Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Mindaugas Striaukas ketvirtadienį paskelbė, kad „Invaldos“ 35 metų vyr. finansininkas Raimondas Rajeckas, šioje bendrovėje dirbantis 31 metų Andrius Daukšas bei bendrovės „Baltpool“ verslo linijos 36 metų vadovas Vaidotas Jonutis turi būti išteisinti, nes nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Tuo metu prokurorai bandė įrodyti, kad kaltinamųjų vadovauta bendrovė neturėjo licencijos verstis investicine veikla ir iš nelegalios veiklos gavo beveik 12 mln. Lt pajamų.

Ketvirtadienį paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – prokuratūra jį dar galės apskųsti apeliacine tvarka.

Kaip išteisinamajame nuosprendyje pažymėjo teisėjas, kaltinamieji buvo samdomi įmonėje direktoriaus pareigoms asmenys, už ką gavo sutarto dydžio atlyginimą, papildomo uždarbio ar verslo dėl savo kaip įmonės direktoriaus veiklos jie nesukūrė.

„Toks jų kaip fizinių asmenų veiklos pobūdis, direktoriaus pareigų vykdymas, buvo akivaizdžiai legalus, jų veiklai privalomo leidimo ar licenzijos teisės aktai nenumatė, investicinės veiklos vykdymui minėtas „Finansinių priemonių rinkų įstatymas“ numatė privalomą finansų maklerio, kredito įstaigos ar finansų patarėjo rūšies licenziją įmonei, bet ne jos darbuotojams ar vadovui“, – pažymėjo teismas.

Prokurorų surašytame kaltinamajame akte buvo teigiama, kad „Finansų rizikos valdymas“ vadovai nuo 2004-ųjų rupgjūčio iki 2009-ųjų gruodžio 31-osios, neturėdami finansų maklerio įmonės ar kredito įstaigos veiklos licencijos vertėsi investicine veikla – sudarinėjo sandorius savo sąskaita už reguliuojamos rinkos ar daugiašalės prekybos sistemos ribų, suteikdami technines galimybes tretiesiems asmenims sudaryti su bendrove sandorius.

Nustatyta, kad V. Jonutis bendrovei vadovavo nuo 2004-ųjų rugpjūčio iki 2008-ųjų balandžio, jo darbo metu „Finastos rizikos valdymas“ gavo daugiau kaip 5 mln. 371 tūkst. Lt pajamų.
Tuo metu jį pakeitęs ir iki 2009-ųjų birželio bendrovei vadovavęs A. Daukšas, pasak prokurorų, iš neteisėtos veiklos gavo daugiau kaip 5 mln. 965 tūkst. Lt pajamų.

Šiuo metu „Finansų rizikos valdymas“ vadovaujantis „Invaldos“ vyr. finansininkas R. Rajeckas kaltinamas už licencijuojamas paslaugas gavęs ne mažiau kaip 437 tūkst. Lt.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti finansų makleriai nepripažino kaltės – teisme jie pareiškė, kad nebuvo reikalinga licencija investicinei veiklai.

Tiesa, dar 2009-aisiais, kai Vertybinių popierių komisija (VPK) pripažino, jog „Finansų rizikos valdymas“ pažeidė įstatymus ir už tai buvo nubausta 4 tūkst. Lt bauda, bendrovės vadovai sutiko su pažeidimu. Būtent po šio VPK sprendimo įmonė nusprendė nebevykdyti investicinės veiklos.

Šiuo metu, pasak vadovo R. Rajecko, bendrovė realiai veiklos nevykdo, o tik laukia kelių sprendimų civilinėse bylose – kai pinigus skolingi asmenys padengs visus įsiskolinimus, įmonė greičiausiai bus likviduota.

Bylą nagrinėjant teisme kaltinamieji pripažino, kad bendrovė veiklą vykdė pasinaudodama finansų maklerių įmonės „Finasta“ techninėmis galimybėmis ir žmogiškaisiais ištekliais.

Dauguma sandorių buvo sudaryta su „Invalda“ grupės įmonėmis arba su jais susijusiais asmenimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)