Lt. Paauglystėje merginai buvo atlikta apie 18 šių procedūrų, kurios yra skausmingos, negali būti daromos vasarą, tarp jų turi praeiti mažiausiai 6 savaitės. Pasak mamos, dabar nebeišgali už jas susimokėti, nes reikia lėšų ir dukros studijoms.

Ilgakojų neieško

„Vakarinės Palangos“ paklaustas dėl šios situacijos kavinės-baro „Volungė“ bendrasavininkis Arūnas Staponas tvirtino, jog jokių įžeidinėjimų nebuvo. „Tegu jos mama ateina pasikalbėti, draugę atsiveža, išsiaiškinti, kaip iš tikrųjų viskas buvo. Gal vaikui skaudu, bet viskas buvo paaiškinta švelniai, protingai. Aš jai pasiūliau dirbti savo virtuvėje, ji atsakė pagalvosianti, negaliu įkalbinėti, jei atsisako. Su ja nebuvo nesusipratimų, pasakiau, kad yra gražiai nuaugusi, bet pas ją yra nemaža raudona dėmė ant veido – nėra estetiškumo. Su visais pasitarėme, net psichologui skambinome – ką daryti? Visi pasitarėme ir nusprendėme – neestetiška. Jai gal tas pats, bet iš klientų vienas tą, kitas aną pagalvos, juk ne vienas žmogus valgo”, - kalbėjo verslininkas.

Jis pokalbio metu ne kartą primygtinai kvietė į kavinę atvykti pasižiūrėti – pas juos klientus aptarnauja ir žemos, ir stambios, ir net šnekančios vien žemaitiška tarme, tad ilgakojų neieško.

Būtų sunku įrodyti

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus juristas Ilkinas Dadašovas, išgirdęs apie šią situaciją, teigė, jog darbdavys privalo siųsti darbuotoją atlikti medicininę apžiūrą, bet, jei pats yra specialistas dermatologas ir nustatė diagnozę, kad mergina serga užkrečiama liga, galėjo jos nepriimti. Priešingu atveju galima daryti prielaidą, kad ji buvo diskriminuojama.

„Teoriškai galima kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, bet būtų labai sunku įrodyti, kad ją diskriminuoja dėl veido ar išorės defekto“, - mano juristas.

Jo teigimu, į inspekciją dažniausiai kreipiasi dėl įvairių darbo pažeidimų. „Pasitaiko, kad grįžusių po dekretinių atostogų moterų nenori priimti į darbą, bando išstumti iš darbo rinkos“, - „Vakarinei Palangai“ tvirtino I. Dadašovas.

Tačiau daug darbo ginčų išnagrinėja šiemet pradėjusi veikti labai intensyviai dirbanti
Darbo ginčų komisija. Į Valstybinę darbo inspekciją, anot pašnekovo, kreipiamasi dėl įvairių priežasčių – jei neišmoka darbo užmokesčio, kiti neranda buvusio darbdavio, tad kreipiasi, kad atleistume iš darbo, tiriame nelaimingus atsitikimus darbe. „Daugelis darbdavių nustebę, kad daug dalykų išsprendžia ne teismas, bet Darbo ginčų komisija“, - prasitarė juristas.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus gauti skundai

· Šiemet iki birželio 25 d. gauti 142 skundai ir 146 pranešimai dėl viešojo intereso.

· Praėjusiais metais tuo pačiu metu – 190 skundai ir 151 pranešimas dėl viešojo intereso.
 Skunduose daugiausia keliami darbo teisės klausimai: dėl darbo sutarties, nelegalus darbas, darbo sutarties vykdymas, jos pasibaigimas, darbo ir poilsio režimo pažeidimų, darbo laiko apskaitos, darbo apmokėjimo, darbo užmokesčio vėlavimo ir galutinio neatsiskaitymo, darbo apmokėjimo organizavimo.

· Pranešimuose dėl viešojo intereso dažniausiai informuojama apie galimą nelegalų darbą, darbo ir poilsio laiko pažeidimus, neapmokamus viršvalandžius ir pan.

· Dvi darbo ginčų komisijos, dirbančios VDI Klaipėdos skyriuje, šiais metais gavo 328 prašymus išnagrinėti individualius darbo ginčus. Dažniausi jų – darbdavio ir darbuotojo nesutarimai dėl neišmokėto darbo užmokesčio, neatlygintos materialinės žalos, paskirtos drausminės nuobaudos, nesuteiktų atostogų.