Birželį 13 proc. gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius 12 mėnesių pagerėjo, 26 proc. – kad pablogėjo, 60 proc. – kad nepasikeitė.

Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėnesių, 20 proc. gyventojų vylėsi, kad ji pagerės, 17 proc. manė, kad 59 proc. gyventojų nuomone, jų namų ūkio finansinė padėtis artimiausiais metais nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 20 proc. gyventojų teigė, kad per praėjusius metus ji pagerėjo, 31 proc. – kad pablogėjo, 48 proc. – kad nepasikeitė.

Žvelgdami į ateitį, kaip ir gegužės mėn., trečdalis (33 proc.) gyventojų manė, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių truputį pagerės, 18 proc. – kad pablogės, 44 proc. prognozavo, kad padėtis išliks tokia pati.

Birželio mėnesį kas ketvirtas gyventojas (25 proc.) tikėjo artimiausius 12 mėnesių bedarbių skaičių mažėsiant, 33 proc. prognozavo, kad jis augs.

Savo galimybes bent kiek sutaupyti per ateinančius 12 mėn. gyventojai vertino šiek tiek optimistiškiau nei praėjusį mėnesį. Besitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių gyventojų dalis padidėjo nuo 30 iki 32 procentų.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime birželio mėn. skyrėsi 3 procentiniais punktais. Palyginti su gegužės mėn., mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2, o kaime – sumažėjo 1 procentiniu punktu.

Miesto gyventojų vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą lėmė optimistiškesnės bedarbių skaičiaus kitimo prognozės: manančių, kad bedarbių skaičius per artimiausius 12 mėn. sumažės, dalis padidėjo nuo 23 iki 27 procentų.

Kaimo gyventojai šiek tiek pesimistiškiau vertino šalies ekonominės padėties ir bedarbių skaičiaus kitimo perspektyvas, be to, šiek tiek mažiau jų tikėjosi nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių.

Per metus (2013 m. birželio mėn., palyginti su 2012 m. birželio mėn.) vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 7 procentiniais punktais. Tai lėmė geresnės visų jo sudedamųjų dalių prognozės. Gyventojų, manančių, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių pagerės, dalis padidėjo nuo 23 iki 33 procentų, prognozuojančių bedarbių skaičiaus mažėjimą – nuo 19 iki 25 procentų. Taip pat truputį pagerėjo savo namų ūkio finansinės padėties vertinimas: gyventojų, prognozuojančių namų ūkio finansinės padėties pagerėjimą, dalis padidėjo nuo 14 iki 20 procentų, o nesitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių, dalis sumažėjo nuo 72 iki 67 procentų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)