„Turime kuo didžiuotis, Lietuvos biochemijos pramonė nėra tik verslininkų burtažodis - lietuviški vaistai ir maisto papildai sėkmingai parduodami Nepale, Mianmare, Vietname ir Nigerijoje. Lietuviški miltai naudojami Tailando virtuvėje, o trąšos – keturiasdešimties valstybių ūkyje“, - sako Lietuvos pramoninkų konfederacijos (LPK) eksporto komiteto ir vertinimo komisijos vadovas Vidmantas Janulevičius

Lietuvos eksportas pernai augo sparčiausiai visoje Europos Sąjungoje – 15,7 proc. (be mineralinio kuro) ir viršijo prieškrizinį lygį, nors visa Lietuvos ekonomika dar 5,2 proc. mažesnė nei prieš sunkmetį.

„Šalies ekonomiką toliau gelbėja įmonių eksportas – pagrindinis ekonomikos stuburas. Mūsų eksporto apimtys yra trečdaliu didesnės nei prieš krizę, tai aiškiai parodo, kad būtent eksportuotojai yra pagrindinis Lietuvos ūkio lokomotyvas, tačiau jam dar labiau sustiprinti reikalinga gerinti verslo aplinką: svarbu visas jėgas skirti užsienio investicijų pritraukimui, turėti stabilią ir prognozuojamą mokesčių sistemą ir užtikrinti įmonių konkurencingumą“, - sakė LPK prezidentas Robertas Dargis.

„Lietuvos metų eksportuotojas – 2012“ apdovanojimu trijose kategorijose pagerbtos 21 šalies įmonė. Apdovanojimus įteikė Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir R. Dargis.

Nominacijos laureatais didelių įmonių grupėje tapo: AB „Achema“, Įmonių grupė „KG Group“, UAB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“, AB „Lietuvos geležinkeliai“, AB „Lifosa“, AB „ORLEN Lietuva“, UAB „Plungės kooperatinė prekyba“, UAB „Staticus“, UAB „Vičiūnai ir partneriai“, UAB „Vilnika“.

Vidutinių įmonių grupėje: A.R. Baumilų TŪB „Klasikinė tekstilė“, UAB „Aconitum“, UAB „Amber pasta“, AB „Dolomitas“, UAB „Dovaina“, UAB „Elmoris“, UAB „Pack Klaipėda“, UAB „Sicor Biotech“, UAB „Terekas“.

Mažų įmonių grupėje: UAB „Dastra“, UAB „Marijampolės pašarai“ KŪB.

Dalyviai buvo vertinami pagal bendrą eksporto apimtį ir dydį, palyginti su visa produkcijos ir paslaugų apimtimi bei eksporto augimu. Rodikliai lyginami su praėjusių finansinių metų rodikliais. Taip pat buvo vertinami papildomi kriterijai - darbo našumas, investicijos, tarptautinių vadybos ir kokybės standartų diegimas ir taikymas.
 
Į nominaciją pretendavo Lietuvos įmonės, gaminančios lietuviškos kilmės produkciją bei ją eksportuojančios ar teikiančio paslaugas eksportui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)