Pasak Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Viktoro Uspaskicho, Vyriausybės sudarytos mokesčių darbo grupės pasiūlymai, šią savaitę pristatyti valdančiajai koalicijai, ne tik neužtikrina Lietuvos konkurencingumo tarptautinėje rinkoje, bet ir prieštarauja pačios Vyriausybės programai.

"Nekalbėdamas apie kitus pasiūlymus, kuriuos dar analizuojame, jau dabar galiu pasakyti, kad mums visiškai nepriimtinas siūlymas netaikyti PVM lengvatų būtiniausiems maisto produktams bei apmokestinti palūkanas. Taip pat labai rimtai diskutuosime dėl investicijų apmokestinimo. Kyla klausimų dėl neapmokestinamųjų pajamų dydžio. Be to, pasiūlymuose nepamatėme mūsų svarbiausio įsipareigojimo – dėl minimalios algos tolesnio didinimo", - pranešime spaudai sakė V.Uspaskichas.

Anot jo, Vyriausybės sudaryta darbo grupė taip pat neanalizavo Darbo partijos programoje pateiktų siūlymų dėl diferencijuoto prekybos ploto apmokestinimo turgui, mažoms saloninėms parduotuvėms ir didiesiems prekybos centrams.

Darbo partijos siūlymus dėl mokesčių pertvarkos pateiks darbo grupė, kurią sudaro daugiausia ekonominį išsilavinimą turintys Seimo Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitetuose dirbantys parlamentarai Kęstutis Daukšys, Ričardas Sargūnas, Petras Narkevičius, Loreta Graužinienė ir V.Uspaskichas. Darbo grupei vadovauja Virginija Baltraitienė.

"Pagrindinis mūsų, kaip politikų, tikslas yra sudaryti konkurencingas sąlygas Lietuvos verslui kaimyninių šalių atžvilgiu bei tinkamai subalansuoti mokesčių sistemą. Tai, ką siūlo Vyriausybės darbo grupė, neatitinka mūsų lūkesčių ir rinkėjams duotų įsipareigojimų, todėl ketiname šiuos pasiūlymus peržiūrėti ir, remdamiesi Vyriausybės bei Darbo partijos programomis, pateikti atitinkamus siūlymus mokesčių reformos srityje", - tvirtino V.Baltraitienė.

Anot jos, pirminę mokesčių reformos analizę ketinama pateikti jau kitą savaitę.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskichas žurnalistams Seime komentuodamas Vyriausybės siūlymus dėl mokesčių pertvarkos sakė, kad partija verčiau būtų linkusi dar kelti minimalų atlyginimą nei didinti neapmokestinamas pajamas.

"Populiaresnis ir naudingesnis valstybei siūlymas būtų vis tiktai pakelti minimalų atlyginimą dar kokius 200 litų nei kelti neapmokestinamą dydį. Aš kaip žmogus iš verslo pasaulio, jei savanaudiškai žiūrėčiau, aišku, man geriau pakelti neapmokestinamą dydį. Bet kaip politikas galvojantis apie visą valstybę sakau, tikrai naudinga pakelti minimalų atlyginimą", - sakė V.Uspaskichas.

Pasak jo, minimalaus atlyginimo didinimas "užtikrintų tolygią konkurenciją vidaus rinkoje". "Mes ne šiaip siūlėm kelti minimalų atlyginimą, mes siūlėm pakelti iki 1500, priartinti prie vidutinio atlyginimo, kur neapsimoka mokėti vokeliuose, ir tada išnyksta vokeliai, atsiranda civilizuota konkurencija vidaus rinkoje. Vieni, pavyzdžiui, gerai gyvena su mokesčių inspekcija, jų niekas netikrina, kiti nelabai, juos tikrina ir jie to (mokėjimo vokeliuose - red.) negali taikyti, ir faktinai būna iškreipta rinkoje galutinė produkcijos kaina", - kalbėjo "darbiečių" lyderis.

"Mūsų tikslas, ne tik pagelbėti darbininkui, bet ir sulyginti konkurencingas sąlygas vidaus rinkoje, todėl mes siūlome nedidinti neapmokestinamo dydžio, o padidinti atlyginimus dar kokius 200 litų, metų pabaigoje kalbėti dar apie padidinimą", - pažymėjo buvęs DP vadovas.

Kritiškai jis vertino ir palūkanų apmokestinimą, sakydamas, kad taip bus baudžiami taupantieji.

"Palūkanų apmokestinimas bus ydingas, todėl, labai gerai Laisvosios rinkos instituto atstovė Kaetana Leontjeva citavo šitą įstatymą, kad mes norime nubausti tuos, kurie taupiai gyveno, kurie atsideda pinigus juodai dienai, ir mes juos norim nubausti. Kodėl? Šiandien mes gyvenam mažų mažiausiai ES, piniginė rinka apima visą pasaulį, norim apmokestinti maždaug apie 1,5-2 mlrd. litų, jie tiesiog gali išeiti iš Lietuvos, jei 1,5 mlrd. palūkanų, jūs paskaičiuokit, kokia bendra suma gali iškeliauti, ir mes tada prarasim ir pinigus, ir palūkanas", - sakė V.Uspaskichas.

Premjero patarėjas finansų klausimais ir Mokesčių reformos darbo grupės vadovas Stasys Jakeliūnas BNS yra sakęs, kad darbo grupė siūlo didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį, taip pat bazinę pensiją perkelti į valstybės biudžetą, o privalomojo sveikatos draudimo įmoką prijungti prie gyventojų pajamų mokesčio.

Dėl šių pasiūlymų negautas biudžeto pajamas ketinama kompensuoti apmokestinant palūkanas už indėlius bei 10 tūkst. litų viršijančias paskolas, taip pat vertybinių popierių pardavimo pajamas. Tarp svarstomų galimybių yra automobilių apmokestinimas, nekilnojamojo turto mokesčio išplėtimas, neatmetama, kad gali būti didinami akcizai alui, vynui ir sidrui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)