Pats R. Bransonas nestudijavo jokiame prestižiniame universitete ir mokyklą paliko būdamas vos penkiolikos, tačiau tai jam nesutrukdė tapti lyderiu verslo srityje. Ironiška, kad nors R. Bransonui neteko mokytis universitete, ne vienas studentas mokosi iš vadovėliuose pateiktų itin sėkmingų jo paties verslo pavyzdžių ir jau įgyvendintų strategijų. 

Sugebėkite pakeisti

Ne vienam žmogui ir verslininkui įdomu, ką seras R. Bransonas darė savo gyvenime kitaip, kad dabar yra tiek daug pasiekusi persona. Anot „Virgin“ grupės įkūrėjo, visų pirma, svarbu daryti tai, kas žmogui labiausiai patinka. Geriausiai verslą sekasi daryti tiems, kurie turi hobį. 

Verslininkas taip pat pabrėžia, jog sėkmingo verslo paslaptis – tai gebėjimas pakreipti tą verslo sritį, kuri jus domina, reikiama linkme. ,,Aš pastebėjau, kad oro linijos nesielgia su žmonėmis gerai. Paskambinau į vieną lėktuvų kompaniją ir pasakiau, kad noriu nusipirkti lėktuvą“, – „Virgin“ oro linijų istorijos pradžią prisimena R. Bransonas. 

Ir iš tikrųjų, jo siūlomi produktai yra kitokie. Vienas iš tokių Anglijoje yra „Virgin“ traukinių paslaugos. Traukinių grafikas – labai patogus, o nuvykti iš vieno taško į kitą užtrunkama gerokai trumpiau nei naudojantis konkurentų paslaugomis. Sėdę į traukinį Birminghame iki Londono greičiausiai nuvažiuosite per dvi su puse valandos – bet čia tuo atveju, jeigu naudositės „Virgin“ konkurentų paslaugomis. O jei rinksitės „Virgin“, traukinyje teks praleisti kiek mažiau nei pusantros valandos. 

Nesėkmės – neišvengiamos

Ne vienas verslininkas pasakytų, kad imantis verslo nesėkmės yra neišvengiamos. Steve’as Jobsas, „Apple“ įkūrėjas, kažkada buvo atleistas iš kompanijos, kurią pats sukūrė. Harlandas Davidas Sandersas, populiaraus KFC greitojo maisto restoranų tinklo įkūrėjas, pradžioje niekaip negalėjo parduoti savo pagamintos vištienos. Daugiau nei tūkstantis restoranų atsisakė jo paslaugų. Waltas Disnėjus buvo atleistas iš laikraščio dėl „nelakios vaizduotės ir gerų idėjų trūkumo“. 

Duobių būta ir R. Bransono verslo kelyje. „Mes sukūrėme gėrimą „Virgin Cola“. Jo skonis buvo toks pat, kaip „Coca Cola“, gal net geresnis. Iš pradžių viskas sekėsi labai gerai, tačiau vėliau patyrėme krachą“, – „Virgin Cola“ istoriją prisiminė verslininkas.

Lyderystės vadovėliai moko, kad nesėkmės padeda tobulėti. Iš jų mokomasi ir jos žmogų sustiprina. Deja, ne kiekvienas yra toks stiprus, kad po nesėkmės sugebėtų atsitiesti.
„Jei kažką darote, įsitikinkite, kad esate pranašesni. Jei suklupote – atsitieskite ir bandykite dar kartą. Žmonės, kurie bando, turi būti įvertinti. Lietuviai yra labai išsilavinę, tačiau jiems reikia daugiau ryžtingumo“, – patarimus dalyvaudamas „Forum one“ renginyje Lietuvoje prieš kelias savaites dalijo „Virgin“ įkūrėjas. 

Mokslas – ne visada sėkmės rodiklis

R. Bransonas yra unikalus pavyzdys, kaip žmogus be aukštojo išsilavinimo ir be verslo studijų gali pasiekti neįtikėtinų rezultatų ir uždirbti milijonus. Nepaisant to, „The Telegraph“ interviu verslininkas yra sakęs, jog visgi buvo nusprendęs pradėti studijuoti, kai jam buvo keturiasdešimt ir, kaip pats sakė, jau turėjo daug patirties.

