Šviežia žuvimi Danės krantinėje žvejai iš tam pritaikytų automobilių prekiauti pradėjo maždaug prieš metus. Po kurio laiko šią vietą pamėgusiems pirkėjams pasiūlė ir čia pat pagal senovines Kuršių tradicijas išrūkytos žuvies. Ji pernai vasarą buvusi itin populiari – esą 25 kilogramus žuvies (tiek telpa į rūkyklą) žmonės išgraibstydavo per 15–20 minučių.

Žvejams buvo žadama, kad liepos pradžioje prekiauti jau bus galima patogiau – planuota pastatyti keturis iš jūrinių konteinerių pagamintus paviljonus, ledo generatorių. Žvejai planavo įsirengti daugiau rūkyklų, vietoje žuvį ir kepti. Tačiau projektą derinti atsisakė paveldosaugininkai – esą paviljonai užstotų vaizdą į šalia esančią piliavietę, todėl pagal pilies ir bastionų apsaugos specialųjį planą čia negalima statyti net laikinų pastatų.

„Mes remiamės teisiniais pagrindais. O jei diskutuosime dėl laikinumo – pastatai stovės 5 metus. Taip pat galime diskutuoti, kiek tradiciška yra tokia prekybos forma – nejau senosiose miesto erdvėse tikrai buvo prekiaujama iš konteinerių? Nejau prekiautojai žuvimi negalėtų surasti kitokios prekybos formos?“ – komentuoja Kultūros paveldo departamento Klaipėdos regioninio padalinio vyr. specialistas Gytis Oržikauskas.

Prekiauti kaip iki šiol – iš automobilių – nebenori žvejai. Jie sako, kad per lietų pirkėjams nepatogu.

„Toje vietoje, kur yra numatyta prekyba šviežia žuvimi, vėl daroma automobilių stovėjimo aikštelė. Prekyba rūkyta žuvimi tapo jau praktiškai nebeįmanoma, kadangi rūkant žuvį prie automobilių gali atsitikti nenumatyti dalykai – kam atiteks atsakomybė už sugadintą automobilį, jei žiežirba kokia nukris ar dar kas“, – svarsto Prekybos šviežia žuvimi koordinatorius Mindaugas Rimeikis.

Kitas pasiūlytas variantas – akmeniniai statai prie pat vandens – žvejams taip pat netiko: esą  prekyba tada dėl karščio turėtų prasidėti 5 val. ir baigtis 7–8 val. ryto. Sulaukti pirkėjų tokiu metu mažai tikėtina.

Įsikišus miesto valdžiai kompromisą su paveldosaugininkais rasti pavyko – paviljonų nutarta statyti perpus mažiau. Tačiau laiko prarasta daug, todėl šią vasarą sutvarkyti šviežios žuvies turgelį greičiausiai nebepavyks.