Vilniaus bendrovė "Projektų valdymo ekspertai" siūlo verslininkams praktinių mokymų ciklą "Specialiųjų tarnybų metodai versle".

Mokymus turėtų vesti buvęs Lietuvos policijos generalinis komisaras Visvaldas Račkauskas, teisiamas dėl netinkamo pareigų atlikimo, du įtariamieji korupcijos bylose - lobistas Andrius Romanovskis ir viešbučio "Romantic" vadovė Dalia Kuklierienė, valstybės saugumo atsargos pulkininkas Ričardas Rupkus bei taikomiosios psichologijos meistras Vytautas Šulcas.

Mokymai suskirstyti į tris etapus. Pirmasis numatytas birželio 19 dieną, tada turėtų vykti mokymai, pavadinti "Specialiosios tarnybos prieš verslą: kratos, sulaikymas, įkalinimas".

Lektoriai dėstys, kokias poveikio priemones naudoja specialiosios tarnybos, patars, kaip tinkamai elgtis tokiose situacijose, kokių klaidų vengti, jei įmonėje atliekama krata, vykdomas dokumentų poėmis, jei asmuo sulaikomas ir įkalinamas, mokys, kaip įkalintajam palaikyti psichinę ir fizinę sveikatą.

"Kai į namus, ofisą įsiveržia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), net ir kiečiausieji praranda
savitvardą ir, žinoma, padaro nepataisomų klaidų. Kad taip nenutiktų, reikalingos ne tik žinios, bet ir praktiniai įgūdžiai", - tvirtina mokymų rengėjai.

Birželį vyksiantys užsiėmimai pavadinti "Informacinis, psichologinis ir taktinis pasirengimas - sėkmingų derybų pamatas". Per juos turėtų būti kalbama, kokią informaciją būtina surinkti apie savo partnerį, kaip tai padaryti legaliai, kaip parinkti derybų laiką ir vietą, kaip apsisaugoti nuo galimų provokacijų.

Dar vieno pobūdžio mokymus ketinama skirti specialiųjų tarnybų metodų taikymui saugant verslą nuo vidaus ir išorės priešų. Tuomet planuojama aiškinti, kokias grėsmes verslui kelia neatsargus pačių savininkų ir vadovų elgesys, nesąžiningi darbuotojai, konkurentai, kriminalinis pasaulis, kaip laiku identifikuoti grėsmes ir kokių priemonių imtis.

Viena iš projekto sumanytojų, bendrovės "Projektų valdymo ekspertai" direktoriaus pavaduotoja, bendrasavininkė Jurgita Gintautaitė BNS sakė, kad tokių mokymų poreikis išaiškėjo kitų mokymų metu.

"Net jei, manai, kad veiki sąžiningai, neužsiimi neleistina veikla, negali būti tikras, kad išvengsi įtarimų, kad nepaves tavo partneris", - sakė ji.

"Mūsų misija - ne priešinti verslą ir teisėsaugą, mokyti išvengti atsakomybės, bet duoti praktinių patarimų, kaip elgtis, jei esi įkalinimas, išugdyti įgūdžius, kaip veikti kritinėje situacijoje", - BNS aiškino J.Gintautaitė.

Ji teigė, kad lektoriais pakviesti asmenys, kurie patys patyrė, ką reiškia, kai ankstų rytą pareigūnai ateina į namus, daro kratas, sulaiko, suima.

"Be to, nuo jų suėmimo jau praėjo pakankamai laiko, kad galėtų pasidalyti patirtimi nesivadovaudami emocijomis", - aiškino verslininkė.

Ji teigė, kad paskelbus apie mokymus, sulaukta susidomėjusių verslininkų skambučių.

Paklausta, kiek tokie mokymai kainuoja, J.Gintautaitė sakė mananti, kad tikrai mažiau nei įmonės vadovo mėnesio alga.

Vienas iš numatomų lektorių V.Račkauskas teisiamas už pareigų neatlikimą, kai Mindaugas Žalimas policijos pareigūnus įspėjo apie kauniečio Drąsiaus Kedžio planuojamas žudynes, bet į šią informaciją nebuvo tinkamai reaguota.

A.Romanovskis yra įtariamasis vadinamojo buvusio Seimo nario Vito Matuzo byloje. Pernai liepą STT agentai jį buvo sulaikę, o vėliau teismas leido suimti.

D.Kuklierienė yra įtariamojo baudžiamojoje byloje dėl sukčiavimo organizavimo, dokumento suklastojimo ir papirkimo. Šių metų sausį ji buvo sulaikyta ir suimta, vasarį už užstatą paleista.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)