Negana to, bankroto administratoriaus ir jo valdomos įmonės keliai ne sykį kirtosi su V. Romanovui artimais asmenimis. Pavyzdžiui, A. Valaičio verslas valdė įmonę, iškilusią ant vieno iš žlugusių V. Romanovo verslų pamatų.

Trys teisėjai pasirinko tą patį administratorių

A. Valaičio valdoma bendrovė „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“ paskirta trijų buvusiai V. Romanovo imperijai priskiriamų įmonių bankroto administratoriumi.

Vakoil
Pirmoji – degalinių tinklas „Vakoil“, kuriam ilgą laiką vadovavo V. Romanovui artimi asmenys. Balandžio pabaigoje bendrovės vadovybė kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, o per maždaug mėnesį Kauno apygardos teismas nutarė paskirti A. Valaičio įmonę degalinių tinklo bankroto administratoriumi.

Tuoj po „Vakoil“ bankroto pasiprašė ir su Ūkio banko imperija siejamą turtą Maskvoje valdanti bendrovė „Turto valdymo strategija“. Kauno apygardos teismas šio bankroto administratoriumi vėlgi paskyrė A. Valaičio įmonę.

Gegužės pabaigoje dėl bankroto bylos iškėlimo kreipėsi ir su V. Romanovu siejama bendrovė „Kauno tiekimas“. Kauno apygardos teismas bankroto administratoriumi ir vėl paskyrė „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biurą“. Visas tris bylas nagrinėjo skirtingi teisėjai, ir visi jie nematė jokio pagrindo suabejoti šios įmonės kompetencija ar reputacija.

Verslo voratinklyje – aibė ryšių su V. Romanovo aplinka

A. Valaitis su V. Romanovo verslo imperija neblogai pažįstamas: minėtos trys įmonės yra toli gražu ne pirmas su bankininku susijęs verslas, kurio bankrotas patikėtas „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biurui“.

Dar bankroto administratoriaus karjeros pradžioje, prieš daugiau nei dešimtmetį, A. Valaitis paskirtas vieno pirmųjų milijonieriaus verslų Kaune, bendrovės „Dirbtinis pluoštas“ bankroto administratoriumi.

Skolose skendusią bendrovę galvota gelbėti, buvo netgi sudarytas jos sanavimo planas. Tačiau kreditoriai plano nepatvirtino, „Dirbtinį pluoštą“ 2004 m. rudenį nutarta likviduoti. Tačiau bendrovės vykdyta gamyba nesustojo – ją perėmė Kauno bendrovė „Korelita“, kuriai dar iki sprendimo likviduoti „Dirbtinį pluoštą“ buvo išnuomota bendrovės įranga. Tokiu būdu per keletą mėnesių „Korelita“ žaibiškai išaugino savo apyvartą.

„Korelitos“ šių metų (2004 m. – DELFI) I ketvirčio apyvarta tesiekė 200 tūkst. Lt, įmonė atliko trikotažo gamybos paslaugas „Utenos trikotažui“, „3 sezonams“, kitoms įmonėms. O 8 mėn. įmonės apyvarta jau buvo 13 mln. Lt, acetatinio pluošto gamyba sudaro 95 proc. apyvartos. Čia dabar dirba 390 žmonių, dauguma iš jų – buvę „Dirbtinio pluošto“ darbuotojai. Iki pavasario „Korelitoje“ dirbo apie 20 žmonių“, - tuomet rašė „Verslo žinios“. Anot dienraščio, „Dirbtinio pluošto“ skolų kupra sudarė net 300 mln. Lt.

„Korelitos“ valdybos pirmininke tuo metu buvo Angelė Dementavičiūtė – buvusi „Dirbtinio pluošto“ vadovė bei sena V. Romanovo bendražygė.

„Korelita“, priešingai nei „Dirbtinis pluoštas“, tekstilės rinkoje išsilaikė. O „Dirbtinio pluošto“ bankroto administratoriaus A. Valaičio verslas su „Korelita“ išlaikė ne tik formalius ryšius. Dar visai neseniai „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“ buvo realusis „Korelitos“ savininkas.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, šiuo metu „Korelita“ turi du akcininkus: Kipre registruotą kompaniją „KBX Technology LTD“, kurios savininkus atsekti beveik neįmanoma, bei Kauno įmonę „Aneka“. Tokius duomenis patvirtinantį akcininkų sąrašą Registrų centrui gegužę pateikė „Korelitos“ direktorius Martynas Ugianskis – ilgamečio V. Romanovo bendražygio, buvusio Ūkio banko valdybos pirmininko Gintaro Ugianskio sūnus. Kitas G. Ugiansio sūnus – Povilas Ugianskis – vadovavo degalinių tinklui „Vakoil“, kurio bankroto administratoriumi jau paskirtas „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“.

