Prie Palangos riboženklio jau nuo pat penktadienio ryto būriavosi kambarius siūlantys garbaus amžiaus žmonės. Tiesa, sulaukę daugiau nei įprasta klausimų apie nuomojamą vietą, nebuvo patenkinti. Nors visi kalbinti asmenys tikino, kad turi verslo liudijimus, viešumo aiškino visai nenorintys.

Piktinasi policijos įkyrumu

„Galiu Jums kambarį pasiūlyti tik šiai nakčiai. Nuo šeštadienio pas mane užsakyta, žmonės jau prieš dvi savaites rezervavosi“, - atsakė šalikelėje stovėjusi moteris, kai jos paprašiau išsinuomoti kambarį nakčiai.

Už liukso klasės kambarį ji prašė 50 litų, tačiau pridūrė, jog kambarys yra dvivietis, tad jei esu viena, jį greičiausiai reikės dalintis su atsitiktiniu poilsiautoju arba mokėti daugiau – 100 litų už naktį. Tačiau savo nuomojama vietą ji labai didžiavosi, gyrė, jog kambaryje yra plati dvigulė lova, stalelis, televizorius, atskira virtuvėlė su visa buitine technika – šaldytuvu, mikrobangų krosnele.

Moteris pasakojo, kad ne sezono metu ji šį kambarį atiduoda ir už 25 litus, tad per šventinius savaitgalius kaina pakyla dvigubai.

„Ateinu ir savaitgalį, ir šiokią dieną, tik labai blogai, kad policija mus vis tiek vaiko, nors turiu verslo liudijimą. Jie prisikabina, nes negalima stovėti taip arti plento, bet įspėjamųjų ženklų tai nėra. Liepia lipti į pakraštį, bet tai kas ten mums stos“, - guodėsi jau 28 metų butų nuomos patirtimi galinti pasigirti moteris.

Ji su nostalgija prisiminė laikus, kuomet butus nuomodavo įstaigos. Tada tereikdavo jiems paduoti raktus, o ji pati galėdavo grybauti, uogauti arba degintis pajūryje. Tuo metu ji butus nuomodavo mažiausiai 10 dienų, dabar labiau apsimoka siūlyti nuomotis parai – tada kaina poilsiautojams būna didesnė.

Tenka prastovėti ir 12 valandų

Šalia kalbintos moters stovėjęs vyras jai pritarė, kad anksčiau ir poilsiautojai būdavo dosnesni, ir darbo sąlygos geresnės.

„Stoviu jau nuo 7 ryto, kartais tenka prastovėti ir iki 19 valandos vakaro. Jei tik kas privažiuoja, tuoj pribėga kaimyninės moterytės ir numuša kainą. Mano butas toliau jūros, Taikos gatvėje, o visi nori tik prie jūros, tai jos ir nuvilioja klientus“, - apie konkurenciją, vykstančią tarp nuomotojų, pasakojo vyras. Jis pridūrė, kad kambarį 5 kambarių bute, iš kurių viename tvarką prižiūrėtų jis, parai siūlo išsinuomoti už 40 litų, tačiau jei jį užsiimčiau trims naktims – iki Joninių, kambarį man atiduotų už 90 litų.

Užsieniečiams – didesnės kainos

Šalikelėje stovėjusi Irena butus nuomoja jau 4 metus iš eilės. Moteris pasakojo, kad butą Palangoje nusipirko specialiai tam, kad jį galėtų siūlyti poilsiautojams, o per vasaros sezoną uždirbtų pinigų jai pakanka sumokėti už mokesčius ir dar papildomai užsidirbti.

„Pernai per Jonines buvo šalta, pirštinių reikėjo, tai ir žmonių nebuvo, o šiemet jau prasidėjo. Jeigu orai nepasikeis, tai, galima drąsiai sakyti, kad sezonas prasidėjo. Siūlau butus pagal vietą. Turiu didelį, gerą 80 kvadratinių metrų ploto butą, bet jis yra prie pat plento, už jį tikiuosi gauti 160-180 litų. Noriu susirinkti pinigų žiemai, mokesčiams. Pati gyvenu Kretingoje, nusipirkau ir nuomoju kiekvieną vasarą. Arti prie jūros turiu liuksą, 150 litų, tai 50 litų žmogui. Į jį įeina virtuvytė, tualetas, dušo kabina“, - pasakojo moteris.

Moteris pripažino, kad kartais užsieniečiams kainas specialiai užkelia, nes jie turtingesni. Pas ją yra lankęsi svečiai iš Maskvos, Estijos, Kaliningrado.

Poilsiautojams trūksta pramogų

„Žmonės dabar yra visai ubagai, tokia yra situacija. Turime liukso klasės kambarius, juose yra viskas, kas priklauso, tik mergų nėra“ - juokavo kambarį siūlantis vyras, - arčiausiai jūros turime Smilčių gatvėje. Palanga yra užkimšta, tai konkurentų nebijome. Mes siūlome kambarį už 150 litų, tačiau jei imsit trims dienoms, duosiu už 300 litų“, - geranoriškumu spinduliavo nuomotojas.

Vyras pasakojo, kad butus nuomoti jauniems žmonėms vengia, jie nėra atsakingi, pridaro daug rūpesčių. Geriausi klientai – porelės arba atostogauti grįžę emigrantai.

Palangiškis piktinosi, atvykėliams čia nėra ką veikti. Pasak jo, Seimas ir Palangos savivaldybė visai nesirūpina Palangos įvaizdžio formavimu. Vyro teigimu, kurorte yra tik J. Basanavičiaus gatvė su „girdyklomis ir jūra“. Jis gyrė Druskininkus ir patarė, kad Palangoje galėtų būti baseinai, apžvalgos ratai, vykti ekskursijos.

Visi nuomotojai sutartinai tvirtino, kad sezonas tik prasideda, tad kainos tik kils ir atvykstantiems į Palangą patarė iš anksto pasirūpinti kambarių ar butų nuoma – geriausia, paskambinti telefonu ir susitarti dėl nakvynės bent prieš savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (695)