Trečiadienį kalbėdamas „Laisvosios bangos” eteryje, A. Butkevičius sakė, kad, jo žiniomis, ministrė B.Vėsaitė su ministerijos pareigūnais aiškinosi klausimą, ar jos kelionė nesukelia konflikto tarp viešųjų ir privačiųjų interesų – konflikto neįžvelgta. Pasak Premjero, ministrės bilietas į abi puses kainavęs 2700
Lt. A.Butkevičius neatmeta, kad dėl ministrės kelionės bus paklausta
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos.

Komentuodamas pastaruoju metu padažnėjusią kritiką ministrės atžvilgiu, A.Butkevičius aiškino, kad kova prieš B.Vėsaitę prasidėjo, kada ji ėmusi pertvarkyti šilumos ūkį, ėmėsi iniciatyvos perskirstyti maždaug 600 mln. Lt, kuriuos būtų reikėję grąžinti ES, pradėjo kelių valstybinių įmonių auditą.

Premjeras A.Butkevičius teigė, kad kitas labai kritikuojamas pareigūnas – Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis turi jo palaikymą. Pasak premjero, konservatoriai ir liberalai turi prisiimti atsakomybę, kad valdant ankstesnei vyriausybei sveikatos priežiūros srityje nevyko jokios reformos.

„Geriausia ministrams nieko nedaryti ir tylėti – tada jie nebūtų
kaltinami“, – pareiškė A.Butkevičius.

Kreipėsi į VTEK

Kad etikos sargai ruošiasi ūkio ministrės kelionės vertinimui, DELFI patvirtino VTEK narė Dalia Paulauskaitė.

„Šiandien buvo tokia kalba. Turime tokios informacijos, kad pati Vyriausybė kreipsis. Ir tada spręsime“, - sakė D. Paulauskaitė.

Premjeras A. Butkevičius antradienį teigia nurodęs Vyriausybės kancleriui kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl ūkio ministrės B. Vėsaitės skrydžio į Kazachstaną.
"Kiekvienas vadovas, ar ministras, ar ne ministras, turėtų pagalvoti, ar gali naudotis privačios kompanijos lėktuvu skrendant į komandiruotę. Jei tai būtų daroma, kad visa grupė ar visa delegacija kartu su verslu vyksta į forumą ir yra užsakomas čarterinis skrydis - visiškai normalu. Bet kadangi jau sužinojau vakar, kad tas lėktuvas yra nedidelis ir dalis delegacijos pasinaudojo kitais skrydžiais, o ji (B.Vėsaitė - BNS) pasirinko šį skrydį, šis klausiams bus išsiaiškintas, kreipiantis į VTEK ir aš jau šiandien ryte tokį pavedimą daviau Vyriausybės kancleriui", - žurnalistams antradienį sakė premjeras.

A. Sysas: į Kazachstaną pigių skrydžių bendrovės neskraido

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas, komentuodamas prezidentės Dalia Grybauskaitės kritiką ūkio ministrei B. Vėsaitei dėl skrydžio į Kazachstaną verslininkų užsakytu aštuonviečiu lėktuvu, pareiškė, jog pigių skrydžių bendrovės į šią Centrinės Azijos valstybę neskraido.

"Prezidentė turi teisę turėti ir pareikšti nuomonę. Ji dažnai pareiškia nuomonę, ne visada ji po to pasitvirtina. Bet šiuo atveju, kiek aš skaičiau, - neteko kalbėti su Birute, - yra sumokėti už bilietus pinigai. Gal pigių skrydžių bendrovės neskraido į Kazachstaną. Jeigu skristų, tai Birutė irgi būtų pasinaudojusi šita galimybe".

Pasak jo, skristi užsakomuoju verslo klasės lėktuvu yra ir "neapgalvota klaida ir tų žmonių, kurie rengė kelionę, nes ne pati ministrė rengia kelionę, ne ji perka bilietus".

"Kartais ministrai arba atsakingi asmenys pakliūna dėl žmonių, kurie ruošia tas keliones. Nes viską kontroliuoti nelabai visada pasiseka. Ir man tenka skraidyt. Ne visad pažiūri, kuo tu ten skrendi - "Ryanair" ar Lufthansa", ar "SAS"" - kalbėjo A.Sysas.

Tuo metu ūkio ministrė B.Vėsaitė LNK žinioms antradienį teigė žinojusi, kad skrydį buvo užsakiusi bendrovė "Arvi".

Ūkio ministrė su dviem patarėjomis pirmadienį bendrovės "Arvi" užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu skrido į verslo forumą Kazachstano sostinėje Astanoje.

Ūkio ministerija BNS nurodė, kad bendrovės "Arvi" užsakytu verslo klasės lėktuvu skrido ministrė ir dvi jos patarėjos. Visų trijų bendra skrydžio kaina pirmyn ir atgal siekė 8100 litų, arba 2700 litų vienam asmeniui.

Civilinės aviacijos specialistų teigimu, užsakomasis skrydis aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu "Hawker 800" iki Astanos ir atgal gali kainuoti apie 30 tūkst. eurų (103 tūkst litų). Vieno keleivio skrydžio kaina vidutiniškai gali siekti 13 tūkst. litų.

Pati B.Vėsaitė teigia, kad skrydžio į Kazachstaną kaina bendrovės "Arvi" užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu pasirodė priimtina. Be kita ko, ji pareiškė neturinti laiko skraidyti reisiniu lėktuvu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, jog B.Vėsaitės skrydis į Kazachstaną verslo bendrovės užsakytu lėktuvu - susisaistymas su verslininkais, keliantis abejonių ministrės veiklos skaidrumu.

"Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, negali priimti dovanų ar paslaugų, jeigu tai gali sukelti viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Kelionė verslo grupės užsakytu lėktuvu - tiesioginis susisaistymas su verslininkais, keliantis abejonių dėl ministrės veiklos skaidrumo", - prezidentės Dalios Grybauskaitės vertinimą BNS antradienį perdavė jos patarėja Daiva Ulbinaitė.

Šalies vadovės teigimu, "Vyriausybės narių skrydžiai verslo klase, o juolab užsakomaisiais reisais, yra neatsakingas išlaidavimas".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)