Pernai, balandžio 27 d., „Aneka“ tapo vienintele „Korelitos“ akcininke. Lyg tyčia, tų pačių metų balandžio 25 d. stambiausia „Anekos“ akcininke tapo A. Valaičio įmonė. O vieną vardinę akciją įsigijo kitas „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro“ akcininkas Kęstutis Stankus.

Registrų centro duomenimis, „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“ „Anekos“ akcijas valdė beveik metus: šių metų kovo 6 d. jos perleistos Kaune registruotai įmonei „Archyvavimo sprendimai“. Vis dėlto A. Valaičio partneris K. Stankus vieną „Anekos“ akciją pasiliko.

Akcininkų sąrašuose – gerai žinomos pavardės

„Korelitos“ akcininkai keitėsi įspūdingais tempais. Kartais – net po du kartus per mėnesį.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, 2010 m. „Korelitos“ akcijas valdė 11 fizinių asmenų, akcijų paketų dydis siekė nuo 4,58 iki beveik 10 proc. Stambiausią akcininkų paketą tuo metu turėjo ilgametė V. Romanovo bendražygė, buvusi Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) valdybos pirmininkė A. Dementavičiūtė. Truputį mažesniu akcijų paketu disponavo Audronė Vaičiulytė – buvusi Ūkio banko ir ŪBIG darbuotoja, taip pat figūruojanti su V. Romanovu siejamos bendrovės „Sinvita“ istorijoje. Kaip DELFI jau rašė, ši įmonė figūruoja įspūdingų finansinių operacijų grandinėje, kurios metu per keletą grandininių sandorių iš sunkiai atsekamų šaltinių atplaukė 26 mln. Lt, kurie čia pat išplaukė į įvairiuose mokesčių rojuose registruotas ofšorines kompanijas.

Tarp „Korelitos“ akcininkų buvo ir „Žalgirio“ sporto arenos direktore vėliau tapusi Nijolė Jakimčikaitė, ŪBIG darbuotoja Asta Martinaitytė ir kiti su V. Romanovo imperija glaudžiai susiję asmenys.

2011 m. „Korelita“ akcininkus keitė net penkis kartus. Šios akcininkų kaitos grandinė privedė prie to, kad fizinių asmenų tarp bendrovės akcininkų nebeliko. Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, aštuoniais sandoriais visas „Korelitos“ akcijas perėmė JAV registruota ribotos atsakomybės kompanija „GoldCoast Financial Group LLC“.

Tačiau jau netrukus „Korelitos“ kontrolė iš JAV išplaukė į mokesčių rojų – pernai, sausio 25 d., visas bendrovės akcijas perėmė Britų Mergelių salose registruota įmonė „Viewside Markets Inc.“ Po trijų mėnesių iš šios kompanijos akcijas perėmė „Aneka“, kurią tuo metu valdė A. Valaičio kompanija. O šių metų balandį, kaip jau minėta, „Aneka“ „Korelitos“ kontrolę jau dalijosi su Kipre registruota „KBX Technology LTD“. Kipro kompanijai, Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, priklauso 51,69 proc. įmonės akcijų, „Anekai“ – likę 48,31 proc.

A. Valaitis: jokių interesų neturime

„Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro“ pagrindinis akcininkas ir vadovas A. Valaitis DELFI teigė nematantis jokio pagrindo, dėl kurio jo įmonė galėtų būti netinkama administruoti su V. Romanovu siejamų įmonių bankrotus.

„Mes – tiek „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“, tiek aš – nesame niekaip susiję su šių trijų įmonių valdymo organais. Šiose trijose įmonėse niekada nesame dirbę, jokių paslaugų joms nesame teikę. Ir nėra, nebuvo jokių kliūčių ir nebus biurą skirti administratoriumi“, - kalbėjo bankroto administratorius.

Pasak jo, dėl „Vakoil“, „Kauno tiekimo“ ir „Turto valdymo strategijos“ bankrotų administravimo šiuo metu vyksta teisminiai ginčai, mat Ūkio banko administratorius nesutinka su „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro“ paskyrimu.

