Verslo atstovai yra sunerimę, kad Ūkio ministrės sprendimas atskleidžia ne tik politinių žaidimų užkulisius, bet kartu „gali pakenkti šiuo metu augimą demonstruojančiai verslo aplinkai“. Taip pat prasitarta, kad iš Ūkio ministerijos pasiūlymo pasitraukti jau yra sulaukusi ir VšĮ „Investuok Lietuvoje“ vadovė Milda Dargužaitė, tačiau ji tai padaryti atsisakė.

Pirmadienį verslo atstovai ir verslininkai sukvietė žurnalistus išsakyti savo nuogąstavimus dėl valdžios vykdomos politikos verslo atžvilgiu. Pasak jų, šiuo metu matyti, kaip vyksta piniginių srautų perskirstymas į kitas kišenes, o kartu ministrės veiksmai siunčia užsienyje esančiam jaunimui signalą, kad jie čia nėra laukiami.

Verslininkai išsakė norą, kad P. Lukauskas būtų grąžintas į „Versli Lietuva“ ir ateityje tokie sprendimai būtų priimami Vyriausybės lygmeniu. Taip pat verslininkai pasisako už tai, kad tiek „Versli Lietuva“, tiek „Investuok Lietuvoje“ būtų pavaldžios Vyriausybei, o ne Ūkio ministerijai.

Prieš penkerius metus į Lietuvą iš užsienio sugrįžęs visuomenės veikėjas Tadas Langaitis teigė, kad B. Vėsaitės veiksmai jam siunčia tik vieną žinią – skatinama proto emigracija.

Tadas Langaitis
„Jau pasigirdo lozungai, kad emigracijos stabdymas yra vienas iš pagrindinių darbų. Reikia pastebėti, kad pirmieji žingsniai labai nevykę. Tai ne tik P. Lukausko ir M. Dargužaitės atvejai – be šių žmonių pasitrauks dar kelios dešimtys jaunų žmonių. Pasitraukę iš „Verslios Lietuvos“ ir „Investuok Lietuvoje“, jie tikriausiai neliks Lietuvoje. Tokį patį klausimą sau keliu ir aš“, - tikino jis.

T. Langaitis tiki, kad Ūkio ministrės sprendimai ne tik rodo pinigų srautų perstūmimą į kitas kišenes, bet ir Lietuvos potencialo žlugdymą.

„Investuotojų forumo“ vykdančioji direktorė Rūta Skyrienė teigė, nematanti geresnių kandidatų į Ūkio ministerijai pavaldžių organizacijų vadovų postus. Žurnalistams pasiteiravus, kaip ji vertina pasklidusias kalbas, kad į „Verslios Lietuvos“ vadovo postą bus siūloma socialdemokratė Violeta Boreikienė, ji teigė, kad jei ši politikė būtų tinkama į šią poziciją, apie jos kompetenciją šioje srityje jau būtų girdėta.

R. Skyrienė nepritaria ir skladantiems gandams apie planus vėl sujungti „Versli Lietuva“ ir „Investuok Lietuvoje“ į vieną organizaciją.

Rūta Skyrienė
„Atskyrus organizacijas veiklos labai išsigrynino, nes jų klientai yra visai skirtingų polinkių. Jei „Investuok Lietuvoje“ dirba su investuotojais užsienyje ir bando padėti su plėtra, tai „Versli Lietuva“ dirba su įmonėmis, kurios nori investuoti, augina ateities Lietuvos potencialą eksportui“, - kalbėjo ji.

Buvęs „Versli Lietuva“ valdybos narys Linas Čereška „įkando“ B. Vėsaitei teigdamas, kad geri vadovai komandą formuoja iš geresnių specialistų nei yra patys, o blogi vadovai „apsistato“ silpnesniais. Būtent tokią tendenciją jis mato ūkio ministrės sprendimuose.

„Ta sistema buvo kuriama ilgai ir sunkiai. Buvo pritraukta daug apolitiškų profesionalų, kurie dabar be jokio rimto motyvo yra šluojami ir daromi tokie sprendimai be didesnio pagrįstumo. Ateityje bus sunku prisikviesti tokius profesionalus į šias pozicijas“, - sakė jis.

Verslininką Viktorą Butkų taip pat stebina greiti ir, jo nuomone, faktais nepagrįsti Ūkio ministerijos sprendimai. Verslininkas klausia, kodėl nebuvo bent palaukta poros mėnesių, kai turėjo ir taip baigtis sutartis su P. Lukausku.

„Ir skubėjimas, ir tokia praktika neramina, kad tam yra kažkokios priežastys, - pridėjo jis. - Manau, kad jėgų perdalinimas yra, nes Ūkio ministerija, negaudama paramos iš verslo bendruomenės, ieško partnerių ir paramos verslininkų grupėse, kurios nėra patenkintos šių dviejų organizacijų veikla“.

Buvęs „Verslios Lietuvos“ valdybos narys, verslininkas Sigitas Žvirblis teigė, taip pat nematantis alternatyvos šios organizacijos vadovui. Taip pat jis pridėjo, kad nors jis ir buvo organizacijos valdybos narys, jautėsi taip, kad svarbiausių sprendimų visgi negalėjo priimti.