Tą kartą jį žmona atkalbėjo, sakydama, kad tai tik vidurio amžiaus krizė ir kad R. Bransoną traukia ne universitetas, o ten studijuojančios jaunos merginos. „Jei jūs nesiekiate mokslininko ar teisininko išsilavinimo, mokslai jūsų neišmokys būti verslininku“, – savo nuomonę dėstė garsenybė. Visgi, mokslas yra atsiejama verslo dalis. „Virgin Group“ įkūrėjas pripažino, kad įgyvendinant įvairius projektus darbas su mokslininkais yra tiesiog būtinas. 

Svarbu svajoti

Ko gero, vienas įdomiausių „Virgin“, projektų yra jau 1992 metais paminėtas „Virgin Galactic“. Tikimasi, jog jau netolimojoje ateityje žmonės galės pakilti į kosmosą. Pats R. Bransonas su savo dukra ir sūnumi į šią nepaprastą kelionę turėtų leistis dar šių metų gruodį. 

Pirmieji, norintys išbandyti neįprastą kelionę, turėtų sumokėti apie du šimtus tūkstančių JAV dolerių. Visi puikiai supranta, kad tai labai dideli pinigai, todėl dabar verslininkas suka galvą, kaip sumažinti skrydžio į kosmosą kainą, kad jis būtų prieinamas didesniam skaičiui žmonių.


„Virgin Galactic“ projektas, apie kurį dar neseniai žmonės galėjo tik pasvajoti, dabar jau realybė, ir tai didžiausias pasiekimas pačiam R. Bransonui. „Man patinka svajoti ir man taip pat patinka, kai svajonės tampa realybe. Su didesne patirtimi svajonės tampa didesnės. Nebijokite svajoti“, – ragino jis.

Dėmesys gamtai


Įžymusis britas taip pat garsėja savo dėmesiu klimato pokyčiams ir siekiu sumažinti neigiamą aplinkos poveikį gamtai. Verslininkas stengiasi prisidėti prie įvairių gamtosaugos projektų visame pasaulyje. Vienas iš svarbių jo tikslų yra sumažinti išskiriamo anglies dioksido kiekį žemėje. „Jei turite idėją, kaip išskaidyti anglies dioksidą, galite laimėti dvidešimt penkių milijonų vertės prizą.

Prizai yra puikus būdas spręsti technologines problemas“, – kalbėjo verslininkas-gamtosaugininkas.

Netipiškas gyvenimas


Ne vienam R. Bransonas gali pasirodyti ne tik neįtikėtinas verslo aukštumas pasiekęs verslininkas, bet ir ypač įdomų gyvenimą gyvenantis žmogus. Vieną dieną spauda rašo, kaip jis su savo draugu pralaimi lažybas ir apsirengęs stiuardese turi užtikrinti patogų skrydį savo kolegai ir draugui „AirAsia“ vadovui Tony Fernandezui.

Kitą kartą pasigirsta žinios, kaip bandančiam perskristi Atlantą oro balionu R. Bransonui prireikia pagalbos, kad jį „iškrapštytų“, balionui kybant virš vandenyno.

„Aš esu labai laimingas. Neturiu tipiškos dienos. Man patinka skristi oro balionu, todėl po dvejų metų vėl džiaugiuosi tokiu skrydžiu ir tuo, kad galiu apžiūrėti Kauną“, – kalbėjo seras. Prie viso to, jam, atrodo, pasisekė ir šeimos gyvenime. Su dabartine žmona jis gyvena daugiau nei dvidešimt ketverius metus. Pora turi du vaikus. „Mano šeima ir verslas yra sėkmingi. Išnaudokite gyvenimo duotas galimybes ir gyvenkite su šypsena. Nekurkite verslo, kaip įprasta. Tiesiog bandykite“, – savo sėkmės istorija dalijosi visame pasaulyje garsus britas.