„Pirmos instancijos teismas iškėlė šioms trims įmonėms bankroto bylas ir mūsų biurą paskyrė administratoriumi. Tačiau kreditoriai, šiuo atveju – praktiškai visur Ūkio bankas – skundė nutartis“, - sakė bankroto administratorius.

A. Valaitis teigė V. Romanovo nepažįstantis. Pažinties su A. Dementavičiūte jis neneigė, tačiau tai esą nieko nereiškia.

„Ne, su ponu V. Romanovu man neteko niekada bendrauti. Aš su juo nesu pažįstamas. Taip, su gerbiama A. Dementavičiūte, be abejo, man teko bendrauti. Kaip ir su daugeliu verslininkų Lietuvoje. Nes, kaip jūs matote iš paskelbtos viešai informacijos, mes bankroto administravimo paslaugas teikiame 15 metų. Esame užbaigę per 600 įmonių bankroto procedūrų. Tai kiek yra verslininkų Lietuvoje, su kuriais teko bendrauti? Ir dar vykdome daugiau kaip 200 bankroto procedūrų. Tai tikrai Lietuvoje būtų sunku mūsų su kuo nors nesusieti per mūsų teikiamų paslaugų prizmę ir per tai, kad mes kažkur kažką kažkaip pažįstame“, - tęsė„Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro“ vadovas.

Savo įmonės dalyvavimą „Korelitos“ valdyme pašnekovas aiškino elementariais verslo procesais.

„Kadangi viena iš mūsų verslo sričių, numatytų įmonės įstatuose, yra verslo valdymo ir konsultavimo veikla, tai mums priklausė šimtu procentų beveik įmonė, kuri buvo įsigijusi dalį „Korelitos“ akcijų su tikslu perparduoti. Bet šiuo metu mes neturime šitų akcijų, esame pardavę „Korelitos“ akcijas valdančios įmonės akcijas. Jau senokai esame tą padarę“, - sakė A. Valaitis.

Pašnekovas tvirtino neturintis jokio suinteresuotumo su V. Romanovu siejamų įmonių bankroto procesų atžvilgiu.

„Mūsų pagrindinė ir faktiškai vienintelė veikla yra bankroto administravimas, įmonių likvidavimas, restruktūrizavimo procesų administravimas. Mes nedalyvaujame jokiuose versluose, jokiuose užkulisiniuose dalykuose. Mūsų tikslas – turėti darbo, administruojant bankrutuojančias įmones, gauti pajamų, išlaikyti kolektyvą. Ir jokių mes daugiau interesų neturime. Ir nematome galimybės turėti. O kad kokios tai interesų pusės bando piešti kažkokias sąmokslo teorijas, neaišku, dėl kokių tikslų, tai šitą mes matome. Turime surinkę informaciją ir beveik žinome, kas tai daro“, - teigė A. Valaitis.

Asociacijos vadovas: administratorių skyrimo tvarką būtina keisti

Nacionalinės bankroto administratorių asociacijos valdybos pirmininkas Gintaras Grinius DELFI teigė, jog teismo sprendimus dėl „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro“ paskyrimo su V. Romanovu siejamų įmonių bankroto administratoriumi galima ginčyti.

„Kreditoriai turi teisę skųsti tokį administratoriaus parinkimą apeliaciniam teismui. (...) Tegul sprendžia suinteresuotos institucijos apie šiuos faktus“, - kalbėjo G. Grinius.

Anot asociacijos vadovo, pati bankroto administratorių skyrimo tvarka yra ydinga. „Bankroto administratoriaus parinkimas yra neskaidrus, neaiškus. Akcininkai ar buvę įmonių vadovai susitaria asmeniškai, eina į teismą, neša kandidatūrą, teismas tvirtina. Jokio nėra atsitiktinumo ir kas gali paneigti, kad nėra kažkokių užkulisinių susitarimų“, - tęsė pašnekovas.

G. Grinius tikisi, jog Seime bus patvirtinti esminiai šios tvarkos pakeitimai, kuriuos inicijuoja prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tiesa, perversmo veikiausiai teks palaukti bent pusantrų metų.

„Yra prezidentės pasiūlytas įstatymo pakeitimas, kad administratoriai būtų parenkami atsitiktine tvarka. Ūkio ministerija jau ruošia tuos pakeitimus. Ir jie turėtų įsigalioti nuo 2015 m. sausio 1 d.“, - teigė G. Grinius.

Pateikiame A. Valaičio įmonės ryšių su V. Romanovo aplinka schemą:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)