Būtent dėl P. Lukausko Ūkio ministerijoje lankėsi pora „Verslios Lietuvos“ valdybos narių. Jie buvo išklausyti, tačiau jokio grįžtamojo ryšio ar atsižvelgimo į jų poziciją nebuvo.

Ministrė laikosi savo pozicijos

Reaguodama į verslininkų pasisakymus, socialdemokratė B. Vėsaitė teigia, kad P. Lukausko paprašyta palikti „Verslią Lietuvą“ pagrįstai ir neigia, kad jo vietą ruošiama atiduoti bendrapartietei V. Boreikienei.

„Popieriai pasirašyti. Jis išėjo abiejų šalių susitarimu ir priežastis buvo ta, kad jam eilinį kartą reikėjo važiuoti į Rusiją vykdyti savo konsultacinę veiklą, kuri nesusijusi su tiesiogine veikla ir mes nepritarėme jo neapmokamų atostogų skyrimui“, - aiškino ministrė.

Pasak jos, ministerija pasižiūrėjo, kiek pernai metais P. Lukauskas buvo išėjęs neapmokamų atostogų. Jos sudarė iki 25 proc. darbo laiko.
„Mes atlikome veiklos auditą. Kai kurie projektai netgi prašosi platesnio tyrimo dėl ekonominio efektyvumo, - kalbėjo B. Vėsaitė. - Tarkime, vykdė projektą Trakų neįgaliųjų centre, kur žmonės yra iš tikrųjų su įgimta psichine negalia, o ten jiems buvo pateikiamas projektas dėl elektroninių verslo įrankių. Aš žinau – ten esu lankiusis, jie daro puikius darbelius, bet žmonėms pateikinėti šitą projektą... Kai kurie net parašo nesugeba padėti. Tai mes manome, kad tai yra neefektyvus lėšų panaudojimas“.

Taip pat B. Vėsaitei užkliuvo organizacijos eksporto krypčių pasirinkimas.
„Versli Lietuva“ tik duodavo pradinę konsultaciją tiems Lietuvos verslininkams, kurie norėjo užsiimti eksportu užsienyje ir tuo viskas pasibaigdavo. Mes manome, kad tai turi būti tęstinis projektas iki sutarčių pasirašymo. Be to, reikia keisti kryptį“, - kritikavo ji.

Atsižvelgdama į situaciją euro zonoje B. Vėsaitė nemato daug perspektyvų plėtrai šia kryptimi.
„30 proc. eksporto ėjo į Rusiją. Rusija irgi yra priklausoma nuo savo eksportuojamos naftos ir dujų. Kainų kritimas vyksta. Atsižvelgiant į šiuos procesus, reikia žiūrėti į kylančias ekonomikas – galbūt daugiau dėmesio reikia skirti Kazachstanui, Azerbaidžanui ir taip pat dėmesį atkreipti į BRICS šalis (Brazilija, Kinija, Indija ir kt.)“, - tęsė ministrė.

B. Vėsaitė pabrėžė, kad, jos nuomone, „Verslioje Lietuvoje“ didžiąją dalį darbo atliko ne įstaigos vadovas, o jo pavaduotojai.
„Jis aiškino, kad jo konsultacinė veikla Rusijoje duoda 9/10 pajamų, o čia tik 1/10, nors atlyginimas buvo didesnis nei Seimo nario į rankas“, - kalbėjo B. Vėsaitė.
Ji pabrėžė, kad naujo kandidato į vadovo postą nėra, o V. Boreikienės kandidatūra nebuvo svarstyta.

A. Butkevičius: V. Boreikienė VšĮ „Versli Lietuva“ tikrai nevadovaus

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad buvo Ūkio ministrės informuotas, kodėl P. Lukauskas turi palikti „Verslią Lietuvą“, tačiau apie jį yra geros nuomonės.

„Apie šį direktorių, P. Lukauską, esu teigiamos nuomonės ir turėtų pirmiausia šitas klausimas būti sprendžiamas taip: atsisako tų paslaugų, kurias šalia pagrindinių pareigų teikdavo. Tai turėtų būti sutarimas, o jei nesutaria – tai tada tikriausiai vienas su kitu turi atsisveikinti“, - savo poziciją išsakė Vyriausybės vadovas.

A. Butkevičius patikino, kad P. Lukausko vieta neturėtų pereiti į socialdemokratės V. Boreikienės rankas: „Gal norinčių yra daug, bet čia galiu atvirai pasakyti, kad čia ji (V. Boreikienė - DELFI) nebus šios institucijos vadovė“.

Premjeras taip pat bandė išsklaidyti kalbas apie galimą „Investuok Lietuvoje“ vadoves M. Dargužaitės pasitraukimą iš organizacijos: „Dėl kitos institucijos vadovų („Investuok Lietuvoje“ - DELFI) nieko neteko girdėti. Teko susitikti (su M. Dargužaite – DELFI) ir ji turi tikrai daug ambicingų planų ir tikrai nesiruošiama keisti. Tikimasi, kad ji šiuos planus įgyvendins“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (706)